Nemzetközi foci

Fiatal olaszok törhetik meg a 27 éves sorozatot

  • MVB80

Olaszország az 1990-es világbajnokság óta nem tudott nyerni Uruguay ellen, most itt az újabb lehetőség.

Az olasz válogatott 2006-ban világbajnok lett, 2012-ben Eb-döntőt játszott a spanyolok ellen, de a két érem között eltelt időszak keserves volt, ahogyan a 2014-es vébéből sem lett sikersztori, mivel a csapat tovább sem jutott a csoportjából.

Kellett pár év, mire lezajlott a generációváltás, de most nagyon ígéretesnek tűnik az olasz válogatott, elég ha annyit mondunk, hogy az U20-asok vb-elődöntőt játszanak Angliával, az U21-esek pedig olyan, a Serie A-ban már bejáratott nevekkel készülnek az Eb-re, mint Gianluigi Donnarumma, Federico Bernardeschi, Domenico Berardi, Roberto Gagliardini, Manuel Locatelli, Andrea Conti vagy Federico Chiesa.

Akik közül Donnarumma, Locatelli és Chiesa még csak 18 évesek, vagyis simán ott lehetnének az U20-as világbajnokságon is.

Az olasz felnőttválogatott a legutóbbi meccsén, május 31-én nyolc újonccal állt fel San Marino ellen, és bár a miniállamról sejteni lehetett, hogy nem fogja megnehezíteni a négyszeres világbajnok dolgát, a 8-0-s győzelem így is elég meggyőző.

Szerdán este ennél nagyobb ellenállásra számíthatnak az olaszok, mivel Uruguay lesz az ellenfele, amellyel azt az emlékezetes meccset játszotta három éve a vébén, amikor Luis Suárez megharapta Giorgio Chiellinit. Suárez sérült, így elmarad a nagy találkozás, és könnyen lehet, hogy Chiellini sem játszik majd, mivel Giampiero Ventura szövetségi kapitány azt tervezte, hogy pihenteti a szombaton még a BL-döntőben szereplő Juventus játékosait.

Ventura ütős csapatot hozhat össze a 2018-as vébére

A tavaly szeptember óta nyolc meccset veretlenül lehozó olaszoknál Marco Verratti sem most, sem a vasárnapi, Liechtenstein elleni vb-selejtezőn nem játszhat, Uruguaynál pedig Suárez mellett a másik nagy sztár, Edinson Cavani sem bevethető, a hátvédsorból pedig az Atlético oszlopa, Diego Godín hiányzik majd.

A dél-amerikaiak három elvesztett vb-selejtezővel és egy írek elleni barátságos zakóval a hátuk mögött érkeznek Nizzába, a meccset ugyanis a tavalyi Eb egyik helyszínén rendezik majd. Az uruknál két olyan játékos van, aki hétről hétre Olaszországban lép pályára, Matias Vecino a Fiorentina, Diego Laxalt a Genoa játékosa.

Az olaszok utoljára az 1990-es világbajnokságon győzték le a kétszeres világbajnokot, akkor a nyolcaddöntőben 2-0 lett a vége Toto Schilllaciék javára,

azóta Uruguay kétszer 1-0-ra győzött, a 2013-as Konföderációs Kupa bronzmeccse pedig 2-2-re végződött, igaz, ott a squadra azzurra lőtte jobban a büntetőket.

1x2    
Olaszország Döntetlen Uruguay
1.72 3.45 4.75