Átigazolás

Adócsalással gyanúsítják a Barcelonát

Vizsgálati kérelmet nyújtott be egy ügyész a Barcelona ellen, amelyet Neymar átigazolásával kapcsolatosan adócsalással gyanúsít.

José Perals ügyész beadta egy bíróságnak a vizsgálati kérelmét, amely szerint fiktív szerződésekre és pénzügyi visszaélésekre utaló nyomokra bukkant. Eljárás indul tehát a Barcelona mint jogi személy ellen néhány héttel az után, hogy Sandro Rosell, a klub korábbi elnöke lemondott. Ha bűnösnek találják Rosellt, akkor valószínűleg őt és a klubot is felelősségre vonják.

Rosell hiába távozott, őt és a klubot is megbüntethetik

A gyanú szerint 9,1 millió eurónyi adó befizetését próbálta elkerülni a katalán egyesület azzal, hogy a szerződésekben nem a Neymar átigazolása kapcsán valóban kifizetett összegeket tüntették fel. Ezzel az államkincstár elleni bűncselekményt követhettek el.

Sajtóértesülések szerint a brazil játékos klubváltása kapcsán több mint 85 millió euró cserélt gazdát, nem pedig a hivatalosan bevallott 57,1 millió euró. A Barcelona korábbi bejelentése szerint mintegy 40 millió eurót kaptak a Neymar és az édesapja által birtokolt cégek és alapítványok, ugyanakkor azt feltételezik, hogy az idősebbik Neymar már évekkel ezelőtt kapott 10 milliót azért, hogy garantálja fia Barcelonába szerződését.

A hírek néhány nappal ezelőtt már a játékos korábbi klubja, a Santos érdeklődését is felkeltették, az egyesület azért fordult bírósághoz, hogy betekinthessenek a Neymarék és a Barcelona között megköttetett szerződésekbe.

Ha beigazolódik a gyanú, az elcsalt összeg kettő-négyszeresére büntethetik a klubot és Rosellt is fejenként.