Angol Ligakupa

Pellegrini 11 év után nyert trófeát, a Cityé lett a Ligakupa

A Manchester City 3-1-re legyőzte a Sunderlandet az Angol Ligakupa vasárnapi döntőjében, a londoni Wembley Stadionban.

A Premier League-ben bajnokesélyes Manchester City a kiesés ellen harcoló Sunderlanddal csapott össze, ám volt mibe kapaszkodnia a kiscsapatnak, amely már-már mumusa a Citynek: előző négy meccsét 1-0-ra megnyerte hazai pályán a gyárvárosiak ellen. Ráadásul a Polgárok tavaly a szintén outsider Wigantől kikaptak az FA-kupa döntőjében.

A 8. percben Fabio Borini lesgólt szerzett, de a City védelme már ekkor kihagyott. A 9. percben a hosszabb kihagyás után visszatérő Sergio Agüero lövését kellett védenie Vito Mannonének, ám eztán megszerezte a vezetést a nagyon szervezetten futballozó Sunderland. Fernandinho veszett labdát, Adam Johnson indításából Borini jobbról, éles szögből kilőtte a hosszú alsót, a csapatkapitány Vincent Kompany engedte el az olasz támadót (0-1). A 14. percben Borini lőtt 16 méterről, a labda Dzekóról pattant fölé, a szöglet után Wes Brown fejelt a bal felső sarok fölé szögletből.

Kompany nagyot hibázott Borini góljánál - Fotó: AFP

Remekül játszott Gus Poyet csapata, nagyon leszűkítette a területet, 30-35 méterre a kaputól sem hagyta élni a Cityt, amely láthatóan megzavarta a kékmezeseket. Manuel Pellegrini együttesének játékából főképp a kreativitás hiányzott.

A City az első félóra végén kezdett éledezni, a 27. percben Agüero jobbról adott be középre, Nasri nem tudta rendesen lekezelni a labdát, kapura lőtt, de Mannone könnyedén védett. A 33. percben Borini mentett saját kapuja előtt, a Liverpooltól kölcsönvett csatár nagyon együtt élt a játékkal. Pár perccel később majdnem kettővel mehetett volna a Sunderland, Borini indult meg a kapu felé lesgyanús helyzetben, de Kompany az ötösnél menteni tudott az utolsó pillanatban.

Pellegrini nem cserélt a szünetben, az 50. percben David Silva lapos átlövését fogta Mannone. Nem sokkal később Ki Szung Jong távoli bombáját kellett kitolnia a léc alól Costel Pantilimonnak.

Innentől a City percei jöttek: ugyan elszerencsétlenkedtek egy túlgondolt szabadrúgás-kombinációt, de a labda maradt náluk, Yaya Touré visszakérte Zabaletától és állítgatás nélkül, 25 méterről egyből kapura csavarta, Mannone kissé kint állt kapujából, nem tudta védeni, a labda a jobb felsőben kötött ki (1-1). Egy perc múlva Kolarov balról, laposan adott be, Nasri 14 méterről, jobb külsővel a kapu jobb oldalába tekert (2-1).

Touré (42) óriási gólt lőtt - Fotó: AFP

Szemvillanás alatt gyökeresen megváltozott a mérkőzés képe, Poyet beküldte a vérbeli csatár Steven Fletchert, de a City maradt lendületben. A 61. percben Samir Nasri a 16-os vonaláról a bal felső fölé lőtt. A Fekete Mscskák próbálkoztak, hajtottak, a 71. percben Steven Fletcher 15 méteres lövését fogta lőtt Pantilimon. A City már nem engedte ki a kezéből a trófeát, Pellegrin pedig David Silva helyére a védekező középpályás Javi Garcíát küldte be. A 81. percben szöglet után Kompany kanalazott mellé, a 85. percben Zabaleta próbálkozása szállt fölé. A 89. percben Fletcher elé pattant a labda az ötös jobb sarkánál, de nem merte elvállalni jobbal, nagy lehetőséget szalasztott el.

A legvégén a csereként beállt Jesús Navas döntötte elé végképp a meccset: kontrázott a City, Touré kitette a labdát jobbra, a spanyol szélső a bal sarokba helyezett (3-1). A Fekete Macskák ugyan megráncigálták az Oroszlán bajszát, de a Chelsea és a Manchester United után a haramidk nagycsapattal már nem bírt és elvesztette a finálét. A Manchester City 1970 és 1976 után harmadszor hódította el a Ligakupát, a Sunderland 1985 után másodszor maradt le a trófeáról. A kékmezesek chilei menedzsere, Manuel Pellegrini 2003 óta nyert ismét címet aktuális csapatával, akkor a River Plate-el lett bajnok Argentínában.

[1626576] 2014-03-02 15:00:00 Manchester City - Sunderlandx;
[1626576] 2014-03-02 15:00:00 Manchester City - Sunderlandx