Női kézilabda-vb

Kritikák és törvényszerű holtpont után sikeresnek bizonyult a csapatmunka

Női kézilabda-válogatottunk 28-21-re győzött Spanyolország ellen a világbajnokság nyolcaddöntőjében, és készülhet a brazilok elleni szerdai folytatásra. Az alábbiakban a hétfő délutáni sikert követő sajtótájékoztatón elhangzottakból idézünk.

"A végső győzelemre is esélyes ellenfelet győztünk le, és ez óriási teljesítmény" - fogalmazott Hajdu János a 28-21-es sikert követő sajtótájékoztatón. "Gratulálok a lányoknak, mert fantasztikusat nyújtottak, és bevált a tervünk azzal kapcsolatban is, hogy mikor kell csúcsformában lenni. Persze nem felejtjük el, hogy göröngyös volt az út, sok kritikát kaptunk az elmúlt napokban, de bíztunk magunkban, és ez is kellett ehhez a csodálatos győzelemhez."

A mérkőzés legjobbjának választott, öt gólt szerző Zácsik Szandra szerint a mieink a spanyolok ellen megmutatták, milyen is az igazi csapatjáték. "Az előző meccsek nem úgy sikerültek, ahogy terveztük, de képesek voltunk felállni, összeszedni magunkat és nyerni. Fantasztikus volt a védekezésünk, ami mint tudjuk mindennek az alapja" - mondta a ferencvárosi átlövő.

Zácsik Szandra hasfájása már a múlté, a Ferencváros átlövője lett a meccs embere Spanyolország ellen - Fotó: MTI

"Az ilyen pillanatokért élünk, erre készítettük fel a lányokat is, akik ezt nagyon jól dolgozták fel" - értékelt Siti Bea, nemzeti csapatunk edzője. "Vasárnap megbeszéltük, hogy a kukába dobjuk a rossz érzéseket. A második félidő elején jött egy holtpont, ez talán törvényszerű is volt, hiszen mi emberhátrányba kerültünk, míg a spanyoloknak nagyon kellett menniük előre. Nagyon örültem, hogy ebből a voltaképpen kalkulált hullámvölgyből jól jöttünk ki, ráadásul rövid idő után. Komoly erő jött elő a lányokból a meccsen, ezt feldolgozva kell fölépítenünk magunkat a negyeddöntőre, megfelelő motivációval. Fejben rendben leszünk a brazilok ellen."

Szekeres Klára, az Érd védője hozzátette, az utolsó tíz percben, amikor már minden összejött a magyar csapatnak, különösen élvezték a játékot. "Csapatmunkával értük el a sikert, amelyet nagyot akartunk. Tudtuk, hogy ez a meccs lesz a legfontosabb, és a stáb is erre készített fel minket. Próbáltunk alázattal játszani."

Spanyolország szövetségi kapitánya érthetően csalódott volt a lefújás után, a szakember szerint a legrosszabbkor játszottak a legrosszabban. Jorge Duenas szerint túlságosan későn ébredtek fel ahhoz, hogy legalább szoros meccset tudjanak játszani a mieinkkel. A torna első mérkőzésén megsérülő Carmen Martínt jól helyettesítette Marta López a jobb szélen, hét gólt szerzett a magyar csapat ellen, de a francia Fleury légiósát elkeserítette, hogy semmit sem tudtak megvalósítani az elképzeléseikből. "Nagyon szomorú és csalódott vagyok, mert éremért jöttünk a világbajnokságra és végül még a legjobb nyolc közé sem sikerült bejutnunk" - mondta a huszonhárom esztendős kézilabdázó.

Női kézilabda-világbajnokság
a nyolcaddöntők eredményei és párosításai
Magyarország-Spanyolország 28-21 (17-12)
Brazília-Hollandia 29-23 (16-14)
20:15: Norvégia-Csehország
20:45: Dél-Korea - Szerbia
 
Vasárnap rendezték:
Németország-Angola 29-21 (16-11)
Franciaország-Japán 27-19 (12-9)
Lengyelország-Románia 31-29 (13-17)
Dánia-Montenegró 22-21 (11-12)
 
A negyeddöntőben:
Dánia-Németország
Lengyelország-Franciaország
Brazília-Magyarország
Dél-Korea/Szerbia-Norvégia/Csehország