NB I

Horváth lőtávolban Kondástól, Doll robbantott

Bolondos április és szoros verseny az ,,Év edzője" címért

Játék? Nem. Több annál. Elismerés azoktól, akik napról-napra, hétről-hétre elvégzik azt a munkát, vagy legalább is megpróbálják teljesíteni azt a feladatot, amit előírtak számukra. A játékosok értékelik az edzőket. A hatharom.com 2013 után idén is keresi azt a szakembert, akit 2014 végén az ,,Év edzője" címmel jutalmazunk.

Horváth Ferencnek és Kondás Elemérnek Thomas Doll személyében komoly riválisa akadt

Kritériumok

A győztes személye a havonta elért részeredmények összesítése után válik ismerté. A játékosokra bíztuk, milyen szempontok szerint döntenek, de mint a voksolásból kitűnik, az eredményesség nagymértékben befolyásolja a véleményüket. Mindig három nevet kérünk, a rangsor szerint az első 3, a második 2, a harmadik edző pedig 1 pontot kap, ezeket összeadva, illetve havonta göngyölítve alakul ki a végső sorrend. Azonos pontszám esetén a több jobb helyezés rangsorol. A csapatkapitányokat kértük fel az értékelésre, de az sem baj, ha más adja le a neveket, a lényeg, hogy közös döntés szülessen. Fontos, hogy az adott együttes a saját vezetőedzőjét nem jelölheti. A hatharom.com rendszeresen publikálja az előző hónap szavazását, kiegészítve azt az adott periódus tabellájával, és közöljük az összetett állást is.

Bolondos hónapon vagyunk túl. Áprilisban volt itt minden, ami a magyar bajnokságban eredmény szinten elképzelhető, meg olyan is, ami nem. Kezdjük mindjárt a hónap győztesével, a Ferencvárossal, amely a márciusi, nehézkes szezonkezdet után elkezdett nyerni, azóta sem vesztett pontot, és e tekintetben jelenleg a legjobb formában lévő csapat. Úgy tűnik, Thomas Doll megtalálta azt a stabil védekezést eredményező összeállítást és Leonardo kreativitására épülő taktikát, amely éremig, akár az ezüstig is repítheti a Fradit. A német edző ráadásul azt is meghúzta a cél érdekében, hogy alapembernek számító játékosokat padoztat, a változtatás legnagyobb vesztese Böde Dániel, akinek az utóbbi két találkozón már csak tizenegy perc jutott. Doll tehát beszállt a hatharom.com ,,Év edzője" díjáért kiírt versenybe, az első értékelt hónapjában rögtön a második helyen végzett az adott időszakot szintén veretlenül letudó Győr mestere, Horváth Ferenc mögött. Az ETO remek szériájának köszönhetően négy fordulóval a befejezés előtt továbbra is nyitott a bajnoki cím kérdése, igaz, ehhez az is kellett, hogy a Debrecen kissé hosszúra nyúlt áprilisi tréfát űzzön - önmagával. A Loki ebben a hónapban lemásolta a kieső helyről a múlt héten elkerülő Paks teljesítményét, olyannyira, hogy mindketten a végére hagyták a slusszpoént. A DVSC a stadionbúcsúztatón kitömte az eddig masszívan és egyre stílusosabban futballozó Kecskemétet, a tolnaiak pedig az idény egyik legváratlanabb eredményét produkálva Miskolcon felnégyelték az áprilisban addig százszázalékos Diósgyőrt. A fentiek alapján némiképp meglepő, hogy míg Tomiszlav Szivics és Csertői Aurél egyetlen szavazatot sem kapott, Bekő Balázs pedig mindössze négy voksot gyűjtött, addig az Artner Tamással azonos pontszámmal díjazott Kondás Elemér felfért a dobogóra, a különbség kettejük közöttük az volt, hogy míg a debreceniek szakvezetőjét négyen értékelték a hónap legjobbjának, addig a Haladás trénerét csak a kispestiek emelték a csúcsra.

Apropó, Honvéd...A Fradi szárnyalásával ellentétben Marco Rossi csapata rég nem látott mélységbe zuhant, azután, hogy a márciust a mezőkövesdi vereséggel zárta, áprilisban mindössze egyetlen gólra futotta erejéből, pontot azonban az sem ért. A látványos formahanyatlás szertefoszlatta a piros-feketék nemzetközi kupaszereplésről szövögetett álmait, nem csoda, ha Rossi nyilatkozataiból sütött az olaszos temperamentum, és amíg a talján tréner főtt a levében, az annak az esélye is elpárolgott, hogy kihúzza az idény végéig - önkritikát gyakorolva búcsút intett a Bozsik Stadionnak. Hozzáteszem, rajta kívül többen megtehették volna ezt Kispesten, igaz, akkor a Honvéd létszámhiány miatt gondban lenne a bajnoki hajrára...

Mindenképpen említést érdemel még a Kaposvár és az MTK áprilisi produkciója. A somogyiak hetedikként zárták a szakasztabellát, most sajnálhatja igazán a Rákóczi vezérkara, hogy tavaszig várt Selymes Tibor kinevezésével. A Hungária körúton elülni látszik a kiesés szele okozta vihar, a teljes szélcsendre azonban még várni kell. Kétlem, hogy az utolsó fordulóig, Garami József ugyanis majdnem kihozta csapatából a maximumot, a győzelmi sorozatot (közte a DVSC 5-2-es megsemmisítésével) csupán a kecskeméti vereség csúfítja. A négy mérkőzésen szerzett tíz gólból - ez egyébként a legjobb mutató a mezőnyben - Torghelle Sándor egymaga négyet vállalt, az ő téli szerződtetése tehát telitalálat volt.

S hogy mit hoz majd a május? Sokak szerint az év legszebb hónapja, melegszik a levegő, zöldellnek a fák, virágzik a természet...Csakhogy futballról, méghozzá magyar futballról van szó. Itt évszaktól, időjárástól függetlenül bármikor érkezhetnek frontok, hidegek, melegek egyaránt, aztán, hogy ki, melyikre mennyire érzékeny, az előre nem kalkulálható. Az előjátékot elnézve marad azért izgalom a végére - lent is, fent is. Amennyiben így lesz, az sem baj, ha középen, a langyos vízben néhányan ellubickolnak. Akár bolondozhatnak is, csak a futballt vegyék komolyan...    

OTP BANK LIGA 2013-2014
ÁPRILISI TABELLA
  1. Ferencvárosi TC 4 4 0 0 6 1 +5 12
  2. Győri ETO FC 4 3 1 0 7 4 +3 10
  3. MTK Budapest FC 4 3 0 1 10 6 +4 9
  4. Szombathelyi Haladás FC 4 3 0 1 5 3 +2 9
  5. Diósgyőri VTK 4 3 0 1 4 5 -1 9
  6. Videoton FC 4 2 1 1 8 7 +1 7
  7. Kaposvári Rákóczi FC 4 2 0 2 3 2 +1 6
  8. Kecskeméti TE-Phoenix Mecano 4 2 0 2 7 8 -1 6
  9.  Debreceni VSC-Teva 4 1 2 1 9 7 +2 5
       MVM Paks 4 1 2 1 7 5 +2 5
11. Pécsi MFC-Matias 4 1 2 1 2 2 0 5
12. Lombard Pápa FC 4 1 1 2 4 6 -2 4
13. Mezőkövesd-Zsóry SE 4 0 1 3 2 5 -3 1
      Újpest FC 4 0 1 3 2 5 -3 1
15. Puskás Akadémia FC 4 0 1 3 3 7 -4 1
16. Budapest Honvéd FC 4 0 0 4 1 7 -6 0
A HÓNAP EDZŐJE - OTP BANK LIGA, 2014 ÁPRILIS, SZAVAZATOK
KLUB JÁTÉKOS EDZŐK SORRENDJE
Debreceni VSC-Teva Szakály Péter 1. Thomas Doll 2. Horváth Ferenc 3. Artner Tamás
Győri ETO FC Lipták Zoltán 1. Thomas Doll 2. Bekő Balázs 3. Artner Tamás
Videoton FC Öltöző 1. Horváth Ferenc 2. Thomas Doll 3. Artner Tamás
Szombath. Haladás Tóth Péter 1. Thomas Doll 2. Horváth Ferenc 3. Garami József
Budapest Honvéd FC Kemenes Szabolcs 1. Artner Tamás 2. Horváth Ferenc 3. Thomas Doll
Ferencvárosi TC Gyömbér Gábor 1. Horváth Ferenc 2. Artner Tamás 3. Kondás Elemér
Pécsi MFC-Matias Szatmári Lóránd 1. Kondás Elemér 2. Artner Tamás 3. Garami József
Diósgyőri VTK Gohér Gergő 1. Horváth Ferenc 2. Artner Tamás 3. Kondás Elemér
Újpest FC Balajcza Szabolcs 1. Kondás Elemér 2. Horváth Ferenc 3. Artner Tamás
Puskás Akadémia FC Polonkai Attila 1. Kondás Elemér 2. Selymes Tibor 3. Horváth Ferenc
KTE-Phoenix Mecano Vladan Szavics 1. Horváth Ferenc 2. Thomas Doll 3. Garami József
Lombard FC Pápa Szűcs Lajos 1. Horváth Ferenc 2. Kondás Elemér 3. Thomas Doll
Mezőkövesd-Zsóry SE Szántai Levente 1. Horváth Ferenc 2. Artner Tamás 3. Thomas Doll
MVM Paks Éger László 1. Kondás Elemér 2. Horváth Ferenc 3. Thomas Doll
MTK Budapest Kanta József 1. Thomas Doll 2. Bekő Balázs 3. Horváth Ferenc
Kaposvári Rákóczi FC Bank István 1. Thomas Doll 2. Horváth Ferenc 3. Artner Tamás
A HÓNAP EDZŐJE - OTP BANK LIGA, 2014 ÁPRILIS, VÉGEREDMÉNY
1. HORVÁTH FERENC (GYŐRI ETO FC) 32 pont
2. Thomas Doll (Ferencváros) 23 pont
3. Kondás Elemér (Debreceni VSC-Teva) 16 pont
4. Artner Tamás (Szombathelyi Haladás) 16 pont
5. Bekő Balázs (KTE-Phoenix Mecano) 4 pont
6. Garami József (MTK Budapest) 3 pont
7. Selymes Tibor (Kaposvári Rákóczi)  2 pont
AZ ÉV EDZŐJE - OTP BANK LIGA, 2014, ÖSSZETETT ÁLLÁS
  1. KONDÁS ELEMÉR (DEBRECENI VSC-TEVA)  57 pont
  2. Horváth Ferenc (Győri ETO FC) 40 pont
  3. Artner Tamás (Szombathelyi Haladás) 27 pont
  4. Thomas Doll (Ferencváros) 23 pont
  5. Marco Rossi (Budapest Honvéd) 11 pont
  6. Lőrincz Emil-Márton Gábor (Pécsi MFC-Matias)   9 pont
  7. Nebojsa Vignjevics (Újpest FC)  8 pont
  8. Benczés Miklós (Puskás Akadémia FC)  8 pont
  9. Bekő Balázs (KTE-Phoenix Mecano) 4 pont
10. Garami József (MTK Budapest) 3 pont
11. Selymes Tibor (Kaposvári Rákóczi)  2 pont
144894
2014-05-02;212
2014-05-03;212
2014-05-04;212
OTP BANK LIGA 2013-2014
A góllövőlista állása
16 gólos: NIKOLICS NEMANJA (Videoton)
15 gólos: Simon Attila (Paks)
14 gólos: Radó András (Haladás), Lencse László (Puskás Akadémia)
12 gólos: Koller Krisztián (Pécs)
10 gólos: Böde Dániel (Ferencváros)
9 gólos: Tischler Patrik (Puskás Akadémia)
8 gólos: Dalibor Volas (Debrecen), Ibrahima Sidibe (Debrecen), Kulcsár Tamás (Debrecen), Bacsa Patrik (Diósgyőr), Zé Luis (Videoton)
7 gólos: Szakály Péter (Debrecen), Futács Márkó (Diósgyőr), Ayub Daud (Honvéd), Kanta József (MTK), Georges Griffiths (Pápa), Simon Krisztián (Újpest)
6 gólos: Nemanja Andrics (Győr), Halmosi Péter (Haladás), George Menougong (Mezőkövesd), Torghelle Sándor (MTK, Videoton), Kabát Péter (Újpest)
5 gólos: Pátkai Máté (Győr), Tarmo Kink (Kaposvár, Győr), Harsányi Zoltán (Mezőkövesd), Lazar Arszics (Pápa), Pölöskei Zsolt (MTK), Dusan Vasziljevics (Újpest)
4 gólos: Selim Bouadla (Debrecen), Nikházi Márk (Diósgyőr), Julian Jenner (Ferencváros), Somália (Ferencváros), Gyömbér Gábor (Ferencváros), Leonardo (Ferencváros), Leandro Martínez (Győr), Rudolf Gergely (Győr), Varga Roland (Győr), Marek Strestík (Győr), Fehér Zoltán (Haladás), Vécsei Bálint (Honvéd), Gréczi Gábor (Kecskemét), Vladan Szavics (Kecskemét), Melczer Vilmos (Mezőkövesd), Bartha László (Paks), Kenesei Krisztián (Pápa), Pölöskey Péter (Pécs), Lázár Bence (Újpest), Bavon Tshibuabua (Újpest), Kleinheisler László (Videoton), Arturo Álvarez (Videoton).
3 gólos: Bódi Ádám (Debrecen), Gosztonyi András (Diósgyőr), Zoran Kosztics (Diósgyőr), Holman Dávid (Ferencváros), Ulysse Diallo (Ferencváros), Lipták Zoltán (Győr), Vernes Richárd (Honvéd), Hidi Patrik (Honvéd), Ivan Lovrics (Honvéd), Filip Holender (Honvéd), Borisz Zsivanovics (Honvéd), Adrian Markus (Kaposvár), Waltner Róbert (Kaposvár), Thian Khaly Iyane (Kaposvár), Balajti Ádám (Mezőkövesd), Könyves Norbert (Paks), Orosz Márk (Pápa), Miroszlav Grumics (Pécs), Mohl Dávid (Pécs), Szatmári Lóránd (Pécs), Kővári Róbert (Pécs), Jarmo Ahjupera (Újpest), Gyurcsó Ádám (Videoton),
2 gólos: Korhut Mihály (Debrecen), Zsidai László (Debrecen), Tisza Tibor (Debrecen, Diósgyőr), Máté Péter (Debrecen), Barczi Dávid (Diósgyőr), Mohamadou Abdouraman (Diósgyőr), Gohér Gergő (Diósgyőr), Elek Ákos (Diósgyőr), David Mateos (Ferencváros), Busai Attila (Ferencváros), Nikola Trajkovics (Győr), Rafe Wolfe (Győr), Djordje Kamber (Győr), Németh Márió (Haladás), Ugrai Roland (Haladás, Ferencváros), Edixon Perea (Honvéd), Alekszandar Ignjatovics (Honvéd), Iulian Petrache (Kaposvár), Balázs Benjámin (Kaposvár), Rajczi Péter (Kecskemét), Forró Gyula (Kecskemét), Leo (Kecskemét), Balázs Zsolt (Kecskemét), Bebeto (Kecskemét), Szalai Vilmos (Mezőkövesd), Bognár István (Mezőkövesd), Bese Barnabás (MTK), Varga Szabolcs (MTK), Horváth Zsolt (MTK), Vass Patrik (MTK), Heffler Tibor (Paks), Windecker József (Paks), César Quintero (Pápa), Goran Marics (Pápa), Eszlátyi István (Pápa), Frőhlich Roland (Pécs), Danijel Romics (Pécs), Czvitkovics Péter (Puskás Akadémia), Filip Sztaniszavljevics (Újpest), Litauszki Róbert (Újpest), Juhász Roland (Videoton), Paulo Vinícius (Videoton), Haraszti Zsolt (Videoton, Puskás Akadémia), Nildo Petrolina (Videoton)
1 gólos: Ferenczi János (Debrecen), Horváth Zoltán (Debrecen), Dombi Tibor (Debrecen), Dusan Brkovics (Debrecen), Ludánszki Bence (Debrecen), Lázár Pál (Debrecen), Rene Mihelics (Debrecen), Vadnai Dániel (Debrecen), Senad Husic (Diósgyőr), William Alves (Diósgyőr), Kádár Tamás (Diósgyőr), Augusto Batioja (Diósgyőr), Jack Tuijp (Ferencváros), Arsenio Valpoort (Ferencváros), Józsi György (Ferencváros), Lázok János (Győr), Völgyi Dániel (Győr), Koltai Tamás (Győr), Rok Kronaveter (Győr), Kalmár Zsolt (Győr), Nagy I Gábor (Haladás), Gyurján Bence (Haladás), Guzmics Richárd (Haladás), Hrepka Ádám (Haladás), Raffaele Alcibiade (Honvéd), Nagy Gergő (Honvéd), Prosser Dániel (Honvéd), Bojan Vrucina (Kaposvár), Stjepan Babic (Kaposvár), Andrei Coroian (Kaposvár), Borisz Bulajics (Kecskemét), Sidoine Oussou (Kecskemét), Mogyorósi József (Kecskemét), Koszó Balázs (Kecskemét), Nagy Patrik (Kecskemét), Gyagya Attila (Kecskemét), Póti Krisztián (Kecskemét), Marko Vukaszovics (Kecskemét), Barry Pato (Kecskemét), Varga Róbert (Kecskemét), Szécsi Márk (Kecskemét), Henri Eninful (Kecskemét), Simon András (Kecskemét), Darko Pavicsevics (Kecskemét), Olasz Dénes (Mezőkövesd), Petneházi Márk (Mezőkövesd), Linas Pilibaitis (Mezőkövesd), Ladányi Tibor (MTK), Fejes András (MTK), Batik Bence (MTK), Eppel Márton (MTK), Dragan Vukmir (MTK), Báló Tamás (Paks), Kovács Gábor (Paks), Nagy Olivér (Paks), Délczeg Gergely (Paks), Szabó János (Paks), Présinger Ádám (Pápa), Csizmadia Csaba (Pápa), Nagy Tamás (Pápa), Eke Uzoma (Pécs), Márkvárt Dávid (Pécs), Fodor Ferenc (Pécs), Vaszicsku Gergő (Puskás Akadémia), Uros Nikolics (Puskás Akadémia), Francisco Gallardo (Puskás Akadémia), Margitics Andor (Puskás Akadémia), Szekeres Adrián (Puskás Akadémia), Tóth II Balázs (Videoton, Puskás Akadémia), Szakály Dénes (Puskás Akadémia), Juanan González (Újpest), Loic Nego (Újpest), Nebojsa Kosovics (Újpest), Balogh Balázs (Újpest), Sándor György (Videoton), Kovács István (Videoton), Vítor Gomes (Videoton), Filipe Oliveira (Videoton)
Öngól: Ramajo Mateos (Ferencváros), Jánvári Gábor (Kaposvár), Stjepan Babics (Kaposvár), Kovács Olivér (Kaposvár), Marko Vukaszovics (Kecskemét), Fotyik Dominik (Mezőkövesd), Kálnoki Kis Dávid (MTK), Szabó János (Paks), Nagy Tamás (Pápa), Jaszmin Mecsinovics (Pápa), Peter Struhar (Pápa), Vaszicsku Gergő (Puskás Akadémia), Juanan González (Újpest), 2 Marco Caneira (Videoton)