Wimbledon

Ti kérdeztétek, szerkesztőnk válaszolt!

  • Cesc18

Tenisz fanatikus szerkesztőnk, Cesc18 a blogján új rovatot indított, melyben kérdezhettetek tőle a hétfőn kezdődő wimbledoni viadallal kapcsolatban. Sokan éltetek a lehetőséggel, íme Cesc18 válaszai.

Cesc18: Véleményem szerint simán kieshetnek az első-második fordulóban, de akár meg is nyerhetik. Többször megmutatták már, hogy megvan bennük a potenciál egy Grand Slam-győzelemre, a női páros mezőnyben pedig nincs egyetlen duó sem, amelyik uralkodna vagy kiemelkedne - és igaz ez még úgyis, hogy Mattek és Safarová behúzta az idei eddigi két majort -, így akár lehetnek a befutók Timiék is. Azt viszont nem hiszem, hogy jót tett nekik, hogy a füves szezonban két tornát is dobniuk kellett azért, mert egyesben érdekeltek voltak egy másik tornán. Ez mindenféleképpen ellenük szól, hogy elsősorban az egyesre koncentrálnak. Simán játszhat bármelyikük egy olyan gyötrelmes meccset, ami után nem tud koncentráltan játszani párosban. És, akkor még ott van a vegyespáros is, ami Mladenovicnak mindig fontos.
 

Cesc18: Korrekt, amit eddig Konta a füves pályás szezonban mutatott, főleg az eastbourne-i menetelése tetszett, ahol Makarovát és Muguruzát is kiütötte, úgy hogy az ellenfelei is elég jól játszottak. Rengeteget jelent számára a hazai pálya. Nyert egy-két meccset, megjött az önbizalma, a közönség természetesen mögé állt, és egyből pár skalpot is sikerült begyűjtenie. Nem gondolom, hogy hosszútávon különösebben nagyokat fog alkotni, valahol a top 50 környékén mozoghat majd. Wimbledon azért más kávéház, mint ezek a felkészítő tornák, de nyilván egy könnyű sorsolás esetén mehet pár kört, az extrém jó eredményt viszont nem látom benne. Időközben elkészült a sorsolás, pechjére Sarapovát kapta az első körben. Izgalmas meccs lesz, ha eksztázisban tud játszani, egy ilyen skalp begyűjtésére akár még jó is lehet - bár az orosz szöszi soha nem esett még ki Wimbledonban a főtáblán -, viszont egy komoly menetelésre kevés a tudása.

 

Cesc18: Jó eséllyel a fiatalok és azon játékosok, akik füvön még nem igazán bizonyítottak, illetve egy-egy salakpályás kiemelt. Konkrét neveket nem könnyű mondani, de például a 32. helyen rangsorolt Thiem kifejezetten gyenge füvön, tavaly igen jó oddson lehetett őt veretni. Most is el tudom képzelni, hogy kicsit túlértékelik majd, hiszen kiemelt és alapvetően borzasztó ügyes játékos. A neve miatt Verdasco és Hewitt is alacsonyabb oddsot fog szerintem kapni, mint ami reális lenne, pedig katasztrofális formában vannak. Kíváncsi leszek Schwartzmanra, akit általában alulértékelnek, hiszen nem túl jók az adottságai, a játéka szinte csak salakon működhet(ne), de akkora szívvel játszik, hogy képes keményen és füvön is kellemetlen pillanatokat okozni bárkinek. A selejtezősök közül a fiatal Saville és a rutinos Zeballos is alulértékelt lehet. Előbbi nagyon ügyes füvön, utóbbi pedig igen jól adogatott a harmadik kvalis körben Dodig ellen, akár még valamiféle meglepetést is okozhat, de pluszos hendivel szinte biztos jó lesz. Bollelit és Klizant is szeretik lebecsülni.

 

Cesc18: Nyilván a kisebb nevű nagy szervások (Groth, Kokkinakis, Janowicz, de Schepper, Anderson, Zverev) közül valaki meglepetést fog okozni. Akire én nagyon kíváncsi leszek, az Mahut, aki igazi füves specialista, és aki parádés játékkal nyert s'Hertongenboschban. Itt az ideje, hogy végre Wimbledonban is lássunk tőle valami komolyat, hiszen a legjobb eredménye egy harmadik kör, az is még 2006-ból. Sokkal többre hivatott ennél...Bagdatisz is okozhat meglepetést, egész jó formába lendült, illetve Klizan is boríthatja a papírformát, annak ellenére, hogy nem egy klasszikus füves pályás teniszező.

Kevés olyan játékos lesz idén a fiúknál, akik csak és kizárólag salakon, illetve elvétve kemény pályán szoktak csak versenyezni. Bagnis, Lorenzi, Kavcic, Delbonis ilyenek, de nyilván nem sok vizet fog zavarni Andujar, Gimeno-Traver, Carreno-Busta vagy Ramos-Vinolas sem. Akivel viszont vigyáznék a salakosok közül, az Schwartzman. De összességében nyugodt szívvel lehet veretni a salakosokat, három szettet ők nem igen tudnak nyerni egy gyors pályát kedvelő ellen, az már más kérdés, hogy elég alacsony szorzókat fognak adni ellenük. Az pedig megint egy másik kérdés, hogy kit lehet 3-0-ra veretni, például egy Andujar sokak ellen jó lehet egy szettre.

A lányoknál sem gondolom, hogy a salakosok különösebben labdába fognak tudni rúgni, meglepetéseket pedig elsősorban a fiataloktól várok, akikről bővebben írtam is egy cikket, amely ide kattintva olvasható.

 

Cesc18: Imádkozniuk kell a többieknek, hogy ők ketten ne legyenek jó formában...Ha megy nekik, akkor megállíthatatlanok, ráadásul a döntőben találkozhatnak, így nincs az, hogy csak egyikük juthat a fináléba a másik ágról pedig valaki meglepetést okoz. Én szurkolok azért, hogy összejöjjön a döntőjük, mert ha valaki, akkor Kvitová legyőzheti Serenát egy döntőben. Ha gyengébb játékot látunk tőlük vagy sérülés szól közbe, akkor a két kezem sem elég ahhoz, hogy megszámoljam hány játékos lehet esélyes a győzelemre... Nyilván rögtön Sarapovát mondaná az ember, de hát ha épp Lisicki nyerné, az sem lenne égbekiáltóan nagy meglepetés...

De ha Serena és Kvitová közül kell választani, akkor én azt mondom, hogy címvédés lesz!