Légiósaink

Stieber-dupla a hálóban, aranyérem Kovácsék nyakában

November hónap második hétvégéjén borongósabb időjárás köszöntött be Európában, a front pedig az öreg kontinensen futballozó magyar labdarúgók többségét is megviselte. Jó teljesítmény szerencsére így is akadt, Stieber Zoltán például két góllal járult hozzá csapata győzelméhez, de eredményes volt Otigba Kenny és Lovrencsics Gergő is. Kovács Péter számára történelmi pillanatokat hoztak az elmúlt napok, a veterán támadó ugyanis norvég bajnok lett a Strömsgodsettel. Légiósmustra.

ANGLIA

Emlékezetes mérkőzésen szerzett pontot a West Bromwich Albion a Chelsea vendégeként a Premier League 11. fordulójában. A birminghamiek a hosszabbítás perceiben büntetőből kaptak gólt, így alakult ki a 2-2-es végeredmény Londonban. Gera Zoltán továbbra is sérüléssel bajlódik, bár korábban arról szóltak a hírek, hogy válogatott középpályásunk novemberben már bevethető állapotban lesz, egyelőre a tartalékcsapatban sem futballozhat. A WBA tizedik a bajnokságban.

A másodosztály hétvégi, 15. körében sem léptek pályára honfitársaink. A néhány hete részleges térdszalag-szakadást szenvedő Bogdán Ádám, a Bolton Wanderers kapusa rehabilitációját végzi, ahogy a népszerű közösségi portálon írta, a Millwall elleni 3-1-es sikerből csak szurkolással vehette ki a részét. Akárcsak Varga József, a Middlesbrough légiósát ugyanis nem nevezték a Watford ellen döntetlenre (2-2) végző csapat keretébe.

Anglia
Honfitársaink hétvégi szereplése (2013. november 9-10.)
Név Csapat Sorozat Játszott perc Gól Gólpassz Sárga lap Piros lap Státusz
Gera Zoltán WBA Premier League 0 - - - - sérült
Bogdán Ádám Bolton Championship 0 - - - - sérült
Varga József Middlesbrough Championship 0 - - - - -

Stieber Zoltán szárnyalt a Padernborn ellen - Fotó: dfb.de

NÉMETORSZÁG

Szalai Ádám, a Schalke 04 támadója kezdőként 75 percet töltött pályán a Werder Bremen ellen 3-1-re megnyert mérkőzésen a Bundesliga 12. fordulójában. A műtét előtt álló csatár a Chelsea otthonában rendezett szerdai Bajnokok Ligája-találkozót végigjátszotta, ám a gelsenkircheniek sima vereséget szenvedtek (3-0). Végig pályán volt a Hannover Braunschweig elleni bajnokiján Huszti Szabolcs is, az összecsapás gól nélküli döntetlennel ért véget.

Stieber Zoltán duplájának is köszönhetően magabiztosan győzte le ellenfél a Greuther Fürth a másodosztályban (3-0), a meccset végigjátszó sárvári szélső előbb egy lecsorgó labdát vágott a léc alá, majd egy remek átadást követően tekert a kapu jobb oldalába. A Padernborn elleni mérkőzésen Korcsmár Zsolt is tagja volt a zöld-fehérek kezdőcsapatának, de a védőt a 79. percben lecserélték.


Az 1860 München Király Gáborral a kapuban szerzett értékes pontokat az Arminia Bielefeld otthonában (0-1), Hajnal Tamás viszont csak a kispadról figyelte amint csapata, az Ingolstadt 2-0-ás győzelmet arat az Aalen felett. Sváb Dániel munkaadója, az Energie Cottbus hétfő este a St. Pauli vendége lesz.

A 3. Ligában az Osnabrück otthon kapott ki a Duisburgtól (0-1), a lila-fehéreknél Nagy Dániel végig pályán volt. A Borussia Dortmund tartalékcsapata még nagyobb különbségű vereségbe szaladt bele a Rot-Weiss Erfurt ellenében, Bajner Bálint végigjátszotta a kilencven percet.

Németország
Honfitársaink hétvégi szereplése (2013. november 8-9-10.)
Név Csapat Sorozat Játszott perc Gól Gólpassz Sárga lap Piros lap Státusz
Szalai Ádám Schalke 04 Bundesliga 75 - - - - -
Huszti Szabolcs Hannover Bundesliga 90 - - - - -
Stieber Zoltán Greuther Fürth Bundesliga 2 90 2 - - - -
Korcsmár Zsolt Greuther Fürth Bundesliga 2 79 - - - - -
Király Gábor 1860 München Bundesliga 2 90 - - - - -
Hajnal Tamás Ingolstadt Bundesliga 2 0 - - - - -
Nagy Dániel Osnabrück 3. Liga 90 - - 1 - -
Bajner Bálint BVB II 3. Liga 90 - - 1 - -

OLASZORSZÁG

Hosszú sérülés után a Serie B 13. fordulójában visszatért a pályára a Padova támadója, Feczesin Róbert, igaz, honfitársunk csupán a 89. percben állt be csereként. A gárda másik magyarja, Laczkó Zsolt végig pályán volt, a piros-fehérek azonban pont nélkül maradtak a Reggina otthonában (2-1). Hasonló különbségű vereséget szenvedett a Carpi hazai környezetben a Crotone ellen, az újonc kapuját Kovácsik Ádám őrizte.

Olaszország
Honfitársaink hétvégi szereplése (2013. november 9-10.)
Név Csapat Sorozat Játszott perc Gól Gólpassz Sárga lap Piros lap Státusz
Feczesin Róbert Padova Serie B 1 - - - - -
Laczkó Zsolt Padova Serie B 90 - - - - -
Kovácsik Ádám Carpi Serie B 90 - - - - -

FRANCIAORSZÁG, BELGIUM, SVÁJC

A francia másodosztályban a feljutásra pályázó Nancy 2-0-ra nyert a kiesés elkerüléséért harcoló Chateauroux ellen otthon. A vendégek keretének nem volt tagja Filkor Attila.

Belgiumban véget ért Köteles Lászlóék nagy sorozata, a Genk tizenhét(!) veretlenül megvívott tétmérkőzés után szenvedett vereséget. A kékeket az Anderlecht győzte le 1-0-ra úgy, hogy a brüsszeliek 80 percen keresztül emberelőnyben futballoztak. A kapuban - akárcsak a csütörtöki, Rapid Wien elleni Európa Liga-meccsen (2-2) - a magyar hálóőr állt. Másik belgiumi légiósunk, Vass Ádám a 86. percben csereként lépett pályára együttese, az Oostende Mons elleni bajnokiján, így győztes csapat tagja lehetett (2-0).

A svájci pontvadászatban a Sion 3-0-ra nyert a Luzern ellen, Vanczák Vilmos végig pályán volt.

HOLLANDIA

Elindította a góllavinát, csapata pedig ötig meg sem állt az Eredivisie 13. játéknapján. Otigba Kenneth az első félóra végén juttatta vezetéshez a Heerenveent, amely végül 5-2-re győzött a Waalwijk ellen. Az utánpótlás válogatott védő, aki kihagyja az U21-es nemzeti csapat soron következő Eb-selejtezőit, végigjátszotta a mérkőzést. Az NAC Breda nagy skalpot gyűjtött be a PSV Eindhoven legyőzésével (2-1), a győztes fekete-sárgáknál Babos Gábor és Bodor Boldizsár is csupán csere volt.

Kezdőként 78 percet játszott Németh Krisztián a Rodában, amely odahaza kapott ki a Go Ahead Eagles alakulatától (1-4). A hazaiak a 48. perctől emberhátrányban futballoztak. A Groningen ugyanakkor magabiztosan nyert a Heracles Armelo vendégeként (0-3), Adorján Krisztián viszont csak a kispadon kapott helyet.

Hollandia
Honfitársaink hétvégi szereplése (2013. november 9-10.)
Név Csapat Sorozat Játszott perc Gól Gólpassz Sárga lap Piros lap Státusz
Otigba Kenneth Heerenveen Eredivisie 90 1 - - - -
Babos Gábor Breda Eredivisie 0 - - - - -
Bodor Boldizsár .Breda Eredivisie 0 - - - -

-

Németh Krisztián Roda Eredivisie 78 - - - - -
Adorján Krisztián Groningen Eredivisie 0 - - - - -

OROSZORSZÁG

A Premjer Liga 16. fordulójában a Dinamo Moszkva 2-1-re nyert a Krilija Szovetov Szamara otthonában, Dzsudzsák Balázs kezdőként 88 percet futballozott a fővárosiaknál. Győzött a Tom Tomszk is a hétvégén, méghozzá a Lokomotiv Moszkva ellen (2-0), Pintér Ádám viszont csak a 89. percben szállt be a küzdelembe a hazaiaknál. Koman Vladimir is a cserepadon kezdte csapata, az Ural pénteki találkozóját a Rosztov ellen, de már a 34. percben becserélték. A nem sokkal később emberhátrányba kerülő jekatyerinburgiak végül 4-1-re kikaptak.

A másodosztályban szereplő, Priskin Tamást foglalkoztató Alanyija Vlagyikavkaz nem játszott mérkőzést a hétvégén.

Oroszország
Honfitársaink hétvégi szereplése (2013. november 8-9-10.)
Név Csapat Sorozat Játszott perc Gól Gólpassz Sárga lap Piros lap Státusz
Dzsudzsák Balázs Dinamo Moszkva Premjer Liga 88 - - 1 - -
Pintér Ádám Tom Tomszk Premjer Liga 1 - - - - -
Koman Vladimir Ural Premjer Liga 66 - - - - -

GÖRÖGORSZÁG, CIPRUS

Egyetlen komolyabb üldözőjét, a PAOK-ot is lemészárolta az Olimpiakosz Pireusz a görög bajnokság 11. fordulójában. A piros-fehérek 4-0-ás győzelmüket követően már hatpontos előnnyel vezetik a tabellát. Megyeri Balázs a Benfica elleni hétközi BL-meccshez hasonlóan a hétvégi rangadón is a cserepadon ült.

Cipruson tovább üldözi az élbolyt az Omonia Nicosa, a zöld-fehérek magyarja, Leandro Almeida azonban nem lépett pályára az AE Kouklion ellen 4-0-ra megnyert bajnokin. Az Arisz egy utolsó percekben kapott góllal szenvedett vereséget a Nea Szalamisz vendégeként (2-1), a látogatók magyar kapusa, Kovács Zoltán a kispadról figyelte az eseményeket.

NORVÉGIA, DÁNIA

Véget ért a bajnoki versenyfutás Norvégiában, az aranyérem pedig Kovács Péterék nyakába került. A Strömsgodset a pontvadászat utolsó fordulójában 4-0-ra nyert a Haugesund ellen, a magyar támadó kezdőként 73 percet töltött a pályán, így a gárda egy ponttal megelőzte az üldöző Rosenborgot. A Godset jövőre a Bajnokok Ligája selejtezőjében képviseltetheti magát.

Dániában Vadócz Krisztián kezdőként 65 percet futballozott a Vestsjaellandtól hazai pályán vereséget szenvedő Odensében (1-3).

AUSZTRIA, LENGYELORSZÁG, IZRAEL

A Genk mellett a Red Bull Salzburg hosszú veretlenségi sorozata is megszakadt, Gulácsi Péterék tizenkilenc találkozó után szenvedtek ismét vereséget, méghozzá az Admira Wacker vendégeként (3-1). A bajnoki listavezető kapuját a magyar hálóőr védte a hétvégén, és a csütörtöki, Standard Liege elleni Európa Liga-mérkőzésen is. Utóbbin az osztrákok 3-1-re nyertek. A Wacker Innsbruck ugyanakkor tizenhárom nyeretlenül megvívott összecsapás után szerzett ismét három pontot, miután odahaza győzött a Wiener Neustadt ellenében (4-0). A hazaiaknál sérülés miatt hiányzott Sáfár Szabolcs.

Lengyelországban ismét betalált az immár negyedik bajnoki gólját szerző Lovrencsics Gergő, a Lech Poznan Ruch Chorzów elleni mérkőzését végigjátszó válogatott szélső 2-2-es állásnál volt eredményes, a végeredmény 4-2 lett.

Az izraeli Bnei Jehuda légiósa, Hrepka Ádám eltiltását töltötte a Hapoel Tel-Aviv ellen, társai bravúrpontot szereztek hazai pályán (2-2).