FA-kupa

Wenger a mostanit tartja legfontosabb trófeájának

Arsene Wenger összes trófeája közül a szombati FA-kupa-sikert tartja a legfontosabbnak. Az Ágyúsok kilenc év után nyertek ismét címet, a Hull Cityt győzték le hosszabbítás után a Wembleyben.

Wengert pezsgőben fürdették meg játékosai - Fotó: AFP

Kétgólos hátrányból felállva nyerte meg a Hull City ellen a finálét az Arsenal, amely 2005 után szerzett újra nagy trófeát. Már-már a tizenegyesekre készült a két csapat, de az Ágyúsok meghajtották a hosszabbítást is, és a 108. percben Aaron Ramsey gólja döntött. A walesi középpályás pályafutása legjobb szezonján van túl, Olivier Giroud mögött a második lett a házi góllövőlistán.

Arséne Wenger együttese tehát átadta a múltnak az igen kínos, 2005 óta íródó negatív szériát, kilenc éve szintén az FA-kupát hódította el a londoni csapat. "Megkönnyebbülés és boldogság volt ez a győzelem, mert komoly nyomás alatt tudtunk ma nyerni. A Hull erősebben kezdett, mi tétován játszottunk, majd megmutattuk, hogyan kell felállni 0-2-ről. Ahogyan azt is, hogyan nem szabad kezdeni az FA-kupa döntőjét. Különleges összetartozás van ebben a csapatban. A végét jól zártuk le, és így nagy-nagy boldogságot érzünk. Hosszú ideje várunk a sikerre, a várakozás néha összekapcsolódik a szenvedéssel" - merengett a francia szakember a találkozó után.

"Ez a siker fontos momentum a csapat életében. Ha veszítettünk volna, minden bizonnyal jelentős visszaesés következett volna be. A mai minden más sikerénél fontosabb. Kétszer dupláztunk (1997–98-ban és 2001–02-ben bajnokságot és FA-kupát nyert az Arsenal - a szerk.), de akkor közel sem voltunk olyan nyomás alatt, mint ma. De most már ötször megnyertem az FA-kupát, nem is olyan rossz mérleg" - folytatta a 64 éves mester, aki 12 különböző trófeát szerzett az Ágyúsokkal 1996 óta.

Wengernek lejár a szerződése a szezon végén, még nem hosszabbított, de ez jó eséllyel megtörténik. "Normális esetben igen. És most nagyon normálisak a körülmények. Sosem volt kérdés, hogy távozom-e, a kérdés az volt, hogy megfelelő munkát végzem-e a klubért."

"Ez a győzelem jó alap, amelyre tovább lehet építkezni és erősebben visszatérni a következő szezonban. De azzal mindenkinek tisztában kell lennie, hogy a Premier League nagyon kemény sorozat. Azok a klubok, amelyek megnyerik a bajnokságot, hihetetlen mennyiségű pénzt fektetnek a csapatba, nehéz őket megverni, de megpróbáljuk" - szögezte le Wenger.

"Jól indítottuk a mérkőzést, figyelemre méltó 2-0-ra vezetni az FA-kupa döntőjében. Nagyon közel voltunk a kupához, de ez nem a mi napunk volt. Nem vagyok biztos abban, hogy Cazorla góljánál szabadrúgásnak kellett volna következnie, mi kirúgásnak számítottunk. Mindig is hittem, hogy győzhetünk, de minden tiszteletem az Arsenalé. Gratulálok nekik, hatalmas nyomás nehezedett rájuk, kilátástalan ó helyzetből jöttek vissza. Arsene nagyszerű szakember, nem értem, miért kap annyi bírálatot. Topmenedzser, mindig topcsapatok épített" - értékelt Steve Bruce, a Hull City főnöke. A Tigrisek az Európa Ligában indulhatnak, ugyanis az Arsenal kivívta a BL-indulást a Premier League-ben.

[1690195] 2014-05-17 18:00:00 Arsenal - Hullx;