Magyar válogatott

Dzsudzsák, Bogdán és Vanczák bukaresti formában. A többiek...? - értékelés

  • Göbölyös János

Szeptember 6-án Bukarestben lép pályára a magyar labdarúgó-válogatott. A csoportunk második helye szempontjából döntő jelentőségű világbajnoki selejtező főpróbája gyanánt a csehekkel meccselt Egervári Sándor csapata. A döntetlen ebből a megközelítésből elfogadható, a védekezés azonban minimum továbbgondolást igényel, mint ahogyan a támadásbefejezéseken is van mit javítani. Vajon elég lesz-e minderre három hét? A szerdai mérkőzésen Bogdán Ádám volt csapatunk legjobbja, Dzsudzsák Balázs játékára sem lehetett panasz, és Vanczák Vilmos is hozta magát. Ennyi jó teljesítmény azonban kevés lesz a románok ellen.

A három főszereplő, hozzájuk kellene csatlakozni a többieknek, és akkor lehet keresnivalónk Bukarestben

KEZDŐCSAPAT

7,5
BOGDÁN ÁDÁM
(25 éves, Bolton Wanderers, 18/0)

Már a hetedik percben bravúrt kellett bemutatnia Kozák lövésénél, lábbal védett nagyszerűen. A csehek góljához nem sok köze volt, sokadszor hagyták kiszolgáltatott helyzetben a védők. Őt azonban ez sem zökkentette ki, több ziccert hárított vetődve, levegőben úszva, öklözve, mikor melyikre volt szükség. Hogy csak egy gólt kapott, az rajta, és persze a szerencsén múlott, vitathatatlanul a válogatott legjobbja volt. A bibliai Sámsonnal ellentétben neki nem a hajában volt az ereje, tökéletesen bizonyította, hogy rövidre nyírt frizurával is parádés teljesítményre képes.

6
VANCZÁK VILMOS
(30 éves, Sion, 72/4)

Köztudott róla, hogy a védelem jolly jokere, hátul minden poszton bevethető, ezúttal a jobb oldalon kapott helyet. Ugyanakkor a támadások segítése és azok befejezése sem idegen tőle, ezt nem is oly rég a románok elleni vezető, illetve a kuvaitiaknak fejelt győztes góljával bizonyította. Most is harmonikázott becsülettel, s bár egy-két fals hang becsúszott a játékába, az alapfeladatát kis hibaszázalékkal megoldotta, ha pedig előretört, ő okozta a legnagyobb zavart a csehek kapuja előtt. A szünet után nem sokkal a keresztlécen landolt a fejese, a 11-est pedig csatárokat megszégyenítő módon harcolta ki.

4,5
KORCSMÁR ZSOLT
(24 éves, Greuther Fürth, 19/0)

Norvégiából Németországba költözött, és ez a váltás mintha kissé megzavarta volna. Hiányzott belőle a tőle megszokott határozottság, koncentráció, egyedül a fejjátéka érte el a kívánt szintet, a földön többször megverték, néhányszor bántóan lemaradt az emberéről, vagy éppen arról, akit át kellett volna vennie. Erre az sem lehet mentség, hogy legutóbb tavaly novemberben szerepelt együtt a válogatottban Juhásszal, ezúttal mintha nem érezték volna egymást, nagy szerencse, hogy a csehek is így voltak néhányszor a kapunkkal.

5
JUHÁSZ ROLAND
(30 éves, Videoton FC, 78/6)

Bő fél év után Kuvait ellen megmutatta magát a szurkolóknak, labdába nem rúgott, időhúzó csere volt. Ehhez képest most csapatkapitányként végigjátszotta a meccset, Egervári Sándor szerint ugyanis a Videotonban visszanyerte korábbi formáját. Hát...Fogalmazzunk inkább úgy, hogy megközelítette. A távolság nem nagy, de sajnos elfért benne néhány hiba, melyek közül az egyik a csehek vezetőgólját eredményezte. Már az is érthetetlen volt, hogy miért ő próbált szerelni a kapunktól negyven méterre, de ha már ott volt, határozottabbnak, akár sárga lap árán is keményebbnek kellett volna lennie. A gyorsasága eddig sem tartozott az erősségei közé, ezen az estén ez még inkább feltűnő volt, az ellenfél ziccereit közelről, de az is megtörtént, hogy távolról nézte.

5
KÁDÁR TAMÁS
(23 éves, Diósgyőri VTK, 12/0)

Rendszeresen játszik a Diósgyőrben, bár ott jobbára a védelem közepén foglalkoztatják. Most a válogatottban a korábban megszokott helyén, a bal oldalon próbálta megakadályozni a csehek jobb szélen futó támadásait. Alapfeladatának hellyel-közzel eleget tett, akkor került bajba, ha középen kellett kisegíteni, márpedig ezt a ,,másodállást" Korcsmárék rendszeresen felkínálták neki. A csehek vezetőgólja előtt például lemaradt mindenkiről, aki arra járt, mentségére legyen mondva, volt bőven választása, kire figyeljen.

4,5
VARGA JÓZSEF
(25 éves, Middlesbrough, 22/0)

Biztató hírek érkeztek róla Angliából, a Charlton ellen ő volt a Middlesbourgh legjobbja, hiba nélkül játszotta végig az idegenben megnyert bajnokit. Most sem sokat hibázott, merthogy alig találkozott a labdával, ám ami ennél is szomorúbb, az ellenféllel sem. Főleg az első félidőben kereste a helyét, aztán mire megtalálta, már túl voltak rajta a cseh középpályások. A szünet után aktívabban próbált szűrni, ekkor legalább néhányszor lassította a vendégakciókat, megakadályozni azokat, labdát szerezni és indítani azonban kevésszer sikerült.

4
PINTÉR ÁDÁM
(25 éves, szabadon igazolható, 17/0)

Szerződést bontott a Real Zaragozával, jelenleg csapatot keres. Nem túl szívderítő perspektíva ez a nyár vége felé, nyilván az ő fejében is megfordult, hogy a történtek miatt a válogatott kerettagsága is veszélybe kerülhet. Egyelőre nem ez a helyzet, a kezdőcsapatba jelölte őt a kapitány, Vargával együtt a védelem előtt kellett volna megálljt parancsolni, vagy legalább megfékezni a vendégakciókat. Nem igazán sikerült megfelelnie az elvárásoknak, sokszor üres térben mozgott, a cseréje adta magát.

4
KOMAN VLADIMIR
(24 éves, FK Krasznodar, 30/7)

A jobbszélen kellett volna bekapcsolódnia a támadásainkba, onnan indítani, elfutni, beadni, vagy befelé vezetve a labdát, helyzetbe hozni Szalait, esetleg összjátékot kezdeményezni Kováccsal. Mindebből szinte semmi nem valósult meg, az első félidőben mintha pályán sem lett volna. Megúszta a cserét, és talán ő is érezte, hogy ezzel ajándékot kapott, mert a folytatásban igyekezett ezt meghálálni. Ekkor már volt néhány ,,Volis" megindulása, a hetvenedik percben a kapu elé is odaért, és estében akár a vezetőgólunkat is megszerezhette volna, pechjére Drobnyban elakadt a labda.  

7
DZSUDZSÁK BALÁZS
(26 éves, Dinamo Moszkva, 54/12)

Lejárt az eltiltása Oroszországban, a negyedik fordulóban kapcsolódott be a bajnokságba, végig a pályán volt a Terek Groznij ellen. Mindez nem hatott túl meggyőzően a válogatott meccs előtt, ő azonban tökéletesen rácáfolt azokra, akik idény eleji formát jósoltak neki. Magabiztosan, sőt, látványosan uralta a bal oldalt, Gebre Selassie néhányszor beleszédült a vele történt találkozásba, egy kötény is kijutott neki, képtelen volt tartani a Dinamo Moszkva magyar légiósát. Az első félidőben egyedül ő jelentett valódi veszélyt a csehek kapujára, hol jobbal, hol ballal tesztelte Drobnyt, az nem az ő bűne, hogy a beadásairól rendre lekéstek a középen érkezők, a beíveléseket pedig fölé rúgták, vagy fejelték. A 11-est precízen kimérte, a mérkőzés vége felé alábbhagyott a lendülete, ami nem csoda, hiszen a mezőnyjátékosok közül ő tett a legtöbbet azért, hogy elfáradjon.

4
KOVÁCS ISTVÁN
(21 éves, Videoton, 2/0)

Márciusban a románok elleni vb-selejtezőn debütált a válogatottban, akkor tíz perc jutott neki. Azóta is alapembere a Videotonnak, hétről-hétre remek teljesítményt nyújt klubcsapatában. Nem volt tehát meglepő, hogy Egervári Sándor kipróbálta őt a csehek ellen kezdőként, Szalai mögött, az árnyékék szerepében. Nem jött be a húzás. A labda alig jutott el hozzá, ha mégis, hamar megszabadult tőle, nem merte, vagy inkább nem tudta felvállalni a tőle megszokott lendületes, sokszor kiismerhetetlen játékot. Pedig a nála jóval magasabb és testesebb cseh védők és középpályások között lett volna keresnivalója, ehhez viszont labda is kell. Árnyékék helyett árnyéka volt önmagának.  

4,5
SZALAI ÁDÁM
(25 éves, Schalke 04, 17/7)

Bár csak csereként, de az első bajnokin pályára lépett új csapatában, s ha már ott volt, góljával pontot mentett a Schalkénak a Hamburg ellen. A parádés bemutatkozás és a felkészülési időszak alatt mutatott forma alapján joggal várhattuk el tőle, hogy a válogatottban is valami hasonlóval rukkol ki. Vártuk, vártuk, de nem ment...Igaz, a labda sem nagyon felé, ha pedig közel került hozzá, a csehek belső védői könnyedén lekapcsolták. A szünet után Böde némileg tehermentesítette őt, ám az idő előrehaladtával belefáradt a küzdelembe, a cseréje korábban is jöhetett volna.

CSERÉK

5,5
BÖDE DÁNIEL
(26 éves, Ferencváros, 4/1)

Az első félidei egy ékes játék után két csatárra állt át a válogatott, Szalai mellett immár egy (faj)súlyosabb támadóra is figyelniük kellett a cseheknek. Némi nehézség árán, de megoldották a problémát, ha kellett, sárga lap árán is. A Fradi centere fizikumát kihasználva sokszor megdolgoztatta a védőket, egy közeli lövését Suchy blokkolta, talán ha vele kezdünk, eredményesebb lett volna a támadójátékunk.

5
HAJNAL TAMÁS
(32 éves, Ingolstadt, 56/6)

Pintért váltotta a szünetben, de nem a helyére, hanem feljebb, a támadó harmadban kapott lehetőséget. A játékszervezés volt a feladata, azt kellett volna megoldania, amire az első félidőben senki nem volt képes, bár klasszikus irányító nélkül nehéz is lett volna. Attól messze volt, hogy fazont adjon az akcióknak, de néhány passza, megindulása mindenképpen javított az összképen.

5,5
GUZMICS RICHÁRD 
(26 éves, Haladás, 4/0)

Korcsmár Zsolt helyett állt be Juhász mellé, a védelem tengelyébe, biztosabbnak, koncentráltabbnak tűnt, mint a Fürth légiósa. Egyszer jó ütemben mentett a kapunk előtt, a rendes játékidő utolsó percében pedig nyerő ember lehetett volna, a jobb felső sarokba tartó fejesét azonban Drobny óriási bravúrral védte.

0
SZABICS IMRE
(32 éves, Sturm Graz, 35/13)

Mindössze három perc jutott neki, ennyi idő arra sem volt elég, hogy megizzadjon. Soha nem derül ki, hogy ha több lehetőséget kap, mire készteti a Szalai semlegesítését szinte tökéletesen megoldó védőket.

 

Ha még nem tetted, olvasd el a mérkőzésről szóló részletes tudósításunkat!

(Fotók: mlsz.hu)