Női kézilabda

Beázott a tető, de a Ferencvárosnál nem rombolják le az épületet

Nehéz napokon vannak túl a Ferencváros női kézilabdázói. Miután a csapat az elmúlt hétvégén kiesett a Bajnokok Ligájából, Elek Gábor vezetőedző felajánlotta lemondását. A klub szakosztályának pénteki közleménye szerint a szakmai munka végleges értékelése a szezon végén történik, így a tréner folytathatja a megkezdett munkát.

"A Ferencváros Kézilabda Szakosztályának Elnöksége elemezte a női csapat BL-ből való, nem várt kiesés által kialakult helyzetet, valamint értékelte az első féléves munkáját is, melyet a szezon hátralévő idejében havonta el fog végezni. Az Elnökség Elek Gábor szezon közbeni lemondását nem fogadta el, mivel a csapat és a szakmai stáb munkájának végleges értékelésére, azaz a célok és az elért eredmények áttekintésére a szezon végén kerül sor" - áll a szakosztály közleményében.

Amint arról a hatharom.com is beszámolt, a zöld-fehérek parádésan kezdték a szezont, a bajnokság nyitófordulójában legyőzték a címvédő Győrt. Noha a gárda a folytatásban vereséget szenvedett a már-már mumusnak számító Dunaújváros otthonában, a hazai porondon nyújtott produkcióra nem lehet panaszuk a vezetőknek. Tomori Zsuzsannáék hozták a kötelezőt, a Békéscsaba és az Érd elleni szorosabb győzelmek mellett rendre sokgólos sikerekkel gyűjtögették a pontokat. Noha egy izzadtságosabbnak ígérkező fehérvári kirándulás még vár a népligetiekre a decemberi szünet előtt, Elek Gábor lányai tartják a lépést az őket jobb gólkülönbségük miatt megelőző ETO-val.

Elek Gábor és lányai közösen folytatják a 2008-ban megkezdett munkát - Fotó: NSO

A Bajnokok Ligájában ugyanakkor nem úgy sikerült az ősz, ahogy azt a Ferencvárosnál tervezték. Az Érd elleni selejtező első félideje talán már előrevetítette, hogy nehéz hónapok várnak a zöld-fehérekre, az aggodalmak pedig a Midtjylland ellen első főtáblás mérkőzésen igazolódtak be. Bár a folytatásban hat gyűjtött ponttal korrigálta pocsék rajtját a Fradi, a dánok ellen újabb bukfenc gyakorlatilag megpecsételte a mieink sorsát az elitsorozatban. A podgoricai ki-ki meccsen alulmaradtak, Elek Gábor pedig ezt követően úgy érezte, az a legkorrektebb megoldás, ha felajánlja lemondását.

A szakosztály irányítói dönthettek volna úgy, hogy a csapatot 2008 óta irányító, együttesét kétszer is KEK-győzelemre vezető szakembert elküldik, az általa kidolgozott szakmai koncepciót kukába vágják, netán felelősségre vonják a kritikus pillanatokban hibázó játékosokat. Mégsem ezt tették, mert tisztában voltak vele, hogy néhány gyengébb mérkőzés miatt nem szabad fenekestől felforgatni mindent. Ami például működött tavasszal, amikor a Ferencváros úgy menetelt a legjobb nyolcig a BL-ben, hogy belső posztokon szinte "elfogyott" a végére Zácsik Szandra és Nerea Pena sérülése miatt.

"Amióta a Fradiban játszom, mindig sikereket éltem meg. Kudarcban még nem volt részem, így ismeretlen ez a helyzet" - fogalmazott a napokban Tomori Zsuzsanna a fradi.hu-n. "Úgy gondolom, a csapat fel tud majd állni ebből is. Még ott van a KEK, amiben eddig elég jól szerepeltünk. Van még másfél hét a hazai bajnokságból, majd decemberben a világbajnokságon kell teljesítenünk. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy mindez annyira lenyomjon minket mentálisan, hogy elfelejtsünk kézilabdázni. Mindenekelőtt ezt az időszakot mindenkinek magában le kell zárnia, majd közösen átbeszélni a folytatást."

Az már egy másik cikk témája lehet, hogy a válogatott gerincét adó FTC-játékosok mennyire lesznek toppon a szerbiai megmérettetésen, mindenesetre a nemzetközi szereplés tavasszal a KEK keretein belül folytatódik klubcsapatukban. Elek Gábor az elmúlt években európai élcsapatot épített a Népligetben, ezt az építményt pedig akkor sem szabad porig rombolni, ha a tetőn némi beázás nyomai észlelhetők.