Bajnokok Ligája

Súlytalan volt a City, a Barca és a PSG is kettős győzelemmel ment tovább

A Barcelona hazai pályán 2-1-re legyőzte a Manchester Cityt, a Paris Saint-Germain szintén 2-1-re múlta felül a vendég Bayer Leverkusent a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján.

Messit nem tudták tartani a City védői - Fotó: AFP

A Barcelona megnyugtató, 2-0-ás előnyből várta a visszavágót, míg a Manchester City menedzsere nélkül állt ki a Camp Nouben, az eltiltott Manuel Pellegrinit Rubén Cousillas helyettesített az oldalvonalnál. Bátran kezdett a City, az első néhány percben beszorította a hazaiakat, de helyzetig nem jutott, és eddig tartott dominanciája.

A 8. percben Yaya Touré öklelte fel Xavit, a labda méterekre volt, a bíró sípja néma maradt, nem sokkal korábban Messit is kétes szituációban buktatták. A 11. percben Messi vezette a labdát a jobb oldalon, kisodródott, Hart és Kompany együttesen szerelte. A 17. percben Milner balról lőtt méterekkel mellé. A 18. percben Neymar szerzett lesgólt, egyre több figyelmeztetést kapott a City védelme.

A félidő hajrája egyértelműen a katalánoké volt, a 39. percben Kolarov nem tudta megállítani Neymart, el is esett a brazil mellett, aki 13 méterről centikkel a bal alsó mellé lőtt. Pár pillanattal később Xavi közeli próbálkozását kiütötte Joe Hart. A 41. percben volt a vendégek első komoly lehetősége, David Silva balról sarokkal tette középre a labdát, Nasri kapásból lőtt, Valdés védett. A 44. percben Neymar kicselezte Hartot a jobb oldalon, majd lőtt, Fernandinho a gólvonal előtt fejelte ki a labdát.

A második felvonást City-helyzet nyitotta, a meglepetésre Agüerót váltó Edin Dzeko lőtt balról, 12 méterről, Víctor Valdés vetődött a labdára. Az 50. percben Messi 15 méterről a jobb oldali kapufát találta el. A túloldalon Kolarov beadása után Dzeko fejelt hét méterről, Valdés óriási bravúrral kipiszkálta a labdát a léc alól. Aztán Joe Hart Fabregas elől tisztázott, ez is bravúr volt. Zabelta tisztán, szemben a kapuval, 12 méterről a kapu jobb oldala mellé tekert. Nem sokkal később megtört a jég, a 67. percben sokadik helyzetét gólra váltotta Lionel Messi. Lescott óriási hibája után hozzápattant a labda, az argentin 10 méterről a jobb alsóba lőtt (1-0).

A 78. percben aztán végképp eldőlt a párharc: Piqué felrúgta Dzekót, a bíró nem ítélt büntetőt. Zabelta addig reklamált, amíg megkapta második sárga lapját. Tegyük hozzá jogos lett volna a tizenegyes, az argentin védő persze feleslegesen vitatkozott.

A végén megszerezte a becsületgólt a gyárvárosi csapat: szöglet után Kompany kotorta be a hálóba a lecsorgó labdát, a hazaiak lest reklamáltak, a visszajátszás alapján nem volt az (1-1). Nem sokáig volt egyenlő az állás, a hosszabbításban Iniesta készítette le a labdát Alvesnek, miután elfektette Hartot, a brazil bekk az üres kapuba lőtt (2-1).

Küzdött a Manchester City, de nem volt esélye a Barcelona ellen, a gránátvörös-kékek kettős sikerrel jutottak a legjobb nyolc közé. A Barca zsinórban hetedszer negyeddöntős, ezzel beállította a Manchester United és a Real Madrid rekordját.

[1625218] 2014-03-12 20:45:00 Barcelona - Manchester Cityx;
[1625218] 2014-03-12 20:45:00 Barcelona - Manchester Cityx 

Lavezzi (k) szerezte a győztes gólt - Fotó: AFP

A Paris Saint-Germainnak nem kellett túlizgulnia a visszavágót, mivel 4-0-ra nyert két hete Leverkusenben. A német ugyanakkor bátran, szervezetten kezdték a mérkőzést, a 3. percben Emre Can löketét kellett védenie Salvatore Sirigunak, valószínűleg mellé ment volna, a francia kapus biztosra ment. A 6. percben előnybe került a Bayer: Donati jobbról ívelt be középre, Sidney Sam négy méterről a hálóba fejelt (0-1). Zlatan Ibrahimovic válaszolhatott volna, a 12. percben jobbról, éles szögből lőtt, Bernd Leno lábbal védett. A szögletből egyenlített a párizsi együttes: Cabayé ívelt középre jobbról, Marquinhos a bal alsóba fejelt, a kapus tehetetlen volt (1-1)

A 19. percben másdoik helyzetét hagyta ki Ibra, Leno már verve volt, a felső léc megmentette a német kapust Ibrahimovic emelésénél. Magához tért a PSG, immár a hazaik domináltak. A 27. percben Jallett megrángatta Derdiyokot, sárga lapot kapott és büntető következett. A csapatkapitány Simon Rolfes állt a labda mögé, de kihagyta, Sirigu védeni tudott. A kihagyott tizenegyes megfogta a Gyógyszergyáriakat. A38. percben Edinson Cavani közelről próbálkozott, Leno mentett. A félidő utolsó percében Digne balról, laposan célzott, a német kapus ismét hárított, mindkét portás remek formában volt.

A második játékrész elején fordított a PSG: Digne készített elő balról, beadását Lavezzi 13 méterről a kapuba helyezte (2-1). Az 55. percben Donati jobbról, 12 méterről lőtt, Sirigu nagyot védett. Az 58. percben Castro távolról suhintott kapura, Sirigu kiütötte a labdát, a kipattanót már könnyedén védte. Ezekben a percekben ismét a Gyógyszergyáriak voltak fölényben. A 66. percben Derdiyok balról próbálkozott, Sirigu eszén azonban nem tudott túljárni, az olasz kapuson múlt a PSG vezetése.

A 68. percben Emre Can megkapta második sárgáját színészkedésért, mehetett zuhanyozni, tíz emberre fogyatkozott a Leverkusen. A hajrában Sami Hyypiä fiatalokat dobott a mélyvízbe, a 84. percben Pastore lövését fogta Leno. A Bayer Leverkusen becsülettel helytállt, 2-1-re kikapott Párizsban. Összesítésben 6-1-re nyerte a párharcot Laurent Blanc együttese.

[1625221] 2014-03-12 20:45:00 Paris Saint Germain - Bayer Leverkusenx;
[1625221] 2014-03-12 20:45:00 Paris Saint Germain - Bayer Leverkusenx 
Percről percre: Barcelona-Manchester City és PSG-Leverkusen - ÉLŐx