Légiósok

Németh a Lazióba is mehetne, de minek?

Németh Krisztián iránt állítólag a Lazio is érdeklődik, a baj csak az, hogy nincsen helye a csapatban.

Németh ősszel gólokat lőtt, máris kapós lett - Fotó: AFP

Talán a szokásosnál is haloványabb ősz, talán a megsemmisülő válogatott az oka, de tény, egyelőre elég lanyha az érdeklődés magyar játékosok iránt a transzferpiacon. Oké, Komant vinné a kazah bajnok, Tiszát meg Azerbajdzsánba hívják, de ez azért mégsem ugyanaz a kávéház, mint amikor Halmosiért a Celtic és a Plymouth versenyzett.

Csak egy legény van talpon a vidéken

Az egyetlen kivétel Németh Krisztián, aki hosszú évek kínkeserves vergődése után ősszel végre az asztalra is letett valamit, 18 meccsen 7 gólig jutott a holland Rodában. Egyből megindultak a találgatások, volt, aki Hollandián belüli klubváltásra számított, más a Bundesligába küldte volna, aztán egyszer csak egy játékosügynök (név szerint Lello Stancati) bedobta a Lazio nevét.

Tény, az olasz csapatnak égető szüksége lenne egy jó csatárra, de a másik serpenyőben ott a kínosan egyértelmű adat: Dzsudzsák Balázs és a PSV óta ilyen kaliberű klub nem fektetett pénzt magyar focistába. Németh ráadásul egyelőre csak egy fél jó szezonon van túl, a Lazio szintjén pedig igencsak ritka, hogy ne alapos körültekintés után vegyen egy klub játékost, pláne, ha az élő szerződéssel is rendelkezik, vagyis ki kell vásárolni.

A téma alaposabb körüljárására Trombitás Kristófot, a legnépszerűbb hazai Lazio-blog, a Non mollare mai alapítóját és szerzőjét kértük fel. Nála jobban kevesen ismerik idehaza a Lazio játékát, keretét és filozófiáját.

Csatárnak kicsi, irányítóban nem alternatíva, de amúgy is kacsa az egész

Ő egyrészről önös érdekektől vezérelve örülne a játékos érkezésének ("egy magyar kiskedvenc Lazióba igazolása szabályos sajtócunamit indítana meg a klub felé, sokkal többen figyelnének a csapatra, előtérben lenne, folyamatos beszédtémát adna"), másrészről viszont egyáltalán nem látja a helyét a csapatban. Mint mondta, hiába harangozták be Krisztiánt az olasz források olyan játékosként, mint aki prima- (előretolt-), és secunda puntát (visszavont csatárt) is tud játszani, valószínűleg egyik poszton sem üti meg a Serie A mércéjét.

"Annak, hogy egyedüli, előretolt csatárt játsszon a Lazióban, Németh fizikumával semmi realitása sincs az olasz ragadozók gyűrűjében. Technikailag képvisel egy bizonyos szintet, de arra nem látok esélyt, hogy reális alternatívaként számoljanak vele."

Ráadásul Trombitás szerint az üzlet létrejöttére sincs túl nagy esély, inkább ügyes menedzseri húzásnak tekinti a sztorit.

"Ez az ügy tipikus esete annak, amikor a menedzser a sajtóvisszhang miatt elmondja, hogy ezzel és ezzel a klubbal akár beszélhettek is volna. És végül is, valóban, nem lehet biztosra venni, hogy ilyen a jövőben nem fog történni, de azért elég sokatmondó, hogy laziós források - pedig hajlamosak naponta tucatnyi nevet is felvetni - egyetlen cikkben említették csak meg Némót. Ezt vették át aztán sorban a többiek, és az az egy forrás is egy sokadrangú sportportáltól jött, ami ráadásul nem laziós kötődésű" - magyarázta.

Klose nélkül egyelőre nincs Lazio - Fotó: AFP

Kloséval kellene küzdenie a csapatba kerülésért

Ráadásul - bár látszólag úgy tűnik, a Lazio csatárgondokkal küzd - Némethnek nem kis konkurenciával kellene megküzdenie a csapatba kerülésért. Az új edző, Edoardo Reja mindezek tetejébe szinte csak és kizárólag egyetlen csatárral hajlandó játszani, igaz, általában olyannal, aki három sípcsonttörési-kísérlet után is le tudja fejelni a védőjét az ívelésnél. "Ez nyilvánvalóan nem Németh posztja" - hangsúlyozta Trombitás.

A riválisok közül Klosét nyilván nem kell bemutatni, összevissza 14 gólt lőtt eddig vb-ken, sokszoros német válogatott, Eb- és vb-érmes, német bajnok, gólkirály. Igaz, hogy már 35, de még mindig a Lazio első számú vezére, ha egészséges, akkor nem is kérdés, kié a gólfelelős poszt a csapatban.

Rajta kívül egy olasz és egy kolumbiai csatár van most a keretben, név szerint Floccari és Perea. Arra kértük Kristófot, mutassa be őket nekünk.

"Floccari egy régimódi bója, de már kiáll a szekérrúdja, viszont tipikus prima punta. Perea egy nagyon fiatal, kolumbiai srác, idén érkezett a Lazióba, épp a héten duplázott a kupában a Parma ellen, ellene sem reális Némó győzelme, annál is inkább, mert Perea majd' 190 centi, viszont nem ügyetlen."

Pereát sokan az új Cavaniként is emlegetik - Fotó: caughtoffside

Adódik a kérdés, vajon eggyel hátrébb, a csatár mögött nem lenne-e nagyobb esélye Némethnek a csapatba kerülésre?

"Nem, eggyel hátrébb sem férne be, és bár nem ismerem alaposan a játékstílusát, de a szélekre nem csak a riválisai miatt lenne újfent lehetetlen beférnie" - jött a sommás válasz.

Oké, a Lazióba vékony, de vajon a Serie A lehet-e ideális terep Németh számára? Trombitás a Non Mollare Mai mellett a színtisztán olasz focival foglalkozó Il Nostro Calcio blognak is elismert szerzője, nem haboztunk hát, rákérdeztünk.

"Sajnos ennyire behatóan nem ismerem Németh egyéni stílusát. Megint csak azt tudom mondani, nem egyedülálló, hogy valaki az ő fizikumával centerként is eredményes legyen - Palacio (az Inter csatára harmadik a góllövőlistán - a szerk.) idén ugyanezt, ugyanígy hozza, remekül -, de baromi ritka. A képzettségben érzem még az erősségét, de egy leginkább 4-2-3-1-re hajazó Lazióban ebből sem élne meg."

A Laziót az utóbbi néhány napban - a Némethez hasonlóan túl komolyan nem vehető neveken kívül - igazán szorosan két csatárral hozták szóba: a juvés Quagliarellával és az atalantás Denisszel. Előbbi 7-8, utóbbi 4-5 millió euróba kerülne. A távozási oldalon Floccari a legvalószínűbb tétel, érte a kiesés ellen küzdő Bologna jelentkezett be, 1-1,5 millió eurós csekkel a kezében.