Championship

E derbi mellett még a Real-Barca is eltörpül

  • varin

Óriási tétje van a Birmingham City számára a városi derbinek, ám az Aston Villa nem lesz kedves vendéglátó.

Steve Bruce és Harry Redknapp csatája, a Second City Derby, vagyis birminghami városi rangadó - a hétvégén a Championshipben játsszák az Aston Villa-Birmingham összecsapást, amely idén is különös jelentőséggel bír.

A felek először 1894 szeptemberében találkoztak, akkor a Wellington Roadon 2-1-re nyert 20 ezer néző előtt az Aston Villa, azóta pedig nem kevesebb, mint 120-szor adtak egymásnak randevút a csapatok, ám az érdeklődés nemhogy kisebb nem lett, mára Anglia egyik legpatinásabb rangadójáról beszélhetünk. Habár a felek évekig az első osztályban, majd a Premier League-ben ütköztek meg, idén "szégyenszemre" a Championshipben találkoznak, ráadásul az egyik csapat számára a tét nem kisebb, mint a kiesés elkerülése. Leadott meccsről azonban szó sem lehet.

   
Aston Villa Döntetlen Birmingham
1.85 3.25 3.80

Az nem is kérdés, hogy mekkora csalódás mindkét csapat számára a szezon, a City a kiesés elkerüléséért küzd hétről hétre, míg a Villánál a kiesést követő, feljutásról szövögetett álmok rég szertefoszlottak, a csapat a középmezőnyben zárja a szezont. Természetesen már egyik gárdát sem az irányítja, akivel kezdték a szezont, a Villa jelenleg Steve Bruce-szal "menetel", míg a Birminghamnél a héten váltotta Harry Redknapp Gianfranco Zolát - az tehát elmondható, hogy nem kis nevek rangadója lesz a Second City Derby.

A formák azonban nagyon aggasztóak. Noha hetekig szenzációsan jó volt a Villa Bruce-szal - a nagy öreg mester szépen helyére rakta a csapat védelmét - az utolsó három meccsen egy pontot szereztek, ráadásul elveszítették házi gólkirályukat, Jonathan Kodjiát (35/19) is. Az elefántcsontparti játékos "súlyáról" mindent elmond, hogy nélküle összesen 26 gólja van csak idén a csapatnak.

Optimizmusra persze odaát sincsen semmi ok, miután Zolával 24-ből csak 2(!) meccset nyert meg a Birmingham, a tulajdonosok elbúcsúztak az olasz mestertől és egy másik rutinos rókát, Harry Redknappet nevezték ki a csapat élére. Kellett is az új impulzus a gárdának, a kék-fehérek zsinórban kilenc meccsen maradtak nyeretlenek, de legalább idegenben csak egyszer kaptak ki ezen széria alatt, éppen a friss feljutó Brighton otthonában.

Amellett, hogy kevés jobb motivátor van Angliában Redknappnél és a vendégek mellett szól még Kodjia hiánya is, nem árt tudni, hogy a Birmingham statisztikája tragikus a Villa ellen, 2005 óta kilenc bajnokit játszottak, ezeken pedig három döntetlenre futotta csupán a kékeknek.

Kodjia nagyon hiányozhat a Villából

A City - habár közel van a kiesőzónához - abban a tekintetben nyugodtak lehetnek egyelőre, hogy még a Notthignham Forest is mögöttük áll a tabellán. Ami azonban aggasztó, hogy a Villa után fogadják a feljutásra ácsingózó Huddersfieldet, ami a papírforma szerint nem kecsegtet győzelemmel, ahogyan az utolsó fordulóbeli bristoli kirándulás sem - amennyiben a Bristol Citynek ekkor még lesz miért küzdenie.

Kétségünk se legyen felőle, hogy a Birmingham nem kapja ezüsttálcán a három pontot a Villától, a bordó-kékek szezonja már menthetetlen, ám a szurkolók szájízén sokat javítana, ha mélyebbre taszítanák a Birminghamet. Véleményünk szerint nem várható gólparádé, a Second City Derby nem tartozik a leggólgazdagabb párosítások közé, az utolsó nyolc meccsen például csak tíz gól esett. Mindezek szellemében az under tűnik a legfogyaszthatóbb tippnek 1.65-ért a    -n, de hogy ki nyeri meg a rangadót, arra nem mernénk jósolni.

Mindenesetre jobb vasárnap délutáni kikapcsolódást keresve sem találhatnánk!

[2259800] 2017-04-23 13:00:00 Aston Villa - Birminghamx;
2017-04-21;48
2017-04-22;48
2017-04-23;48
2017-04-24;48
209821