Magyar foci

Három csapat is bajnok lehet - ezt várjuk az NB I idei szezonjától!

A Balmazújváros felett mindenki ítéletet mondott, a bajnokcsapatra azonban három tipp is érkezett.

A hatharom.com szerkesztői a szezont megelőzően arra vállalkoztak, hogy megtippeljék, hogyan is alakul az OTP Bank Liga 2017/18-as évada. Szerkesztőink a bajnokra, a két kiesőre és egy meglepetéscsapatra adták le voksukat. 

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?
   
Ferencváros 2.40
Videoton 2.40
Honvéd 7.00
Vasas 10.00
Újpest 15.00
Puskás Akadémia 25.00
Debrecen 30.00

Varin

Bajnok: Mivel úgy tűnik, a fehérvári alakulat lesz az egyetlen magyar csapat, amely megéri az augusztust a nemzetközi kupákban, az NB I első néhány fordulójában még a kettős terhelés nehézségével kell majd megküzdeniük. Marko Nikolics kerete azonban igencsak bőséges, különösen a középpályán egészen irigylésre méltó a felhozatal. A szerb mesternek nem is kell igazából új csapatot építenie, hiszen a keret adott, csupán az lesz a dolga, hogy abból kihozza a maximumot. A Videoton jelenleg kimagaslani látszik az NB I-ből, még úgy is, hogy továbbra is Felcsúton vannak albérletben. Idén kizártnak tartom, hogy akár a Honvéd, akár a Vasas komolyan megijessze őket, a Ferencvárosnál pedig továbbra is hiányzik valami kis plusz, amely egységes gárdává kovácsolná össze Geráékat. Ez idén bizony a Videoton éve lesz!

Kiesők: Az egyik kiesőt gyorsan lezárhatjuk, a Balmazújváros egészen biztosan utolsó helyen fog kiesni, már a 11. pozíció is igazi bravúr lenne. Ez valóban egy lehetetlen küldetés ezzel a kerettel, ilyen riválisok ellen, így a hajdúsági gárdát sajnos egy kézlegyintéssel elintézhetjük. A másik távozó azonban már nagyobb falat. A legjobb esélye talán a Mezőkövesdnek van, ahonnan több játékos is távozott a nyáron, nagy nevek viszont nemigen érkeztek. A Paks és a Haladás is kandidált lehetne még, de a tolnai csapattal mindig nagyon mellélövök, a Halinál pedig sok a rutinos játékos, akikből Mészöly Géza képes kihozni egy középcsapatot.

Meglepetéscsapat: Talán csak az elfogultságom mondatja velem, de a Debrecentől valami meglepőt várok. A nemezisként üldözött portugálok távoztak, a drága idegenlégiósok sem maradtak, így tiszta lappal, fiatalos csapattal vághat neki az új esztendőnek Herczeg András. A keret jövőre nem titkoltan sok rutintalan játékossal próbál majd meg nagyot durrantani, amire megvan az esély. Szilvási Péter, Kuti Krisztián, Sós Bence vagy épp Bíró Péter mind-mind a jövő reménységei, akik néhány rutinos játékossal akár szép eredményeket is elérhetnek. Én megszavazok egy bronzérmet a Debrecennek a Videoton és a Ferencváros mögött.

Tomihmv

Bajnok: Perpillanat a Videoton tűnik a legegységesebb és legerősebb csapatnak szerintem az NB I mezőnyében, s ha a fehérváriak ezúttal nem ragadnak be a rajton, akkor meg is nyerik a bajnokságot. A Honvédtól és a Vasastól visszaesést várok, tavaly erőn felül teljesítettek a gárdák, a Ferencvárosban pedig idén nem érzem azt, hogy ott lehetnek a végelszámoláskor.

Kiesők: Úgy gondolom, hogy a Balmazújváros és a Mezőkövesd esik ki. Az újonc teljesen esélytelenül vág neki a szezonnak, míg a borsodiak hiába erősítettek a nyáron, a többi csapat egy lépéssel a matyóföldiek előtt van.

Többen is a Puskástól várnak kiugrást idén

Meglepetéscsapat: A Debrecen és a Diósgyőr vélhetően előrébb végez, mint tavaly, de szerintem az igazi meglepetéscsapat a Puskás Akadémia lesz, persze, ha Pintér Attila csapattá tudja gyúrni ezt az alaposan megerősített gárdát. Elvileg ez nem is lehet kérdés, hiszen az új arcok közül szinte mindenki a korábbi szövetségi kapitány miatt igazolt Felcsútra.

mr.blonde

Bajnok: A végső győztest megtippelni jelen pillanatban igen nehéz, de én szerintem a Fradi ér majd fel a csúcsra. A tavalyi évhez hasonlóan 2 hét előnye mindenképpen lesz a zöld-fehéreknek a Videotonnal szemben, hiszen papírforma szerint Dollék kiesnek az EL-ből a jövő héten, még a Videoton legrosszabb esetben is augusztus elejéig a nemzetközi kupára fókuszál majd.

A tavalyi kupabúcsú akkorát ütött a Fradin, hogy arra ráment a szezon, ám a mostani kiesés teljesen más tészta: eleve esélyesebb volt az ellenfél, a Fradi mégis nagyon közel volt a bravúrhoz. Egyelőre azt mondhatjuk, hogy a Fradi aktívabb volt az átigazolási piacon a Vidinél, és a mostani érkezők az első benyomások alapján valóban erősítést jelenthetnek a rekordbajnoknak. A támadószekcióban én erősebbnek érzem a Fradit a Vidinél, ez pedig idén szerintem aranyat érhez a zöld sasoknak. Több csapatról nem tettem említést, mivel a következő szezon bajnoki címe kétszereplős történet lesz.

Idén összejön az aranyérem?

Kiesők: A játékosanyag alapján a Balmazújváros kilóg a mezőnyből, ráadásul Horváth Ferenc sokadik bukása után kapott ismét lehetőséget. Lehetséges, hogy az ősszel még lesz egy-két jó eredménye a hajdúságiaknak, de meglepődnék, ha tavasszal nem az utolsó két hely valamelyikét foglalnák el. A másik búcsúzó kilétét nem tudnám most megmondani, a Mezőkövesd és a Paks van talán a legnagyobb veszélyben, de a hátsó régióba várom a Debrecent, a Diósgyőrt és a Haladást is.

Meglepetéscsapat: Nem lehet elvonatkoztatni a magyar futballra jellemző, teljesen abszurd légkörtől, így a Puskás Akadémia nálam a szezon sötét lova. Nem vitás, hogy a fiatal magyar tehetségek szerepeltetése mára háttérbe szorult és Pintér Attila irányításával egy új projekt vette kezdetét. A csapatépítés nem most kezdődött el, hanem már tavaly télen, amikor komoly NB I-es rutinnal rendelkező focistákat vittek le Felcsútra.

A keretek piaci értéke alapján a Puskás Akadémia mára az NB I harmadik legerősebb csapata, Pintér személyében pedig NB I-es szinten jó edzője van, akitől igen eredménycentrikus futballt várnak Fejér megyében. Szerintem az a rengeteg pénz, amit a Puskásba öltek, arra irányul, hogy kilépjen a nemzetközi porondra a gárda, így dobogóközeli helyezésre számíthatunk az "akadémistáktól".

MVB80

Bajnok: Könnyű lenne azt mondani, hogy a Fradi vagy a Videoton dönti el egymás között az aranyérem sorsát, hiszen az előző szezonban is mindenki őket várta az élre, aztán váratlanul homokszem került a gépezetbe. Nem kérdés, hogy most is ők a favoritok, az oddsok is ezt mutatják, de a bajnokságnak kifejezetten jót tenne, ha megint lennének erőn felül teljesítő csapatok.

Gigaoddson fogadhatunk a címvédésre

Amondó vagyok, hogy kár leírni a Honvédot, mert a kulcsemberek közül csak Zsótér ment el, és a BL-meccs alapján a holland edző sok mindent átvett abból, ami Rossinál nagyon jól működött. Lehet, hogy nem fog ülni egyáltalán a tippem, és marad a szánakozó legyintés, de szívesen venném, ha ismét megfricskáznák az esélyeseket a kispestiek.

Kiesők: Ebben a kategóriában még nagyobbat lehet bukni, mint az előző témakörben, ki gondolta volna tavaly például, hogy az MTK megy a levesbe? A Balmazújváros szerintem egyáltalán nem biztos, hogy olyan reménytelen lesz, mint amilyennek sokan várják, de azt nehéz elképzelni, hogy két csapatot is meg tudnak előzni.

Sok múlik majd azon, hogy sikerül elkapni a rajtot, a papírforma alapján az első három forduló után (Videoton, Vasas, Honvéd) nem lesz pontja a Balmaznak, de ha jön egy bravúr, akkor annak a lendülete kitarthat egy darabig. 

...majd rögtön irány az NB II?

A kereteket látva a Mezőkövesdnek is erősen rezegni fog a léc, a csapat tavaly nagyon kétarcú volt, az ősszel Pintérrel jócskán felülmúlta a várakozásokat, majd tavasszal majdnem sikerült mindent lerombolni. Ha a tavaszi formáját másolja a csapat, akkor Tállai András kénytelen lesz NB II-es meccsen szotyizgatni egy év múlva.

Meglepetéscsapat: Akármennyire fájdalmas is ezt leírni, elképzelni, barátkozzunk meg a gondolattal, hogy öt éven belül bajnok lesz a Puskás Akadémia. De az idei szezonnak még nem a felcsúti csodacsapat lesz a meglepetése, hanem az Újpest, amelyik az előző idény hetedik helye után most simán beférhet az első ötbe.

Zsótér, Novothny, Simon Krisztián és Tischler is erősítés lehet, és bár a távozók között is voltak meghatározó arcok (Balajcza, Balogh, Heris), az az érzésem, hogy a lilák pár héten belül a pályán történtekkel kerülnek majd a hírekbe, nem a tulajdonos vs szurkolók csatározással.

Tippek a 2017/18-as szezonra
  Tomihmv mr.blonde MVB80 varin
Bajnokcsapat Videoton Ferencváros Honvéd Videoton
Sötét ló Puskás Akadémia Puskás Akadémia Újpest Debrecen
Két kieső Balmazújváros, Mezőkövesd Balmazújváros, Paks Balmazújváros, Mezőkövesd Balmazújváros, Mezőkövesd
2017-07-15;212
2017-07-16;212