Női kézilabda KEK

Hitt, harcolt és majdnem csodát tett a Ferencváros

  • Horváth Gergely

Kilenc helyett "csupán" öt találattal bizonyult jobbnak a Viborgnál a Ferencváros női kézilabdacsapata a Kupagyőztesek Európa-kupája negyeddöntőjének visszavágóján, és a Dániában összeszedett tetemes hátrány következtében búcsúzott a sorozattól.

Zácsik Szandra és a Ferencváros mindent megtett a visszavágón - Fotó: origo (archív)

Ha van nehéz edzői feladat, akkor a hosszadalmas utazástól testileg, az idegenbeli kudarctól pedig lelkileg megroggyanó játékosok fizikai és mentális "összerakása" mindenképpen az. Elek Gábor fejében alighanem ott motoszkált a nyolcgólos deficit ledolgozásához szükséges stratégia, csakhogy a dánoknak legalább olyan rossz napot kellett volna kifogniuk a Népligetben, mint a Ferencváros Skandináviában. Az első félidőben úgy tűnt, a továbbjutás kiharcolásának ezen kritériuma nem stimmelt. 4-4-ig fej-fej mellett haladtak a csapatok, ezután viszont a Viborg hárommal elhúzott, elsősorban agresszív védekezésének köszönhetően. A mieink nem mertek bemenni a darálóba, inkább távolról, sokszor előkészítés nélkül lövöldöztek, a támadásokba ráadásul be-becsúszott néhány rossz átadás is. A beálló körüli, kezdetben nehézkes védekezés a félidő hajrájára javult, a térdfájdalmai ellenére remek teljesítményt nyújtó Zácsik Szandra, valamint Tomori Zsuzsanna vezérletével 14-14-nél utol is érte ellenfelét az FTC, az igazi fordulat viszont a térfélcsere után következett.

Ami a párharc első felvonásán nagyon hiányzott a magyar együttes játékából, az a visszavágó utolsó harminc percében már megvolt: a védők kellő ütemben végezték a mélységi kilépéseket, időben találkoztak a dánok lövőivel, a hatékony védekezés pedig Szikora Melinda kapus statisztikáját is javította, aki több fontos hárítást is bemutatott. Ahogy a ferencvárosi drukkerek űzték-hajtották az övéiket, a különbség pedig egyre nőtt a felek között (23-19), vendégeken a kapkodás, a stressz jelei voltak felfedezhetőek. Mással aligha magyarázható, hogy a sokszor egyenlő létszámnál is vészkapussal támadó dánoknál nyolcadik pályán lévő játékosként bekocogott az egyik hálóőr... Öt, hat, majd hét gól lett a Ferencváros előnye, csakhogy a hajrában egy kisebb hullámvölgy következett, a játékvezetők visszafújtak egy labdaszerzést, mely után nyolc is lehetett volna közte, ráadásul három perccel a vége előtt (30-23) Szarka Adriennt kiállították. A zöld-fehérek közelebb álltak a csodatételhez, mint azt a kinti vereség után remélhettük, és bár a harmadik KEK-trófea elhódítására egyelőre várnunk kell, hitből és küzdeni tudásból jelesre vizsgáztak az Elek-lányok.

"Nyilván valamivel jobb így kiesni, hogy az utolsó percekig életben tartottuk továbbjutási esélyeinket, de rendkívül csalódottak vagyunk" - mondta a 31-26-os győzelmet követően a hatharom.com érdeklődésére Szarka Adrienn, a Fradi szélsője. "Mindent megtettünk a továbbjutásért, de a nyolcgólos hátrány nagyon soknak bizonyult, a párharc végkimenetelét a kinti meccs határozta meg. Ma a második félidőben összeállt a védekezésünk, és támadásban is megtaláltuk a helyzeteket. Ilyen hangulatban, ilyen szurkolói támogatással sikerülhetett volna az eredmény megfordítása, kevésen múlott a dolog. Annak ellenére, hogy a tervezetnél rövidebb lett az idei nemzetközi szereplésünk, nagyon sokat tanultunk ebben a szezonban. Ezekből a tapasztalatokból kell majd építkeznünk jövőre."

Női kézilabda Kupagyőztesek Európa-kupája
negyeddöntő, visszavágók
FTC-Rail Cargo Hungaria-Viborg HK (dán) 31-26 (15-15)
Az FTC gólszerzői: Tomori 13, Zácsik 10, Szucsánszki 3, Szarka 2, Kovacsicz, Pena, Szamoránsky 1-1.
Továbbjutott: Viborg, 66-63-as összesítéssel.
 
További eredmények:
Buxtehuder SV (német)-Rosztov-Don (orosz) 34-30 (17-15)
Továbbjutott: Rosztov, 67-58-as összesítéssel.
 
Korábban játszották:
Hypo Hiederösterreich (osztrák)-Byasen Trondheim 23-37 (14-17)
Továbbjutott: Byasen, 66-53-as összesítéssel.
 
Vasárnap rendezik:
17:00: Zvezda Zvenyigodor (orosz)-Fleury Loiret Handball (francia)
Az első mérkőzésen: Fleury-Zvezda 28-32 (15-15)