Vélemény

Ez már megint mi, Monsieur Platini?

  • Maruzsa István

Az UEFA tagállamai egyhangúlag megszavazták egy új, válogatottak számára kiírandó sorozat, a Nemzetek Ligája elindítását. Kár volt.

Néhány napja már felbukkant az ötlet a világ médiumaiban, és okulva a fél világban szétszórt Eb gondolatának gyors átfuttatásából sejthető volt, hogy a Nemzetek Ligája is keresztülmegy a közgyűlésen. De, hogy ellenállás nélkül...

Az UEFA jól jár, a foci aligha

Az egész kontinensen megrendezett Európa-bajnokságról szóló döntés meghozatalakor csak két szempontot nem sikerült figyelembe venni: a sportszakmáét és a szurkolókét. Most valami hasonló történt. Nem véletlenül dühöngött elsőként Jürgen Klopp, a Dortmund vezetőedzője, és biztosak lehetünk abban, hogy csatlakoznak még hozzá bőven a klubfutball képviselői. Elvégre senki nem kérdezte meg azokat, akik a játékosok fizetését adják, hogy hozzájárulnak-e ahhoz, hogy alkalmazottaik még több tétmérkőzésen vegyenek részt.

A szurkolókat meg arról felejtették el kifaggatni, hogy kell-e nekik egy árnyék-Eb. Egy versenysorozat, ami követhetetlenné teszi a kontinensbajnokságok jól kialakult rendszerét, és - egy olvasónk szavaival élve - fél évvel a valódi Európa-bajnokság előtt megállapítja, hogy ki Európa legjobbja.

Állítólag több szinten szerveznék csoportokba a válogatottakat, és hasonló lenne az átjárhatóság, mint a jégkorong-világbajnokságok esetében. Ez alapvetően nem is lenne rossz gondolat, felmerült már korábban is, hogy így kellene újraszervezni a vb-k és Eb-k rendszerét. Így hasonló a hasonlóval mérkőzhetne, a kisebb csapatoknak is juthatna sikerélmény, és egymás vállán kapaszkodva fejlődhetnének. De mindezt párhuzamosan megszervezni az eddigi szisztémával, nem találok jobb szót: ostobaság.

Ráadásul Eb-pótselejtezős helyek járnának a legjobbaknak, csak nekik épp nem lesz rá szükségük. A létszám alapján 13-14 csapat kerülhet egy szintre, az eddigi rendszerben pedig 20 Eb-helyet hagynának meg a legjobbaknak. Szinte kizárt dolog, hogy a tervezett A-csoportból bárkinek szüksége lenne még a pótvizsgára. Következésképp bukik az a gondolat is, amely szerint egy tétre menő sorozattal érdekesebbek és színvonalasabbak lennének az eddig barátságos mérkőzésekként funkcionáló találkozók. A legmagasabb szinten legalábbis mindenképp. Biztosan nem fogják a legjobbjaikat ezeken a meccseken nyúzni a spanyolok, a németek, a hollandok vagy épp az olaszok és az angolok.

És akkor zárásként gondoljunk még bele abba is, hogy az európai válogatottak minden második évben kikerülnének a világ labdarúgásából, nem mérkőzhetnének meg például dél-amerikai együttesekkel! Eb előtt ez még "csak" gazdasági szempontból érdekes, vb előtt viszont kimondott ostobaság elzárni a lehetséges ellenfelektől a csapatokat. Ja, hogy anyagilag az UEFA-nak megérné? Az más.