Topfoci

Elöl a Real, hátul a Bayern a legjobb

A válogatott mérkőzések miatt két hétig szünetelnek az európai topbajnokságok, így viszont van idő elemezni az őszi szezon eddigi történéseit. A statisztikák alapján a Bayern München a legjobban védekező csapat, míg a Real Madrid a legeredményesebb. Ebben talán eddig semmi meglepő nincs, de hogy a Chelsea sokkal hatékonyabb támadásban, mint védekezésben, az már érdekes. Az adatok alapján egyébként a Bayern Európa legjobbja.

Naná, hogy a Real Madrid a legjobb gólszerző csapat /AFP

Támadás

Nem meglepő módon ebben az összevetésben a Real Madrid áll az élen. A Bajnokok Ligája címvédője ipari mennyiségben termeli a gólokat a Primera Divisiónban, 11 forduló alatt 42-szer talált be az ellenfelek kapujába, ami meccsenként 3,82-es gólátlagot jelent. Habár önmagában már ez is elképesztő adat, ha azt nézzük, hogy helyzetkihasználás "csak" 26%-os, akkor látható, hogy Cristiano Ronaldóék micsoda fölényben futballoznak a spanyol ligában. A nagy rivális Barcelona egyébként "csak" 2.27 gólt szerez meccsenként, lényegesen rosszabb arányban találja el a kaput (50,94%) és a helyzetkihasználása is csak alig 16%-os.

A kontinens jelenleg második legtermékenyebb csapata a Chelsea. Igen, José Mourinho együttese idén nem a védekezéssel nyeri a meccseit, hanem a góllövéssel. A londoniak hatékony támadójátéka nagyban köszönhető a nyári szerzeményeknek (Diego Costa,Cesc Fabregas, Didier Drogba, Loic Rémy), a keretben meglévő kiváló képességű támadójátékosokkal (Hazard, Óscar, Willian) kiegészülve remek egyveleget alkotnak. A londoniak 2.55 gólt szereznek meccsenként a Premier League-ben, a helyzetkihasználásuk valamivel több, mint 23 százalékos.

Az öt európai topbajnokság csapatai közül a Bayern München büszkélkedhet a 3. legeredményesebb támadójátékkal, Pep Guardiola legénysége meccsenként 2.45-ös gólátlagot produkál. A helyzetkihasználáson a bajoroknak is van mit javítaniuk, alig 17 százalékosan értékesítik a lehetőségeiket.

A legtöbbet próbálkozó csapatnak a Juventus bizonyul, amely 14.91-es lövést ereszt meg találkozónként. Az olasz címvédő a gólokat illetően az 5. helyen áll (2.27), ami nem rossz eredmény, különösen úgy, hogy a lövések pontosságában és a helyzetkihasználásában bőven van még hova javulnia.

Az első öt helyezett között különösebb meglepetés nincsen, de a tabella második felében már annál több. A Southampton parádés szezont fut idáig, Ronald Koeman fiai a második helyen állnak a Premier League-ben, köszönhetően annak, hogy elöl és hátul is kiválóan teljesítenek. A Soton nem különösebben jó helyzetkihasználással és hatékonysággal is két gól felett termel a bajnokságban, és hogy ez mekkora szó, azt jól mutatja, hogy - a Chelsea-n kívül - más angol csapat nincs ott a legjobb 10-ben...

A legjobbak közé tudott kerülni a spanyol Valencia, amely jelenleg Európa legkíméletlenebb csapata, a Denevérek ugyanis közel 30%-ban értékesítik a helyzeteiket, vagyis nincs szükségük sok lehetőségre, mégis nagyon eredményesek. A TOP10-be tudott kerülni két francia csapat is, a Lyon és a Marseille is remekel egyelőre, így a Wolfsburg a német (kis)csapatok becsületét megmentve meccsenként kereken kétgólos átlaggal besurrant a tízbe.

A legeredményesebb csapatok - TOP10
Csapat Gól/meccs Lövés/meccs Helyzetkihasználás
Real Madrid 3.82 14.64 26.09 %
Chelsea 2.55 11.00 23.14 %
Bayern München 2.45 14.36 17.09 %
Barcelona 2.27 14.45 15.72 %
Juventus 2.27 14.91 15.24 %
Southampton 2.09 11.09 18.85 %
Valencia 2.09 7.09 29.49 %
Lyon 2.08 10.77 19.29 %
Marseille 2.08 12.31 16.88 %
Wolfsburg 2.00 12.91 15.49 %

Védekezés

Az eredményességhez elengedhetetlen a gólszerzés, de az igazán hatékony szerepléshez kell a jó védekezés is. A 10 legjobb támadó gárda közül öten a védekezők legjei közé is bekerültek, a Bayern, a Juventus, a Barcelona, a Southampton és a Valencia elöl-hátul a legjobbak közé tartozik.

A legkevesebb gólt a Bayern München kapja, amely a Bundesligában meccsenként 0,27 találatot engedélyez az ellenfeleknek. A 11 idén lejátszott fordulóból nyolc alkalommal megőrizte hálóját a bajor sztárcsapat, ami egyrészt köszönhető a kiváló védekezésnek és Guardiola labdabirtoklásra törekvő taktikájának, és persze a világ legjobb kapusának, Manuel Neuernek. A világbajnok portással szemben sokszor megremegnek a lábak, nem hiába került fel az Aranylabda-szavazás esélyesei közé.

Európa második legjobb védelmével jelenleg a Juventus rendelkezik. Chielliniék mindössze négy gólt kaptak 11 forduló alatt, nyolcszor ők is megúszták kapott gól nélkül a fordulót.

Ha nem kapott volna egy hármast a Santiago Bernabéu-ban a Barcelona, alighanem az ő nevével kezdődne ez a rangsor, ám a katalánok így "csak" a harmadik helyre férnek oda. Luis Enrique fiai szintén nyolc kapott gól nélküli meccsel büszkélkedhetnek, ötször zörrent idén a hálójuk.

Ahogy már említettük, a Southampton nem csak támadásban, de védekezésben is kiemelkedőt nyújt, a Szentek pontosan olyan átlagot hoznak hátul, mint a Barcelona. A Soton idén egyszer kapott több mint egy gólt egy meccsen, de sokat elmond, hogy az is augusztusban, a nyitófordulóban a Liverpool vendégeként esett meg.

Az ötödik és a hatodik helyen holtversenyben a Roma és a Borussia Mönchengladbach következik, mindkét alakulat 0,55 gólt nyel be találkozónként. A Farkasokról elsőre mindenkinek a támadójáték jut(na) eszébe, ám a topcsapatok között valójában védekezésével tűnik ki. A Borussia eredménye pedig alátámasztja azokat a véleményeket, amelyek a Bayern München első számú kihívójaként írták le a zöld-fehéreket.

A legjobb védelmeket Franciaországból a PSG és a Nantes képviselő, míg az olasz foci hagyományaira a Sampdoria emlékeztet. A Samp egyébként úgy tudott felkerülni a listára, hogy a hétvégén két gólt is kapott a Milantól, ennek ellenére még bőven egy gól/meccs átlag alatt maradtak a genovaiak is.

Végül, de nem utolsó sorban következik a Valencia, amely mindössze négy meccset úszott meg kapott gól nélkül, ám kettőnél többször még egyetlen csapat sem tudta bevenni a hálóját.

A legjobban védekező csapatok - TOP10
csapat Gól/meccs Szerelés/meccs  Kapott gól nélkül
Bayern München 0.27 81 8
Juventus 0.36 76 8
Barcelona 0.45 77 8
Southampton 0.45 74 7
Roma 0.55 78 8
Möndhengladbach 0.55 79 5
PSG 0.62 79 6
Nantes 0.69 80 5
Sampdoria 0.73 84 5
Valencia 0.82 77 4

A Videoton

Az érdekesség kedvéért megnéztük, hogy az OTP Bank Ligában őszi bajnoki címet szerző, rekordot rekordra halmozó Videoton hogyan áll, valamint utánajártunk, a környező országok listavezetőihez képest milyen statisztikákkal rendelkezik.

A fehérvári alakulat a kapott gólok tekintetében kimagaslik a régióból, a 0.35-ös gólátlagot csak a szlovén listavezető Domzale tudja tartani, a szomszédos országok kirakatcsapatai viszont már nem. A gólszerzést illetően sincs miért szégyenkeznie a piros-kékeknek, hiszen a horvát Dinamo Zagreb és a Rijeka mellett csak a szerb Partizan Belgrád tud jobb mutatót felvillantani Joan Carrillo együttesénél.

Közép-kelet Európa
Csapat Rúgott gól/meccs Kapott gól/meccs
Videoton 2.21 0.35
Dinamo Zagreb (horvát) 2.33 0.6
Rijeka (horvát) 3.10 0.67
Plzen (cseh) 2.07 0.71
Sparta (cseh) 1.43 0.50
Domzale (szlovén) 1.41 0.35
Legia Varsó (lengyel) 2.06 1.13
Zilina (szlovák) 1.94 0.70
Partizan (szerb) 2.41 0.58