Elemzés

Mitől jobb a horvát foci, mint a mienk?

  • P. Kele János

Az ő játékosaikat úgy viszik, mint a cukrot, bezzeg a mieink senkinek nem kellenek. De miért?

Halilovic 17 évesen már felnőtt válogatott, most rekordösszegért viheti a Barca - Fotó: AFP

A horvát foci egyik legnagyobb reménysége, a 17 éves Alen Halilovic a napokban jelentette be, hogy a Barcelonához igazol. Bár a klubváltás még nem hivatalos, egészen mértékadó források is tényként kezelik, hogy a katalánok komoly summát, 10-15 millió euró körüli összeget fizetnek a "balkáni Messiért". Halilovic egyébként fiatal kora ellenére alapember a Dinamo Zagrebnél, ő a BL történetének egyik legfiatalabb pályára lépő játékosa, és három barátságos meccsen már a felnőtt válogatottban is szerepelt. Az egyszeri magyar drukkert ebből az egészből csak annyi érdekli, hogy

nekünk vajon miért nincsen hasonló tehetségünk?

A kérdés persze összetett, de egy biztos, a horvátoknál folyó szakmai munka köszönőviszonyban sincs a miénkkel. Pedig pénzben ők sem dúskálnak, és a merítésük sem lehet nagyobb (a népesség cirka öt millió), mégis mérföldekkel köröznek le bennünket a játékosok kinevelésében. 

A Dinamo Zagreb az utóbbi években Európa egyik legkomolyabb utánpótlásnevelési bázisává fejlődött, alig van olyan klub, amelyik náluk nagyobb bevételekért értékesítené játékosait. Hogy csak egyetlen példát említsünk: Mario Mandzukicot 2010-ben 6.5 millió fontért adták el a Wolfsburgnak, a csatár pedig alig három évvel később már a triplázó Bayernnek volt alapembere.

Ha az elmúlt négy szezon adatait vizsgáljuk, azt látjuk, hogy a horvát első osztály csapatai  összesen több mint 67 millió font értékben adtak el játékosokat külföldre. Ugyanez az adat az NB I-re vetítve mindössze 6.5 millió, vagyis kevesebb, mint tizedannyi. Ez egy nagyjából kétszer akkora piactól egészen szánalmasan gyenge teljesítmény, arról nem is beszélve, hogy míg Horvátországban csak 10, addig nálunk 16 csapat alkotja az első osztály mezőnyét.

Ebben az időszakban összesen 18 horvát játékos került külföldre 1 millió fontnál nagyobb átigazolási összegért cserébe. Hogy csak a legnagyobb üzleteket említsünk: Mandzukic mellett Ibricicet a Lokomotiv Moszkva (4.4 millió), Vidát előbb a Leverkusen (2.1 millió), majd a Dinamo Kijev (4.4 millió), Badeljt a Hamburg (3.5 millió), Kovacicot az Inter (9.8 millió), Jedvajt pedig a Roma (4.4 millió) vette meg nem kevés pénzért cserébe. És, hogy mi történt eközben Magyarországon? Az egy szem Pintér Ádámon (2010, Zaragoza, 1 millió) kívül senkiért nem fizettek 800 ezer fontnál többet.

Aki ki is ment ebben az időszakban külföldre (Laczkó, Simon, Lázár), az szinte kivétel nélkül hazakullogott néhány évad múlva. Két kivétel akad csak: Korcsmár és Lovrencsics, de ők annak idején szinte aprópénzért hagyták el az NB I-et.

Lényeges különbség a két liga között a légiósok aránya is. Míg nálunk az alkalmazott játékosok egyharmada idegenlégiós, addig a horvátoknál ez az arány mindössze 14%. A bajnokság tíz csapatában összesen 45 külföldi szerepel, de közülük 19-en egykori jugoszláv tagállamok állampolgárai (főleg bosnyákok, akik jelentős kisebbséget alkotnak Horvátország területén belül). A következtetés egyértelmű: mivel kevesebb a légiós, hamarabb kerülnek a mély vízbe a fiatalok, akiknek így a fejlődése is gyorsabb lesz. Persze az is igaz, ott legalább van, akiket bevessenek, míg nálunk ugye egészen más a helyzet.

Beszédes adat, hogy míg a horvát bajnokság idei évadában már nyolc 18 év alatti játékos is szerepet kapott, addig nálunk mindössze egy, a pécsi Kővári. Ráadásul ő is csak a mecseki csődhelyzet miatt került komolyabban képbe, ősszel mindössze egy meccsen szerepelt, akkor a Mezőkövesd ellen volt időhúzó csere.

Árnyalja a képet, hogy a horvát játékosok eddig nem igazolhattak akadálytalanul a topbajnokságokba, hiszen az ország csak tavaly június 1-jén lépett be az Európai Unióba. Ez a változás viszont jelentősen leszállíthatja a horvát játékosok árát, és ezzel párhuzamosan beindulhat az a folyamat is, amely már nagyon fiatalon nyugatra irányítja a tehetséges játékosokat.

Főbb átigazolások a horvát és a magyar első osztályból, külföldre
2010-2014
  Játékos Honnan Hová Mennyiért Játékos Honnan Hová Mennyiért
2010/2011 Laczkó Zsolt Debrecen Sampdoria 0.73 millió Mario Mandzukic Dinamo Zagreb Wolfsburg 6.1 millió
  Korcsmár Zsolt Újpest Brann Bergen 0.52 millió Senijad Ibricic Hajduk Split Lokomotiv Moszkva 4.4 millió
  Pintér Ádám MTK Zaragoza 1 millió Ivan Strinic Hajduk Split Dnyipro 3.5 millió
          Domagoj Vida NK Osijek Leverkusen 2.1 millió
          Matej Delac Zapresic Chelsea 2.6 millió
2011/2012 Lázár Pál Videoton Samsunspor 0.6 millió Danijel Subasic Hajduk Split AS Monaco 0.88 millió
  Simon Ádám Haladás Palermo 0.8 millió        
2012/2013         Domagoj Vida Dinamo Zagreb Dinamo Kijev 4.4 millió
          Mateo Kovacic Dinamo Zagreb Internazionale 9.8 millió
          Milan Badelj Dinamo Zagreb HSV 3.5 millió
          Ante Vukusic Hajduk Split Pescara 3.4 millió
2013/2014 Lovrencsics Gergő Pápa Lech Poznan 0.1 millió Tin Jedvaj Dinamo Zagreb AS Roma 4.4 millió
          Sime Vrsaljko Dinamo Zagreb Genoa 3.52 millió
          Ante Rebic RNK Split Fiorentina 3.9 millió
az összegek millió fontban értendőek, és a transfermarkt.co.uk oldalról származnak

A horvátok pótselejtezőn jutottak ki az idei, brazíliai világbajnokságra. Két éve az Eb-n is szerepeltek, legutóbb a 2010-es vb-ről hiányoztak.