Heti 6:3

A Bayern-Dortmund páros a mennyben, Dzsudzsák a címlapon, Mourinho terítéken

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti hatos

1. Nyolcadikra sikerül(het)

Küszöbön a BL-győzelem - Fotó: MTI (Kovács Anikó)

Ha egy csapat, legyen szó bármely sportágról, hétszer eljut egy nemzetközi kupasorozat döntőjéig, az világra szóló teljesítmény. Ha viszont ezeket a finálékat kivétel nélkül elveszíti, az világrekord. Ezt akkor tudja megfejelni, ha a nyolcadikat megnyeri. Itt tart most a Győri Audi ETO, s bár a végső, lassan egy évtizede várt sikerig hármat kell még aludni, jó lenne úgy felébredni vasárnap reggel, hogy valóban megvan a Bajnokok Ligája-trófea. Azért fogalmazok kissé óvatosan, mert történtek már csodák, megmagyarázhatatlan dolgok a kézilabdában (is), főleg a női szakágban, ezért aztán akkor is fenntartásaink lehetnek, ha amúgy semmi okunk nincs aggodalomra. A győri lányok megtették az első, egészen pontosan az utolsó előtti lépést ahhoz, hogy a nyolcadik döntőjüket végre megnyerjék, Norvégiában verték meg a Larvikot, a 2011-es BL-győztest. Ennek tudatában, no meg persze a középdöntőbeli dupla győri győzelem tükrében a szombati, veszprémi visszavágó merő formalitásnak tűnik. De az is előfordulhat, hogy végig fej-fej mellett haladva, döntetlen állásnál, az utolsó másodpercben (vagy akár időn túl) Hammerseng valahogy begyötri a labdát Lunde kapujába. És akkor mi van? Örömtánc, pezsgő, fieszta, merthogy minimum egy évig Európa legjobb női kézilabdacsapata lesz az ETO. Ne legyünk telhetetlenek, azt hiszem, ezt a forgatókönyvet most mindenki látatlanban aláírná.

2. Németország-Spanyolország 11-3

Előző összeállításunkban kolléganőm már írt a német futballról, a cikk címe - Németország-Spanyolország 8-1 - mindennél többet mond. Eltelt egy hét, a helyzet annyiban változott, hogy Németország-Spanyolország 11-3. A Real Madridnak köszönhetően maradt ugyan némi izgalom a Dortmund elleni visszavágóra, a Bayern München azonban másodszor is kivégezte a Barcelonát. Azt a csapatot, amely az elmúlt hét évben mindent megnyert (többször is), amit a futballban klubszinten lehet. A Bajnokok Ligája húsz éves történelmében ilyen sima és ekkora gólkülönbségű elődöntő még nem volt, és gyaníthatóan egyhamar nem is lesz. Ennyivel jobb lenne a Bayern a Barcánál? Eljött a korszakváltás ideje? Ne hamarkodjuk el a választ, egyelőre az biztos, hogy a Bundesliga két reprezentánsa az előzetes várakozásokkal ellentétben (jócskán) felülmúlta a spanyol futball két sztárcsapatát. Megérdemelten, még ha az a 7-0 túlzónak is tűnik. ,,Úgy vélem, jelenleg a Bayern München a legerősebb csapat Európában, és megnyeri a döntőt, de a labdarúgásban sosem lehet tudni" - Sandro Rosell, a katalán klub első embere nyilatkozta ezt azután, hogy lefújták a visszavágót a Camp Nou-ban. A Barcelona elnökének szavaival nem érdemes vitatkozni, mint ahogyan a dortmundiak sem kapták fel a fejüket. Ők úgy gondolkodnak, és ezt sorozatban be is bizonyították, hogy esélytelenül is lehet nyerni. Akár Bajnokok Ligáját is. 

3. Népvándorlás a Hungaroringre

Új autó - régi elszántság

Azután, hogy Michelisz Norbert tavaly megnyerte a túraautó-világbajnokság magyar nagydíját, borítékolható volt, hogy idén sem kell csalogatni az embereket a Hungaroringre. özönlött is a nép Mogyoród felé, Budapestről ingyenes buszjáratok szállították a szurkolókat a helyszínre, ahol aztán több tízezer néző előtt, tömény izgalmak közepette a magyar versenyző az első futamban másodikként (mindössze hat tized másodperces hátránnyal), a következőben pedig a nyolcadikként (egy borzalmas balesetet megúszva) száguldott át Hondájával a célvonalon. A Zengő Motorsport 28 éves pilótája ezzel az eredménnyel összesítésben a 10. helyre jött fel a WTCC ranglistáján.

4. Az első tavaszi Dzsudzsák-gól

Dzsudzsák Balázzsal mindig történik valami. De talán helyesebb úgy fogalmazni, hogy a legértékesebb magyar labdarúgó akkor is hírértékű, ha nem futballozik. Most éppen álmai nyaralójáról beszélt, ami a siófoki Aranyparton egy elegáns komplexumban található. Arról nincs információnk, hogy  a ,,mi Balázsunk" mennyiért vásárolta meg az épületet, ami a megfogalmazása szerint ötvözi a modern és minimalista stílust. Ilyen nyomott ingatlanárak mellett nyilván alkalmi vétel lehetett, bár az ő esetében nem biztos, hogy ez volt az elsődleges szempont. A Dinamo Moszkva és a magyar válogatott balszélsője egyébként jó passzban van mostanában, a hét végén megnyerte csapatával a Krilja Szovjetov elleni bajnokit. Dzsudzsák egy góllal (idén az elsővel, a szezonban az ötödikkel) és egy gólpasszal vette ki részét a győzelemből, a Dinamo pedig ezzel a sikerrel már negyedik a Premjer Ligában. A pocsék idénykezdet (nyolc meccs, hét vereség) után a moszkvai alakulat magára talált, a legutóbbi tizenhárom fordulóban veretlen (kilencszer nyert), ezért aztán kissé meglepő az a fotó, amit Dzsudzsák a facebook oldalán közölt. Felhők gyülekeznek a feje felett. Miért? Vagy egy szimpla, de eddig is jól bevált marketing fogásról van szó, vagy az álomnyaralón nincs még biztosítás, vagy a klubváltáson töri a fejét. Lehet találgatni.

5. Isten éltesse, Jenő bácsi!

Nyolcvannyolc. Nem kerek szám, mégsincs benne törésvonal. Mint ahogyan Buzánszky Jenő életében sem. Az Aranycsapat jobbhátvédje május 4-én ünnepelte 88. születésnapját. Az olimpiai bajnok, Európa Kupa-győztes, világbajnoki ezüstérmes labdarúgó Dorogon él, ott, ahol 1947 és 1960 között 330 bajnoki mérkőzést játszott, és 25 gólt szerzett. Az 50-es évek világverő magyar válogatottjának egyetlen vidéki futballistája volt, 49-szer szerepelt a nemzeti csapatban, gólt nem lőtt, viszont mellőle sem sokat az ellenfelek. Grosics Gyulával együtt élő legendája a magyar labdarúgás legfényesebb, legsikeresebb időszakának. Isten éltesse Jenő bácsi, további jó egészséget kívánunk!

6. Hallucináció futballcsukába csomagolva

Mi látható a képen?A sportszergyártók is versenyeznek. És mellé is lőhetnek. Nem a labdával, hanem a találmányukkal. Hogy a Puma legújabb fejlesztésű futballcsukája, az evoSPEED 1.2 Camo elnevezésű alkotás mennyire váltja be a hozzá fűzött reményeket, nem tudom, az viszont egyértelmű, hogy a cég is óvatos volt, amikor piacra dobta a cipőt. A gyártó mindössze kétszáz darabot készített, nyilván abból a meggondolásból, hogy felmérje a keresletet, a fogadtatást. Nos, a látvány elég futurisztikus, de van aki egyenesen visszataszítónak tartja. Mindkét jelző megállja a helyét. Az anyag minőség egyelőre senkit nem érdekel, azzal sem foglalkoznak, milyen benne focizni, mindenkit leköt (és meghökkent) a színe és a mintázata. A fehér alapon, különböző méretű, piros és rózsaszín pöttyökkel díszített lábbeli a cirkuszban is megrökönyödést keltene, nemhogy a futballpályán. A ,,feltalálók" azt mondják, nyomós oka van a dizájnnak, a látvány ugyanis hallucinogén módon megzavarhatja a védőket. Na persze, azokat elsősorban, akik az ellenfél cipőjét figyelik. Akik viszont a labdára és a játékra koncentrálnak, jót röhögnek rajta. Üzenném a Pumának, ha már mindenképpen a megtévesztés a cél, akkor próbálkozzon a mezekkel, a nadrágokkal és a sportszárakkal is. Ez az összeállítás (a csukával együtt csomagban) nem csak a játékosokra, hanem a szurkolókra is hatással lenne. Egy próbát megérne, aztán meglátjuk, mit váltana ki belőlük...

Heti hármas

1. A Real nimbusza

Rég volt, szép volt...Lépjünk most túl azon, hogy a Real Madrid a Barcelonához hasonlóan nem jutott el a BL-döntőig, a bajnoki cím pedig pedig már ősszel elment. Ott van viszont még a Király Kupa, amelynek döntőjében, május 17-én az Atlético lesz a blancók ellenfele. Erre a címre tehát még komoly esély kínálkozik Ronaldóék számára, ezért aztán kissé érthetetlen, ami a csapat, de leginkább José Mourinho körül zajlik. Abban persze nincs semmi meglepő, hogy ilyenkor, az idény vége felé röpködnek a klubnevek, és a kérdés úgy hangzik: vajon melyik lesz a portugál sztáredző következő csapata? Konkrétum egyelőre nincs vagy legalább is a közvélemény nem tud róla, ám a Special One azon kijelentése, miszerint ,,Olyan helyre akarok menni, ahol szeretnek", azt a találgatást legalább lezárja, hogy marad-e Madridban, vagy sem. A tréner menedzsere, Jorge Mendes is megszólalt az ügyben, kijelentette,  ,,nyolcvan százalék esély van arra, hogy a Chelsea-nél folytatja, a londoni klub drukkerei imádják őt." Ezt erősítette meg a holland középpályás, Wesley Sneijder is, aki szerint ,,José szívében a felesége és a gyermekei után a Chelsea következik, soha nem titkolta, hogy egyszer szeretne visszatérni Angliába". Tiszta sor, menjen, mondják sokan (egyre többen) Madridban, azt viszont nehezen emésztik meg a szurkolók, amit Mou a legutóbbi, Real Valladolid elleni bajnokit megelőző sajtótájékoztatón mondott, amikor az elmúlt három évről faggatták. A kérdés úgy szólt, mit tenne másként. ,,Aktívabb lennék és erőteljesebb, az első szezonomban határozottabb lettem volna, többet vártam volna a játékosoktól és már akkor megszereztem volna Diego Lópezt. Talán nem akartam eléggé, ez volt a gond." A célzás egyértelmű volt, és akkor el is érkeztünk Iker Casillas mellőzéséhez, az abból fakadó folyamatos vitához és találgatásokhoz. Hogy még egyértelműbb legyen a helyzet, Mourinho - név nélkül - így zárta le a témát: ,,A probléma akkor kezdődik, amikor valaki azt hiszi magáról, hogy a többiek felett áll. Pedig mindenki egyenrangú, más gondom nem volt a kerettel." Hogy valójában mi áll a háttérben, azt talán soha nem tudjuk meg, ami biztos, ennek az egész történetnek nincs győztese. A vesztes oldalon viszont ott sorakozik a kapus, az edző, a klub, a szurkolók - és még talán Lopez is, aki ugye semmiről sem tehet. A legnagyobb rejtély persze az, hogy miután a portugál elhagyja a Realt, kik és mikor teszik ugyanezt. A legfrissebb hírek szerint Higuaín és Di María neve is szerepel ezen a listán, sőt, Ronaldo lehetséges távozását is megszellőztette már a sajtó. Ezzel sincs persze különösebb probléma, a Real kerete korábban is átalakult, a csapat azután is erős maradt, és az is lesz mindig. Csak ez a mostani váltás nem illik valahogy a képbe. Úgy is mondhatnám, árt a Real amúgy is megtépázott nimbuszának.

2. A spanyol bunda

A futball bunda érzékeny sportág. Mi aztán tudnánk erről mesélni, jelenleg is zajlik egy országokat, földrészeket behálózó, magyar szálakkal átszőtt ügy. A múlt héten kiderült, hogy már a Primera Divisiónban sem mehet senki biztosra. A Spanyol Labdarúgó Szövetség ugyanis bundázás gyanúja miatt vizsgálatot indított az áprilisban rendezett Levante-Deportivo La Coruna találkozó kapcsán. A súlyos anyagi gondokkal küszködő, akkor a kieső, 18. helyen álló Deportivo meglepő, 4-0-s győzelmet aratott a stabil középcsapatnak számító Levante otthonában. A meggyanúsított csapat jelenleg mindössze egy ponttal követi a még bent maradó helyen álló Osasuna-Zaragoza duót, négy forduló alatt ez a hátrány könnyedén ledolgozható. Bár a történtek tükrében lehet, hogy semmit nem ér majd a látványos véghajrá.

3. Dopping minden mennyiségben

Nem múlik el hét dopping-ügy nélkül. A legutóbbira hét is maradt. A Fluminense játékosának, a brazil Decónak a B-tesztje is pozitív lett, ezért a kétszeres BL-győztes, korábban a Portóban, a Barcelonában és a Chelsea-ben is megfordult játékos akár két éves eltiltást is kaphat. Rosszabbul járt a londoni olimpián ezüstérmes diszkoszvető, Darja Piscsalnyikova, akit visszaesőként tíz évre elmeszelt az Orosz Atlétikai Szövetség. Piscsalnyikova honfitársa, a 800-as futó, Jelena Arsakova sem úszta meg, rá két éves kihagyás vár. Nyolc évet osztottak ki Susanne Pumper osztrák atlétára doppingszerek vásárlása miatt. Ő ugyan már visszavonult, de a döntés értelmében 2020-ig semmilyen minőségben, sem versenyzőként, bíróként vagy tisztségviselőként nem lehet jelen a versenyeken. Van két gyanúba keveredett sportoló is, márpedig ha doppinról van szó, a gyanú általában beigazolódik. Felfüggesztették a versenyzési jogát a női 1500 méteres síkfutás török olimpiai bajnokának, Asli Cakir Alptekinnek. Pórul járhat honfitársnője, a 100 méteres gátfutás kétszeres Eb-aranyérmese, a tavalyi olimpián ötödik Nevin Yanit is, akit szintén tiltott segítség igénybevételével vádolnak. És végül a ,,felsőbb körökre" is maradt egy ügy. Egyéves szabadságvesztésre ítélték a doppingdoktorként elhíresült spanyol Eufemiano Fuentest, akinek csak azért nem kell rács mögé mennie, mert a helyi törvények szerint a két évig terjedő börtönbüntetések végrehajtását eleve felfüggesztik. Sok ez így együtt. És ugye itt a következő hét...