Topligák

Lemaradt a BL-ről az Arsenal, bajnok a Juve, visszatér Európába a Milan

  • MVB80

Véget ért az angol bajnokság, a Chelsea rekordot döntött a győzelmek számában, a MU fiatal kezdővel állt fel, Harry Kane ismét gólkirály lett. Olaszországban a bajnoki cím eldőlt, az utolsó kieső kiléte viszont még nem. A spanyoloknál az Atlético győzelemmel búcsúzott stadionjától, a Real Sociedad pedig odaért az EL-helyre.

Premier League

Az utolsó forduló nagy kérdése az volt Angliában, ki lesz az ötödik, vagyis kinek kell lenyelnie a keserű pirulát, hogy kénytelen beérni az Európa Ligával. Az Arsenal volt a legrosszabb helyzetben, és nem is tudott ezen javítani, annak ellenére, hogy legyőzte 3-1-re az Evertont, így aztán Arsene Wenger csapata 20 év után először marad le a BL-ről.

Wenger itt már tudta, hogy marad az EL

A harmadik helyet végül a Manchester City szerezte meg, amely 5-0-ra nyert a zsinórban hatodik meccsét elbukó Watford ellen, a City már a félidőben 4-0-ra ment, és ez a bronz némileg kárpótolhatja a szurkolókat, akik trófeát várták Pep Guardiolától már az első évben.

A negyedik BL-hely a Liverpoolé lett, amely az első félidő hosszabbításában törte meg a Middlesbrought-t, a második félidő elejét pedig megnyomta, és gyorsan el is döntött mindent.
Az utolsó játéknapon 37 gól született, a prímet a Tottenham vitte, amely a hét közben hatot lőtt a Leicesternek, és még ezt is meg tudta fejelni eggyel a Hull ellen.

Kane a Leicester ellen négy, most három gólt szerzett, így összesen 29-cel zárt, így megvédte gólkirályi címét, erre utoljára  Michael Owen volt képes.

A 23 éves Kane egyébként már 6 mesterhármasnál tart a PL-ben, csak összehasonlításképpen: Wayne Rooney 2002 óta szerzett ennyit. Rooney egyébként részese volt egy történelmi eseménynek a MU-Crystal Palace meccsen, az ő helyére érkezett a 16 éves és 263 napos Angel Gomes, aki a klub legfiatalabb debütánsa lett, a PL-ben pedig az első olyan játékos, aki a 21. században született.

A szerdai EL-döntő miatt Mourinho szokatlan kezdőt küldött pályára, a MU tizenegyének átlagéletkora 22 év és 284 nap volt, ami klubrekordnak számít.

Az első gólt épp egy újonc, Josh Harrop szerezte, rajta kívül még hárman játszották első bajnokijukat az élvonalban.

A bajnok Chelsea ugyan korán hátrányba került a kiesett Sunderland ellen, de a vége azért szép lett, 5-1-re nyertek a kékek, és új rekordot állítottak fel azzal, hogy 30 győzelmet értek el a 38 forduló alatt. A 26. percben hagyta el a pályát a 26-os mez tulajdonosa, John Terry, aki 22 év alatt 15 trófeát nyert a Chelsea-vel.

now;47
209498

Serie A

A Juventus behúzta a második trófeát, a kupadöntő után a bajnokságot is megnyerte, zsinórban ez a hatodik scudetto, ilyenre még nem volt példa Olaszországban. A Juve 3-0-ra verte a Crotonét, amelynek még mindig van esélye a bennmaradásra, mivel nagy riválisa, az Empoli kikapott az Atalantától. A Genoa viszont már megnyugodhat, 2-1-re legyűrte a Torinót, így már nem eshet ki.

Hosszú hetek szerencsétlenkedése után a Milan 3-0-ra győzött a Nagy Ádám nélkül felálló Bologna ellen, bár az eredmény némileg csalóka, mert a 69. percben 0-0 volt az állás. A Milan ezzel visszatér a nemzetközi porondra, az EL-ben selejteznie kell majd, a piros-feketék 2014 tavaszán, az Atlético elleni BL-nyolcaddöntőben játszottak utoljára tétmeccset külföldi ellenféllel.

Parázs meccset vívott egymással az Udinese és a Sampdoria, a két gól mellett három piros lap került a jegyzőkönyvbe, ezt a különversenyt a hazaiak nyerték 2-1-re. Az utolsó fordulókban mindig van egy-egy őrült eredmény, ez most a Sassuolo-Cagliari meccsen született, amelyen a nyolcból hat gólt a hazaiak jegyeztek.

now;55
211987

La Liga

Az Atlético győzelemmel búcsúzott a Vicente Calderón-stadiontól, Fernando Torres duplázott a Bilbao ellen, főleg a második gólja volt látványos, nemcsak a mozdulat, hanem az egész támadás miatt. A baszkok ezzel a vereséggel lemaradtak az EL-indulásról.

A Villarreal és a Real Sociedad viszont készülhet a nemzetközi kalandra, előbbi a Valenciát verte, utóbbi pedig a 94. percben egyenlített a Celta otthonában, és ezzel szerezte meg a 6. helyet. Ha maradt volna a 2-1-es Celta-vezetés, akkor a Bilbao örülhetett volna, mert az egymás elleni eredményt tekintve jobb volt a Sociedadnál.

2017-05-21;87
211384