Felkészülés

Idő kell ahhoz, hogy összeszokjon a csapat - Pintér Attila

Szerda este a magyar labdarúgó válogatott felkészülési mérkőzésen, Győrben látta vendégül Finnországot. A találkozó egyben az új szövetségi kapitány, Pintér Attila bemutatkozó mérkőzése is volt, amelyet azonban beárnyékol a 2-1-es vereség ténye. A lefújást követően a magyar és a finn válogatott kapitánya sajtótájékoztatón értékelte a látottakat.

Pintér Attila látott pozitívumokat is - Fotó: AFP

A magyar válogatott szövetségi kapitánya az ellenfél dicséretével kezdte nyilatkozatát: "A finn válogatottról tudtuk, hogy egy jól futballozó, bátor csapat. Jól kezdtük a mérkőzést, meg is szereztük a vezetést. 1-0-nál meg voltak a lehetőségeink arra, hogy megszerezzük a második gólt, de ez nem sikerült, sőt a finnek kihasználták a hibáinkat és 2-1-re nyertek. Azt gondolom, hogy a játékosaim az utolsó percig mindent megtettek annak érdekében, hogy visszahozzák a mérkőzést. Voltak jó periódusaink, de megvannak azok a hibák, amikről már a meccs előtt is elmondtam, hogy most kell kijönniük és nem szeptemberben."

Habár a válogatott vereséggel kezdte az évet, a kapitány elmondása szerint látott néhány pozitívumot: "Nagyon fegyelmezetten játszottunk, próbáltuk leszűkíteni a csapatrészek közötti területet, ami azt gondolom, hogy sikerült is. Jól szereztünk labdát, amikből jól indultunk, de a befejezések pontatlanok voltak."

A Győri ETO-val bajnoki címet nyerő tréner később az általa meghonosítani kívánt játékról is ejtett néhány szót: "Az átállás nem megy egyik percről a másikra, ráadásul kevés időt is tölt együtt a csapat. Azért vannak ezek a mérkőzések, hogy merjük játszani a saját játékunkat, szokjunk hozzá ahhoz, hogy bátran kihozzuk a labdát, ne pedig felívelgessük azt. Ehhez több mozgásra van szükség a középpályán is, többször kell átforgatnunk a játékot."

A sajtótájékoztatón arra is kíváncsiak voltunk, hogy vajon kikkel volt elégedett a kapitány, a nevekre azonban egyelőre várni kell: "Nem szeretnék egyelőre neveket mondani, mert vissza fogjuk nézni a mérkőzést többször, és csak azt követően vonok le következtetéseket." - mondta Pintér.

A tréner később a két csapat közötti legfőbb különbségekre is kitért: "Minden mérkőzést meg akarunk nyerni, de ennek a finn válogatottnak két és fél év előnye van, azóta építik ezt a csapatot. Azt gondolom, hogy nagyon korszerű, a mai labdarúgás igényeit minden téren kielégítő futballt játszanak, mi viszont most szerepeltünk először ebben az összetételben. A légiósok néhány taktikai elemet már át tudtak venni, néhányat viszont nem, de ők jóval kevesebb időt töltöttek a csapattal. Néhányan teljesen más rendszerben játszanak a klubcsapataikban, így tehát idő kell ahhoz, hogy összeszokjon a csapat, de ez egy természetes folyamat."

"Nagyon szépen köszönjük a buzdítást a nézőknek, hiszen fantasztikus volt, ahogyan szurkoltak, még akkor is, amikor a finnek megfordították a meccset. Nagyon nagy szükségünk van, illetve lesz a szurkolókra, hiszen a sikereket csak együtt tudjuk elérni. Hálás vagyok azért, hogy mindvégig a csapat mellett álltak és hogy segítettek minket." - zárta mondanivalóját Pintér Attila.

A sajtótájékoztatón természetesen nem csak a magyar, hanem a finn kapitány is értékelt, aki így látta a találkozót: "Nagyon magas színvonalú volt a mérkőzés, elégedett vagyok csapatom teljesítményével. Tetszett a játékunk intenzitása, elégedett vagyok a játékosaim fizikumával, emellett pedig azt is kiemelném, hogy előzetesen tartottunk a magyar csapat támadásaitól, de ezen a téren is jól megálltuk a helyünket.Sok passzra alapuló játékot terveztünk, de ez nem valósult meg teljes egészében, jóval több átadásra lett volna szükség. A magyar csapat támadói erősek és gyorsak voltak, erre többet kell készülnünk a következő mérkőzésig. Örülök, hogy a védelmünk jól szerepelt és jó teljesítményt nyújtott. Várjuk az őszi találkozót, hiszen tudjuk, hogy ennek a mérkőzésnek egyik csapat szempontjából sem volt jelentősége. Mindenesetre az eredmény örömmel tölt el, de ettől még nem bízzuk el magunkat, mivel tudjuk, hogy Magyarország erős ellenfelünk lesz majd a csoportban." - nyilatkozta Maxi Paatelainen.

[1652189] 2014-03-05 18:00:00 Magyarország - Finnországx;