Bajnokok Ligája

Áll a bál az állítólagos moszkvai huhogás miatt

Cikkünk arról is szólhatna, milyen stratégia segítségével győzte le a Manchester City a CSZKA Moszkvát a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében. Csakhogy a szerda esti mérkőzést beárnyékolta Yaya Touré esete, akit az orosz szurkolók közül többen rasszista bekiabálásokkal és huhogással hergeltek. Ügy lett a dologból...

Az angolok 2-1-es győzelmével zárult találkozó során az elefántcsontparti játékos jelezte a játékvezető, Ovidiu Hategan felé, hogy sértő megnyilvánulásoknak esett áldozatául, a fiatal román sípmester azonban nem szakította meg a játékot. Nemzetközi szervezetek, a FIFPro és a Kick It Out szerint hibásan járt el, hiszen a Európai Labdarúgó Szövetség iránymutatása szerint minden eszközzel fel kell lépnie a stadionban tapasztalt rasszizmus ellen. Az UEFA szabályai szerint a bírónak először a helyi műsorközlőn keresztül kell figyelmeztetnie a szurkolókat, második lépésként pedig szüneteltetnie kell a mérkőzést. Ha az incidens ezután is folytatódik, a játékvezetőnek jogában áll lefújni az összecsapást. Hategan sporttárs egyébként nem először került ilyen szituációba, tavaly a Tottenham-Lazio Európa Liga-mérkőzésen történtek rasszista megnyilvánulások.

Yaya Tourét felbosszantotta, amit a moszkvai lelátókról hallott - Fotó: AFP

"Nem csupán csalódott, hanem dühös is vagyok" - mondta Yaya Touré a lefújást követően. "Azt gondolom, hogy az UEFA-nak lépnie kell az ügyben, mert ellenkező esetben a hozzám hasonló bőrszínű játékosok ugyanilyen helyzetbe kerülhetnek. Hogy mi kellene tennie a szövetségnek? Talán néhány évre vagy hónapra bezárni a stadiont. A lehető legerősebben kell fellépni az ilyen esetekkel szemben, különben semmi sem fog változni. Ami sok, az sok. Most már elég volt."

Nos, a UEFA kétlépcsős büntetési rendszer vezetett be, melynek első szintjeként félházas, majd teljes stadionbezárást szabhat ki. Mindkét szankcióhoz 50 ezer eurós pénzbírság kapcsolódik. Erről a Budapest Honvédnál is tudnának mesélni, hiszen a szövetség az FK Vojvodina elleni Európa Liga-meccseken tapasztalt "cigányozás" miatt súlyos büntetéssel sújtotta a kispestieket.

"Alaposan áttanulmányoztuk a mérkőzés felvételeit, és semmiféle rasszista megnyilvánulást nem tapasztaltunk a CSZKA-drukkerek részéről" - írja a moszkvai klub közleményében. "Számos esetben, különösen akkor, amikor a kapunkat támadták, szurkolóink fütyüléssel próbáltak nyomást gyakorolni az ellenfél játékosaira, de csupán azért, hogy megzavarják őket. Ez különösen Álvaro Negredót és Edin Dzekót érintette. Hogy az elefántcsontparti középpályás miért vette magára, az nem egyértelmű."

Az oroszok hozzátették, a klubok még sosem kellett figyelmeztetni és szankcionálni hasonló esetben, az egyesület pedig továbbra is részt vesz a rasszizmus elleni harcban. Ha a CSZKA-nál nem is, Oroszországban már történtek hasonló esetek a múltban. Roberto Carlos annak idején banánnal akarták megdobálni az Anzsi Mahacskala mérkőzésén, de inzultus érte Peter Odenwingie-t és Christopher Sambát is. A rasszizmus persze nem kelet-európai sajátosság, Olaszországban Kevin-Prince Boatenget érte atrocitás, ám mivel 2018-ban Oroszország ad otthont a világbajnokságnak, a jogvédők sürgős beavatkozást várnak az államtól. Ami a szerdán történteket illeti, az UEFA várja az ellenőri jelentést és a videófelvételeket, melyek alapján meghozhatja döntését az ügyben.

[1573706] 2013-10-23 18:00:00 CSZKA Moszkva - Manchester Cityx;