Spanyol foci

Messi beállította a legendás védő szabadrúgásrekordját

Lionel Messi beállította Ronald Koeman rekordját, Luis Suárez pedig 100. barcelonai gólját szerezte a Bilbao elleni kupavisszavágón.

Lionel Messi már eddig is számolatlanul döntötte a rekordokat, ő a Barcelona történetének legeredményesebb játékosa, ő a katalánok egyetlen háromszoros spanyol gólkirálya, ő szerezte a legtöbb gólt az el Clásicokon, és a sor még hosszan folytatható. Most egy újabb rekord küszöbére érkezett az ötszörös aranylabdás (ez is csúcs egyébként), mivel az Athletic Bilbao elleni kupameccsen 26. szabadrúgásgólját szerezte klubjában.

A gól nagyon fontos volt a Barcelona számára, mivel ezzel alakult ki a 3-1-es végeredmény, így az első meccsen 2-1-es vereséget szenvedő csapat végül nem kényszerült hosszabbításra. Messi számára pedig azért volt különleges, mert ezzel beérte a klubrekorder Ronald Koemant, aki szintén 26-szor talált be szabadrúgásból, az ő gólja döntötte el például az 1992-es BL-döntőt a Sampdoria ellen.

Koeman, aki jelenleg az Everton edzője, a saját Twitter-oldalán gratulált Messinek, aki a következő szabadrúgásgóljával már egyedüli rekorder lesz.

Messi az idei évben három gólt szerzett, és mindegyiket szabadrúgásból, a Bilbao elleni kupapárharc első felvonásán is betekerte, a Villarreal elleni bajnokin pedig egy egészen pazar lövéssel mentett pontot a 90. percben.

A Bilbao elleni visszavágón Luis Suárez lőtte az első gólt, aki századszor volt eredményes a Barcában, és ehhez mindössze 120 találkozóra volt szüksége, amit azt jelenti, hogy sokkal gyorsabban érte el ezt a mérföldkövet, mint Hriszto Sztoicskov (186), Messi (188) és Patrick Kluivert (202).

Suárez 100 góljából 68 esett a bajnokságban, 17 a BL-ben, 8 a Király-kupában, 5 a klubvébén, 1-1 az európai és a spanyol Szuperkupa-döntőben, ha pedig a gólszerzés módját nézzük, akkor hetvenegyet lőtt jobb lábbal, tizennyolcat ballal és tizenegyet fejelt.

A Messi, Suárez, Neymar trió 302 gólnál tart, mióta a tagjai együtt játszanak, Suárez százasa mellett Messi 125-tel, Neymar 77-tel járult hozzá a terméshez.

A brazil tizenegyesből beköszönt a Bilbaónak is, és ezzel 1023 perc után volt ismét eredményes, ezt megelőzően október 19-én, a Manchester City elleni BL-csoportmeccsen tudott gólt lőni.

A mostani továbbjutással a Barca zsinórban hetedszer jutott a legjobb nyolc közé, ennél csak egyszer volt jobb sorozata, 1951 és 1960 között, amikor egymás után tízszer került a negyeddöntőbe. A Barcelona egy másik komoly sorozatot is felépített, hazai pályán ugyanis 15 kupameccset nyert meg egyhuzamban, utoljára 2013 februárjában szenvedett vereséget, amikor a Real Madrid győzte le az elődöntőben.

A Barcelona legközelebb szombaton hazai környezetben lép pályára, a bajnokság 18. fordulójában a Las Palmas látogat a Nou Campba.

[2300682] 2017-01-14 16:15:00 Barcelona - Las Palmasx;