Debrecen

Teljesen új alapokra helyezzük a financiális hátteret - Kósa Lajos

Érdekes interjút közölt a Hajdú-bihari Napló Debrecen polgármesterével, Kósa Lajossal, valamint a DVSC tulajdonosával, Szima Gáborral. A piros-fehér klubnak 300 millió forintnál is nagyobb tartalékai vannak, mely korábban a játékoseladásokból és a nemzetközi kupaszereplések nyomán halmozódott fel. Ennek ellenére a cívisvárosiak nem akarnak úgy járni, hogy a tartalékokat felélése közben nem látják, miként lehet azt újratermelni.

Kósa Lajos szerint a játékoseladásokból komoly bevételeket szerez a klub - Fotó: haon.hu

"A DVSC a pénzügyeket tekintve ott van az élcsapatok között Magyarországon, de mi most azon dolgozunk, hogy teljesen új alapokra helyezzük a financiális hátteret" - mondta Kósa Lajos a Hajdú-bihari Naplóban. "Másik koncepciót, csapatműködtetést szeretnénk felépíteni. Alaposan megváltoztak a lehetőségeink, hiszen felépült az ország legkorszerűbb utánpótlás centruma Pallagon és hamarosan kész az új Nagyerdei Stadion. Eddig nagyjából 120 millió volt a Loki éves reklámbevétele, ezt fel kell tornáznunk 300 millióra. Ehhez jön a stadionüzemeltetés. Szeretnénk a hazai mérkőzéseinken elérni a tízezres átlagnézőszámot, ez azt jelenti, hogy a nagy rangadók esetében közel telt házat akarunk produkálni, természetesen a gyengébb csapatok ellen ennél jóval kisebb lehet a látogatottság. Tízezres nézőszámnál, 1000 forintos jegyárral és huszonöt meccsel számolva egy évben 250 millió forint bevételről van szó. Ehhez jön még évi 6-8 nagy esemény, amely szintén sok embert vonz. Ha a stadionban történő fogyasztást is figyelembe vesszük, 500 milliós bevételről beszélhetünk. Az arénában található kereskedelmi felületet is értékesítjük, abból pedig az üzemeltetési költségeket fedezni tudjuk. Ez a bruttó ötszáz millió egy jelentős lába lesz a csapat működésének. Játékoseladásból mindig komoly bevételeket könyvelhetett el a DVSC, tehát ez a láb is stabil. Ehhez keresünk egy vagy két olyan nagy támogatót, mint amilyen a versenytársainknak megvan: a Paksnak az MVM, a Győrnek az Audi és még sorolhatnám a példákat."

Szima Gábor, a klub tulajdonosa elmondta, fontos kérdéssé vált a klub hosszútávú anyagi stabilitásának megteremtése, ahhoz ugyanis, hogy a DVSC csatlakozhasson az európai középmezőnyhöz, a költségvetést minimum 10-15 millió euróra kell feltornázni. A sportvezető következő szezon céljairól beszélve hozzátette, a Loki a bajnoki címért küzd majd. Már csak azért is, mert a meglévő nemzetközi koefficiens pontok olyan helyzetbe hozhatják az együttest, hogy egy jó kupaszereplés és egy bajnoki cím esetén szinte ki lenne kövezve az út minimum az Európa Liga-csoportkörébe.

"A második és a harmadik fordulóban kiemelt lesz a Loki, de a rájátszásban már nem, ezért ha eljutunk odáig, vélhetően nagyon erős ellenféllel találkozunk" - tért rá a közelgő nemzetközi feladatokra Szima Gábor. "A play offban már nagyon össze kell jönnie minden tényezőnek, lehetőleg el kell kerülni a legnagyobb játékerőt képviselő gárdákat és a mieinknek is topformában kell futballozniuk. Jogos elvárás lehet a csapattal szemben, hogy a két, kiemeltként megvívott körben túljusson ellenfelén."

Rövidesen már az új Nagyerdei Stadionban fogadhatja ellenfeleit a Loki - Fotó: debmedia.hu

Kósa Lajos szerint az játékoskeret megerősítése mellett szemléletváltásra is szükség lesz, mert az nem elfogadható, ha a vezetés megszerzése után visszaáll a csapat.

"A közönség akkor érdeklődik, ha megállás nélkül hajt a Loki, nem csupán a győzelem a fontos, hanem a szórakoztatás is. A klub fejlődése most olyan fázisához érkezett, amikor óriási ugrás következett be az infrastruktúrában. A következő nagy feladat pedig az, hogy újjászervezzük a hátteret. A jövőben nem az a kérdés, a magyar bajnokságban miként álljuk meg a helyünket, hanem az, hogy a nemzetközi porondon hogyan teljesítünk, képesek vagyunk-e európai középcsapattá válni" - mondta a politikus.

Korábban felmerültek olyan hírek, miszerint ukrán és orosz milliárdos is érdeklődött a DVSC megvétele iránt, Szima Gábor és Kósa Lajos azonban egyetértett abban, hogy a klub nem eladó, sem befektetői, sem eladási szándékról nincs szó az 1902-ben alapított egyesület kapcsán.