Nemzetközi foci

Neymar messze a legértékesebb, Messi a negyedik, Ronaldo nincs a tízben

Legalábbis a CIES Football Observatory tanulmánya ezt az eredményt hozta ki.

A kutatócsoport az öt európai topliga – angol, német, spanyol, olasz, francia – játékosait vizsgálta az illető teljesítménye, kora, szerződése, posztja, klubja alapján.

Az így kapott algoritmus alapján készült egy lista arról, kinek mennyi lenne az ára az átigazolási piacon, amit lefordíthatunk úgy is, hogy kik a legtöbbet érő játékosok.

A lista élén a Barcelona brazil varázslója, Neymar áll, akinek 210,7 millió euróban állapították meg az értékét. Neymar meglehetősen nagy fölénnyel lett az első ebben a kimutatásban, mivel a másik két dobogós, Dele Alli és Harry Kane 155,1, illetve 153,6 millióval követi.

Neymar 25 éves, a Tottenham két angol válogatottja pedig 21, valamint 23, a brazilnak 2021-ben, a másik kettőnek 2022-ben jár le a szerződése.

Magasan veri a mezőnyt

A negyedik helyen áll Lionel Messi, az ötszörös aranylabdás értékét 151,7 millióban állapították meg, őt a tavalyi Eb-gólkirály Antoine Griezmann (150,3), valamint barcelonai csapattársa, Luis Suárez követi (140,8).

Az első tízbe még a tavaly a világ legdrágább játékosává avanzsáló Paul Pogba (134,3), a BL-döntőben halványan focizó, de egyébként a Juventusban pazar évet záró Gonzalo Higuaín (120,2), a Chelsea-vel bajnoki címet nyerő Eden Hazard (117,2), valamint a szintén juvés Paulo Dybala (115,3) fért be.

Az angol bajnokság erősségét mutatja, hogy a listában szereplő PL-játékosok tizedik helyezettjének, Roberto Firminónak az értéke 85,3 millió euró, ezzel a spanyoloknál hetedik, a németeknél és az olaszoknál harmadik, a franciáknál második lenne.

A lista legidősebb játékosa a 32 éves Cristiano Ronaldo, aki a 11. helyen áll a maga 112,4 millió eurós árával, a legfiatalabb pedig a 18 éves Kylian Mbappé, aki a 18., és a 92,6 millió eurós ár nagyjából vetekszik is azzal, amennyit ki kellene csengetni érte azért, hogy a Monaco fájdalom nélkül elengedje.

A névsorban összesen 110 játékos található, Kyle Walker, a Tottenham jobbhátvédje fért fel utolsónak, érte 40 millió eurót kérhetne a klubja.