Légiósaink

Dzsudzsák és Lovrencsics tekerései győzelmet értek, Feczesin gólja nem sokat

Az elmúlt hétvégén elsősorban Dzsudzsák Balázs és Lovrencsics Gergő, valamint a kapuikat hibátlanul őrző Király Gábor és Köteles László teljesítménye adhatott okot büszkeségre Európa bajnokságaiban játszó labdarúgóink közül. Feczesin Róbert Dzsudzsákhoz hasonlóan gólt szerzett, de ez nem ért pontot csapatának, míg Bogdán Ádám és együttese különösen balszerencsés, más szemszögből Futács Márkó gárdája nagyon szerencsés volt.

ANGLIA

Az első osztályban érdekelt játékosaink közül Gera Zoltán továbbra is sérüléséből lábadozik, így nem volt ott a West Bromban, amely 3-2-re kikapott hazai pályán a bennmaradásért még küzdő Wigan ellen, Gulácsi Péter pedig szintén kimaradt a Liverpool keretéből, amely az Everton elleni városi rangadón végzett gól nélküli döntetlenre.

A Championship alapszakaszának utolsó fordulójában Bogdán Ádám csapata, a Bolton, és Futács Márkó együttese, a Leicester is azért küzdött, hogy ott lehessen a rájátszásban, azaz osztályozókat játszhasson a feljutásért a következő hetekben. A magyar válogatott hálóőrével a kapujában a Wanderers korán kétgólos hátrányba került a Blackpool ellen, majd a félidőre egyenlített, de nem tudott újabb gólokat szerezni, így izgulnia kellett az utolsó pillanatig azért, hogy milyen eredmény születik a Nottingham-Leicester mérkőzésen. Itt végül a Futács nélkül játszó vendégek a hosszabbításban győztes találatot szereztek, ezzel aktuális ellenfelüket és a Boltont is megelőzték, és kiszorították a playoff-helyről. Bogdánékkal szemben mindössze a gólkülönbségen múlott a párharc, amelynek eredménye értelmében az utóbbi hetekben tétmeccsen nem foglalkoztatott Futács csapatának még van esélye a feljutásra, a Wanderers viszont biztosan a másodosztályban marad.

Az alsóbb osztályokban már korábban véget értek az alapszakaszok, így sem a Portsmouth-ban szereplő Gyepes Gábornak, sem a Fulhamből a Dartfordba kölcsönadott Somogyi Csabának nem volt mérkőzése a hétvégén.

NÉMETORSZÁG

Sajnos a Bundesligában játszó magyar futballisták többségére lesújtott egy furcsa balszerencse-sorozat, így a Stuttgartból Hajnal Tamás, a Greuther Fürth-ből Stieber Zoltán, a Mainzból Szalai Ádám, a Hannoverből pedig Huszti Szabolcs maradt ki sérülés miatt. A szezon végéig szintén a Fürth keretéhez tartozó Varga József szakmai okok miatt maradt ki csapatából, amely a Stuttgart vendégeként 2-0-ra győzött. A Hannover és a Mainz 2-2-re végeztek egymással. Két fordulóval az idény vége előtt már biztos, hogy a Fürth kiesett, a többi együttes közül pedig csak a Hannovernek van matematikai esélye Európa Ligás helyezés elérésére.

A másodosztályban Király Gábor állt az Union Berlin ellen 3-0-ra nyerő 1860 München kapujában, csapata pedig a győzelem után a hatodik helyen áll a tabellán. Itt szintén két forduló van hátra a bajnokságból, Király csapata osztályozós pozícióba már nem érhet oda.

A 3. Ligában az 56. percben cserélték be Nagy Dánielt az Osnabrückbe, amely 1-0-ra győzött a Burghausen ellen. Jelenleg a csapat harmadik, osztályozós helyen áll, előnye kért körrel az idény vége előtt egy pont a Preußen Münster előtt. Bajner Bálint végigjátszotta a Borussia Dortmund második csapatának Heidenheim elleni idegenbeli meccsét - amelyen 2-2-re végeztek a még szintén a feljutásért küzdő ellenféllel szemben - és a Babelsberg elleni hétközi, korábbról elhalasztott, 1-1-gyel véget ért találkozót is. A sárga-fekete gárda jelenleg a kiesést jelentő, 19. helyen áll, de még mindig eggyel kevesebb mérkőzést játszott, mint közvetlen riválisai, akik közül a bennmaradó pozíciókat elfoglalóktól 3-4 ponttal van lemaradva.

OLASZORSZÁG

A Serie A-ban a kiesés elől menekülő Genoa a papírformának megfelelően 4-1-re legyőzte az utolsó helyezett Pescarát, így hárompontos előnybe került üldözőivel szemben. Tőzsér Dániel az 58. percben lépett pályára. A bajnokságból három forduló van még hátra.

A Serie B-ben Laczkó Zsolték játszották a legizgalmasabb mérkőzést, de nem az eredményt tekintve. Épp ellenkezőleg, az Empoli 5-1-es vezetése miatt úgy érezték a a mérkőzést végigjátszó magyar hátvéd csapatának, a Vicenzának a szurkolói, hogy be kell avatkozniuk, és megpróbáltak betörni a pályára. A meccset felfüggesztették, de némi szünet után végül be tudták fejezni. Az eredmény a végéig nem változott, így a Vicenza a kiesést jelentő 20. helyen áll, de van még esélye osztályozós szereplésre.

Ha megelőzi Feczesin Róbert együttesét, az Ascolit, amely 3-2-es vereséget szenvedett a Bresciától. A magyar csatár végig a pályán volt, tizenegyesből ő szerezte csapata második gólját, amivel akkor 2-2-re módosította az állást.

Feczesin gólja 1:40-től

Már biztosan kiesik ugyanakkor a Pro Vercelli, Filkor Attila csapata, amely 3-1-re kikapott a jelenleg második Hellas Veronától. Filkor Attila kerettag volt, de nem cserélték be.

SPANYOLORSZÁG

Pintér Ádám kezdőként a 86. percig pályán volt a Zaragozában, amely 3-0-ra verte a Rayo Vallecanót a Primera Divisiónban, így kilépett a kiesőzónából. Igaz, előnye csak egy pont a Deportivo előtt, az idényből még négy forduló van hátra.

HOLLANDIA

Miközben az Ajax bebiztosította sorozatban harmadik bajnoki címét az Eredivisie-ben, a sérült Horváth Gábort nélkülöző Den Haag nagy meglepetésre 2-0-ra legyőzte a Feyenoordot. A Nijmegen Babos Gáborral a kapujában nem bírt az Ajax másik üldözőjével, a PSV-vel, amely 4-2-re nyert. Szintén vereséget szenvedett a Bredától (5-3), és már biztosan osztályozót játszik a bennmaradásért a Roda, amelynek meccsét Németh Krisztián a padról nézte végig.

BELGIUM

A rájátszásban a bajnoki címért versengők csoportjában Köteles Lászlóval a kapujában nyert 4-0-ra a Genk a Waregem ellen. Három fordulóval a versengés vége előtt az Anderlecht vezeti a tabellát, a Genk a negyedik hárompontos hátrányban, de mögötte a Liége-nek is csak eggyel van kevesebb pontja, azaz még öt csapat is bajnok lehet Belgiumban.

Az már korábban eldőlt, hogy a Bodor Boldizsárt foglalkoztató Beerschot kiesett.

OROSZORSZÁG

Dzsudzsák Balázs gólt szerzett és gólpasszt adott a Dinamo Moszkvában, amely az ő vezérletével legyőzte 2-1-re a Krilja Szovjetovot, és a negyedik helyre lépett előre a tabellán. A magyar válogatott szélsője végigjátszotta a találkozót.

Dzsudzsákék mérkőzésének gójai

Koman Vladimir a 81. percben állt be a Volga Novgorod ellen 2-0-ra nyerő FK Krasznodarba, Priskin Tamást pedig a 62. percben küldték pályára az Alanyijában. Ők 4-0-s vereséget szenvedtek a bajnoki címért küzdő Zenittől, és közel kerültek a biztos kieséshez. Három forduló van még hátra a Premjer Ligából, a hátrányuk pedig nyolc pont az osztályozós helyet jelenleg elfoglaló Krilja mögött.

AUSZTRIA

Szabics Imre végig pályán volt a Sturm Grazban, 3-1-re kikaptak hazai pályán a Rapid Wientől. Sáfár Szabolcs állt a a Wacker Innsbruck kapujában, közvetlen riválisuk, a Wiener Neustadt otthonában 2-2-re végeztek.

EGYÉB BAJNOKSÁGOK

Svájcban Vanczák Vilmos végigjátszotta a Sion az első helyezett Basel elleni hazai bajnokiját, amit 1-0-ra elveszítettek.

Görögországban az alapszakasz már véget ért, a BL-selejtezőért kiírt rájátszás - amiben Lencse László és Fülöp Márton csapata, az Aszterasz Tripolisz érdekelt lesz - pedig május 15-én kezdődik majd.

Romániában Vass Ádám a 81. percben állt be a Constanta vendégeként 2-0-ra nyerő CFR Cluj-ba.

Lengyelországban a Lech Poznan Lovrencsics Gergő gólpasszának is köszönhetően 1-0-ra nyert a Wisla Kraków ellen, így jelenleg a második a tabellán. Hátrányuk két pont, a bajnokságból hét forduló van még hátra.

Lovrencsicsék meccsének összefoglalója

Norvégiában Kovács Pétert csereként már a 31. percben beküldték a Strömsgodsetbe, így ő is kivette részét a Viking 3-1-es legyőzéséből, a 7. forduló után az együttes a bajnokság élén áll. Korcsmár Zsolt végigjátszotta a Brann Sogndal elleni mérkőzését, ők 3-1-re kikaptak, és jelenleg a negyedikek.

Dániában Vadócz Krisztián, Izraelben pedig Hrepka Ádám csapata is hétfőn este lép majd pályára.