Roland Garros

Nadal és Federer után már Djokovics is veszített szettet

Négy játszmában tudta felülmúlni a német Philipp Kohlschreibert a világelső Novak Djokovics a francia nyílt teniszbajnokság nyolcaddöntőjében.

Novak Djokovics a Roland Garroson 2013-ban.

A szeles időben rendezett meccsen a körülmények láthatóan zavarták Djokovicsot, akinek korábbi mérkőzésein, például a 2012-es US Open Andy Murray elleni döntőjében is láthattuk már, hogy a széllel nehezen birkózik meg. Ennek is komoly szerepe volt abban, hogy a szokásosnál többet hibázott az első szettben. Noha több első adogatást ütött be, mint Kohlschreiber, rosszabb arányban nyerte a pontokat, ráadásul hiába jutott el két bréklabdáig, nem tudta kihasználni azokat. A német ellenben egyetlen lehetőségével él, és ez elég is volt neki a szett megnyeréséhez. Ezzel már a világelső sem volt hibátlan a tornán ebben az elveszített játszmákat tekintve, ahogy korábban a címvédő és hétszeres bajnok Rafael Nadal és a tizenhétszeres GS-győztes Roger Federer is volt már hátrányban.

A második játszmában sem adta magát könnyen Kohlschreiber, sok pontot nyert fogadóként, a fontos labdameneteket azonban Djokovics rendre meg tudta nyerni, bréklabdáig sem engedte el ellenfelét. Neki viszont nyolc fogadóként megnyert pont is elég volt ahhoz, hogy egy bréket csináljon, és közel háromnegyed óra alatt kiegyenlítse a szettarányt.

Innentől kényelmesebb tempóra kapcsolt a szerb - akinek gyermekkori mentora a hétvégén hunyt el -, a harmadik és a negyedik játszmában is korán el tudta venni Kohlschreiber egy-egy adogatását. A negyedik szettben ráadásul dupla brékelőnybe is került. A német ugyan egyszer megakadályozta, hogy a világelső kiszerválja a mérkőzést, de komolyan megszorítani már nem tudta, így ő búcsúzott, Djokovics pedig Tommy Haas ellen készülhet.

Roland Garros
nyolcaddöntő
férfiak:
Djokovics (szerb, 1.)-Kohlschreiber (német, 16.) 4:6, 6:3, 6:4, 6:4
 
korábban:
Haas (német, 12.)-Juzsnyij (orosz, 29.) 6:1, 6:1, 6:3
 
nők:
Kirilenko (orosz, 12.) - Mattek-Sands (amerikai) 7:5, 6:4
Azarenka (fehérorosz, 3.)-Schiavone (olasz) 6:3, 6:0