Premier League

Kényes ügy a kapuskérdés Manchesterben

Kilenc bajnoki és három Bajnokok Ligája-forduló után kérdésessé vált a kapus Joe Hart jövője a Manchester Citynél. Rövid távon legalábbis mindenképpen, egyelőre kérdéses, hogy ki véd majd a csapat Norwich elleni szombati meccsén.

A 26 éves Hart több remek szezon, egy FA-kupa és egy bajnoki arany után az idén többször is nagy hibákkal hívta fel magára a figyelmet. A legutóbbi miatt, amit Matija Nasztasiccsal közösen hoztak össze, 2-1-re elveszítették a Chelsea elleni vasárnapi bajnokit. A City szerdai, Newcastle elleni Ligakupa-meccsén nem is ő, hanem a román Costel Pantilimon védett, és hat mérkőzés után először nem kapott gólt az együttes.

A pályán vagy a padon heverheti ki a gondokat? - Fotó: AFP

Manuel Pellegrini közvetlenül a találkozó után nem volt hajlandó elárulni, hogy a szombati bajnokin kivel számol: "Az egyik kapusunk játszhat, de a másik is megkapja a teljes támogatásunkat. Majd gondolkozunk rajta. Pantilimon egy jó játékos, akinek nem sok lehetőség jutott Joe Hart mellett, de benne is ugyanúgy bízok, és fontos, hogy most nem kapott gólt."

A Tottenhamben második számú kapusnak számító, 42 éves Brad Friedel szerint a chilei menedzsernek komolyan meg kell gondolnia, hogy mihez kezd Hart hullámvölgyével.

"Minden kapusnak vannak jobb és rosszabb napjai. A mi posztunk leginkább az önbizalomról szól, és Joe sosem tűnt nekem önbizalomhiányosnak. A menedzsernek kell döntenie, ő tudja, hogy dolgozik edzésről edzésre. Ha jónak ítéli a munkáját, kitart mellette, ha úgy érzi, pihennie kell, a helyettest küldi be. Lehet annak pozitív hatása, ha kikerül a csapatból, de ez attól függ, hogy fogadja a helyzetet. Ha megsértődik, és nem dolgozik rendesen, akkor rossz hatása lesz. Ha leszegett fejjel továbbmegy, majd kihasználja az esetleges újabb esélyt, akkor jót tesz neki. Ezt előre sosem lehet tudni, ezért nem olyan egyszerű kimondani, hogy 'Jó, akkor leültetjük Joe Hartot'." Nyilván nem akarja elveszteni a legjobb Joe Hartot, aki az angol válogatott kapusa" - vélekedett a rutinos portás.

Az utóbbi másfél évtizedből két világklasszis példája mutatja azt, hogy ki lehet keveredni a hullámvölgyekből. Az 1998-tól tinizseniként a Real Madridban berobbanó Iker Casillas a 2001-2002-es szezonban volt kénytelen átadni a helyét César Sáncheznek formahanyatlás miatt, majd a BL-döntő hajrájában kellett visszaállnia a kapuba, miután csapattársa megsérült. Nemcsak azon a Leverkusen elleni meccsen parádézott az utolsó percekben, de onnantól egészen a tavalyi idényig újra megkérdőjelezhetetlen volt a pozíciója a Királyi Gárda kapujában.

Hasonló őstehetség volt a holland Edwin van der Sar, aki 1993-tól az Ajax 1-ese volt, 1995-ben Bajnokok Ligáját nyert az amszterdamiakkal, majd 1999-ben a Juventushoz igazolt. Valami nem klappolt neki Torinóban, hiszen hiába volt első számú kapus két éven át, nem volt meggyőző a teljesítménye, 2001-ben pedig rekordösszegért a nyakára vitték Gianluigi Buffont. Gyorsan le is lépett a Fulhamhez. Sokan le is mondtak róla ebben az időszakban, de a londoniaknál töltött négy év után Sir Alex Ferguson megadta neki a lehetőséget, hogy újra a legmagasabb szinten, a Manchester Uniteben játsszon. Élt is az eséllyel, éveken át újra világklasszis teljesítményt nyújtva négyszeres bajnok és BL-győztes lett a Vörös Ördögökkel.

Joe Harttal vagy nélküle, a Norwich ellen kell javítania a Manchester Citynek a Chelsea elleni vereség után, és természetesen több mint egyértelmű favoritja a szombat délutáni mérkőzésnek. Nem csoda, hazai pályán eddig csak a Bayern Münchennel nem tudott mit kezdeni az égszínkék együttes.

[1474337] 2013-11-02 16:00:00 Manchester City - Norwich Cityx;