Spanyol foci

Öt év után lenyomták a Barcát labdabirtoklásban

A spanyol bajnokság szombati mérkőzésén a címvédő Barcelona Pedro mesterhármasával 4-0-s győzelmet aratott a madridi Rayo Vallecano otthonában. A fölényes győzelem ellenére olyasmi történt a találkozón, amire 2008 májusa óta nem volt példa: a katalánok alulmaradtak a labdabirtoklás tekintetében.

Fabregasék nyertek, de egy brilliáns sorozatnak vége szakadt / AFP

2008. május 7. Santiago Bernabeu-stadion. Ekkor fordult elő utoljára, hogy a Barcelona kevesebbet birtokolta a labdát egy meccsen, mint ellenfele. Az ominózus találkozón a Frank Rijkaard vezette gránátvörös-kék alakulat a Real Madrid otthonában 4-1-es vereséget szenvedett az El clasicón. 

Az ősi rivális elleni kudarc óta azonban 316 mérkőzést játszott a Barcelona, amelyek mindegyikén felülmúlta ellenfelét a labdabirtoklás tekintetében. 

A elképesztően hosszúra nyúlt sorozatban óriási szerepe volt Josep Guardiolának és az általa tökélyre fejlesztett tiki-taka taktikának. A katalánokkal 13 trófeát begyűjtő Guardiola munkássága alatt 247 tétmérkőzésen nyerte meg a labdabirtoklást a Barcelona, majd később a másodedzőből vezetőedzővé ananzsált Tito Vilanova ehhez még hozzátett 60 meccset.  

A nyáron kinevezett Gerardo Martinónak azonban már nem sikerült ilyen szériát produkálnia, hiszen nyolcadik hivatalos találkozóján, amit a Barcelona kispadján töltött, a katalánok sorozata megszakadt. Az egyébként fölényesen megnyert szombati bajnokin a hazai pályán játszó Rayo ugyanis 51 százalékban birtokolta a játékszert, ezzel a futballtörténelem egyik legérdekesebb sorozatának vetett végett. 

A madridi kiscsapat egyetlen öröme volt ez a találkozón, hiszen az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is jókora verést kapott a Barcától, amely öt forduló után, 100 százalékos teljesítménnyel vezeti a bajnokságot. A találkozó hőse a spanyol válogatott Pedro volt, aki mesterhármast jegyzett, a negyedik gól pedig Cesc Fabregas szerezte. Lionel Messi 250. alkalommal lépett pályára a Barcában, de az argentin zseni ezúttal nem talált a kapuba. 

[1505860] 2013-09-21 20:00:00 Rayo Vallecano - Barcelonax;