Kézilabda

A magyar lányokról szól eddig a tavasz

  • hatharom.com

A Győr zsinórban harmadszor ütötte ki a Fradit, a Dunaújváros 2003 után ismét nemzetközi kupadöntőre készülhet, férfi válogatottunk pedig kis híján legyőzte a világbajnoki címvédőt.

Görbicz és Löke öröme a Fradi kiejtése után / gyorietokc.hu

Mozgalmas hétvégéje volt a nemzetközi kézilabdaéletnek, hiszen a nőknél nemzetközi kupamérkőzéseket, a férfiaknál pedig olimpiai és eb-selejtezők mellett felkészülési mérkőzéseket is rendeztek. Magyar szempontból jól sikerült a hétvége, de lássuk mi is történt pontosan .

A női Bajnokok Ligájában a negyeddöntők visszavágóit rendezték, ahol a Győr és a Fradi révén egy magyar párharcra is sor került. Miután az egy héttel ezelőtti odavágón az ETO 13 góllal legyőzte a Fradit, a győri visszavágó gyakorlatilag már csak formalitás volt, ennek ellenére Ambros Martín lányai alaposan odatették magukat, és 40 gólig meg sem állva véglegesen a padlóra küldték a Ferencvárost (40-23). Az összesítésben 30 (!!) gólos különbséggel az elődöntőbe kerülő Győr talán már a budapesti négyes döntő résztvevőinek is üzent, elnézve ugyanis a csapat ellentmondást nem tűrő játékát, nem kérdés, hogy a májusi Final4 egyik esélyesévé lépett elő. "Támadásban megvolt a lendület, pörgött a labda, és ez meglátszott a gólokban is. Sajnálom, hogy a Fradin keresztül vezetett az utunk a Final4-ba. Azon vagyunk, hogy jobbak vagy minimum ilyen jók legyünk továbbra is.” - nyilatkozta a 4 gólig jutó Görbicz Anita. 

A négyes döntőnek a Győr mellett a címvédő Buducsnoszt Podgorica, a macedón Vardar Szkopje és az orosz Rosztovot nagy meglepetésre kettős győzelemmel búcsúztató román CSM Bukarest vághat majd neki. 

Végső győztes - BL 2015/16
Buducsnoszt 2.00 Győr 3.25
Vardar 5.00 CSM Bukarest 9.00

Triscsuk vezérletével EHF-kupa döntőt vívhat a Dunaújváros / kohaszkezi.hu

Amíg a Győr FinalFour-szereplése úgymond a kötelező kategória, addig a Dunaújváros EHF-kupa döntője a bravúr jelzővel illethető. A Kohász kedvező előjelekkel várhatta a vasárnapi elődöntő visszavágóját, hiszen a dán Randers otthonában két gólos előnyt szerzett az első meccsen (29-27)  gy hazai közönség előtt harcolhatta ki a régóta várt kupadöntőt. Nos, az Újváros nem is bízott semmit a véletlenre, a félidőben 16-10-es vezetésnél kevesen gondolták, hogy tartogat még izgalmakat ez a párharc. Márpedig tartogatott, a Dunaújváros a második félidőben csupán hétszer talált be, míg az északiak egyre jobban felzárkóztak, az utolsó másodpercekre pedig ledolgozták kétgólos hátrányukat, ám idegenben lőtt több góljának köszönhetően a magyar csapat jutott be a fináléba (23-25). A Dunaújváros ezt megelőzően legutóbb 2003-ban szerepelt nemzetközi kupasorozat döntőjében, akkor a dán Slagelsétől kikapott az EHF-kupában. Triscsuk Krisztináék ellenfele a Konkoly Csaba által dirigált német TuS Metzingen lesz, amely története során első ízben játszhat nemzetközi kupadöntőt. Érdekesség, hogy az újvárosiakat irányító Zravko Zovko másodszor jutott el magyar csapattal egy nemzetközi kupadöntőbe, 2002-ben a Veszprém mestereként vívott meg egy BL-döntőt. 

A férfiaknál ezen a hétvégén a válogatottaké volt a főszerep, hiszen most rendezték meg az olimpiai kvalifikációs tornákat. Sajnos a magyar válogatottnak az elszúrt Eb után nem volt lehetősége megmérkőzni az ötkarikás játékokért, de a szerbek elleni sorsdöntőnek ígérkező vb-selejtezőre való felkészülés jegyében egy remek mérkőzést játszott Franciaországban. Az idegenlenesen kinevezett Xavier Sabaté reaktivált , rutinos játékosaival felturbózott csapata a mérkőzés nagy részében vezetni tudott az olimpiai és világbajnoki címvédő ellen, ám végül a hajrában a gallok némi bírói segítséggel megfordították a találkozót (28-25). Ezzel együtt joggal lehetünk bizakodóak, hiszen amit a csapat kitett a pályára, az több, mint biztató a szerbek elleni nyári páros meccs előtt, különösen úgy, hogy a csapatkapitány Nagy László egy kisebb sérülése miatt nem lépett pályára. 

Az olimpiai selejtezőből egyébként nagy meglepetésre nem jutott tovább a 2013-as világbajnok Spanyolország, míg Tunézia Macedóniát megelőzve kivívta a részvétel jogát. Így kialakult a londoni mezőny: Brazília, Franciaország, Argentína, Katar, Egyiptom, Németország, Lengyelország, Tunézia, Szlovénia, Svédország, Dánia és Horvátország küzdhet meg az olimpiai aranyért. 

Végső győztes - Rio 2016
Franciaország 2.10 Dánia 4.00
Horvátország 7.00 Németország 8.00