Vélemény

Az utolsó ütésig, avagy Podgoricában elő kell húzni az aduászt

  • Horváth Gergely

A csoportkör első fordulójában idegenben, majd a szombat délutáni visszavágón Dabason is kikapott dán ellenfelétől az FTC Rail-Cargo Hungaria a női kézilabda Bajnokok Ligájában. A képlet így roppant egyszerűvé vált: a zöld-fehérek nem veszíthetnek az utolsó fordulóban, a Buducsnoszt Podgorica otthonában, más különben fájóan korán véget érne szereplésük az elitsorozatban.

Aranyszabályként könyvelhetjük el a sportban, különösen egy csoportkörös versenysorozat lebonyolítási rendszerét tekintve, hogy valódi bravúr nélkül már-már lehetetlen kiemelkedni, továbbjutni az ellenfelek közül. A passzust immár a Ferencvárosnál is kívülről fújják, merthogy annak igazságtartalmát saját bőrükön tapasztalhatják. Pedig alakulhatott volna másképp a dolog, ha ez a fránya Midtjylland nem köp bele Elek Gáborék levesébe. A zöld-fehérek vezetőedzője a dánok elleni hazai mérkőzés előtt úgy fogalmazott, három tényező említhető a rivális legfőbb fegyvereként. A lerohanás, a védekezés, valamint a kapusteljesítmény. Az idegenbeli találkozó tanulságai alapján valószínűsíthető volt, hogy a magyar csapatnak mindhárom veszélyfaktor ellenszerét meg kell találnia, és azt hatékonyan kell alkalmaznia, ellenkező esetben minimális esélye lesz arra, hogy a két pontot a várt, hétgólos győzelemmel gyűjtse be. Ez az, ami nem sikerült.

Zácsik Szandra pontosan tudja, mennyire kellemetlen ellenfelek vannak a Bajnokok Ligájában

A mieink előkészítetlen, elkapkodott lövésekkel naggyá tették Sabine Englert kapust, akit nem sorolhatunk a szűk elithez, Dabason mégis az olajfestékhez kezdett hasonlítani, mert szinte mindent fogott. A könnyű védések könnyű gólokat eredményeztek a skandinávok számára, a gyors indulások pedig kimondottan az északi együttesek specialitásai. Mondhatni, a dánoknak csak azt kellett bemutatniuk a zöld-fehér katlan falai közt, ami a kisujjukban van. Az összképet tekintve ez sem vezetett volna feltétlenül vereséghez, a népligetiek felállt fal elleni impotens támadójátéka már annál inkább. A legnagyobb sportszergyártókat megszégyenítő mennyiségben adta el a labdákat a Ferencváros, amely a 20. és 30. perc közti gólcsenddel bukta el a mérkőzést. Ebben a periódusban egymást követték a rosszabbnál rosszabb passzok, a botrányosan gyenge átlövési kísérletek, a kihagyott ziccerek, így a 9-6-ból 10-13 lett. Későn ébredt a házigazda, az utolsó negyedórában már hiába kézilabdázott jobban, a szerencse is elpártolt mellőle. Elég csak a kivételesen roppant bizonytalanul játszó Tomori Zsuzsanna időn túli szabaddobására gondolni, amikor a játékszer a kapufán csattant. És akkor még nem beszéltünk a játékvezetőkről, akiknek tevékenységével nem takarózhat a Fradi, azt azonban nem árt megjegyezni, hogy a szerb párosnak voltak furcsa ítéletei a hajrában.

A csoport állása az utolsó kör előtt
#   M Gy D V Dg Kg P
1. Midtjylland 5 4 0 1 119 113 8
2. Buducsnoszt 5 3 0 2 127 104 6
3. Ferencváros 5 3 0 2 141 132 6
4. Lublin 5 0 0 5 114 152 0

Hogyan tovább? Nos, ahhoz, hogy a zöld-fehérek a tavalyi szezonhoz hasonlóan idén is bejussanak a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé, bravúrt kell végrehajtaniuk. Méghozzá a félelmetes Moracsában, a Buducsnoszt pályáján. A két gárda azonos pontszámmal áll a csoportban, és mivel az összevetésben elsőként az egymás ellen szerzett pontok mennyisége rangsorol, a Ferencváros csak akkor búcsúzik a sorozattól, ha vereséget szenved Montenegróban. A podgoricaiak ellen idehaza aratott győzelem tehát rendkívül sokat számíthat, mert így a döntetlen is a mieink továbbjutását eredményezné. A kvartett első helyének megszerzésére már csak a házigazdának lesz lehetősége, ám ehhez a Midtjylland bukása is szükségeltetik. Elek Gábor és Tomori Zsuzsanna is hangsúlyozta, hogy a montenegróiak stílusa jobban fekszik a zöld-fehérek számára, mint a dánoké, de a dabasi hatvan perc bizonyította, hogy a megfiatalított Buducsnoszt jelentősen nem veszített játékerejéből. Harcos mentalitásából pedig egy fikarcnyit sem.

Ahogyan a Fradi sem lett rosszabb csapat, mint tavaly volt, amikor kevés híján az elődöntőig menetelt. Sőt. A népligetieket immár a sérüléséből felépült Zácsik Szandra és Nerea Pena, valamint a nyáron szerződtetett Laura Steinbach is erősíti a belső posztokon. A visszafogottabb teljesítmény sokkal inkább a megnövekedett elvárásokkal, valamint a megfelelési kényszer okozta mentális teherrel magyarázható. Ügyes brigád a Midtjylland, de lássuk be, a papírforma szerint inkább nekik kellene izgulniuk az utolsó kör előtt. A Ferencvárosnak, amely a világ legjobbját is képes legyőzni, nem jelent megoldhatatlan feladatot egy idegenbeli bravúrgyőzelem (döntetlen) elérése, ehhez azonban tiszta fejre lesz szükség Montenegróban. Elek Gábor azt mondta, hogy egy kártya maradt, amit ki kell játszani. Lássuk!

A vasárnap 18:00-kor kezdődő találkozóról élő szöveges tudósításban számolunk be a hatharom.com-on!