Bajnokok Ligája

Úgy ismerem a Barcelonát, mint a saját csapatomat - Heynckes

Hétfőn délután, az FC Barcelona elleni Bajnokok Ligája-elődöntő első mérkőzését megelőzően sajtótájékoztatón válaszolt az újságírók kérdéseire Jupp Heynckes, a Bayern München vezetőedzője. A Real Madridot 1998-ban BL-győzelemre vezető, játékosként világ- és Európa-bajnokságot nyerő trénert elsőként Lionel Messiről faggatták a zsurnaliszták az Allianz Aréna sajtótermében.

"Úgy tudom, az argentin a társaival edzett, ezért az első másodperctől kezdve ott lesz a pályán ellenünk" - utalt a négyszeres aranylabdás klasszis felépülésére a 67 esztendős szakember. "Lehetséges, hogy izomproblémákkal küzd, de többről nem tudok. Gyanítom, szombaton csak elővigyázatosságból nem játszott. A Barcelona azonban nem csak Messiből áll, kiváló játékosaik vannak, elég csak Andrés Iniestát említeni. A katalánok igazi közösséget alkotnak, világos, egyenes játékfilozófiával rendelkeznek, és az elmúlt években uralták a nemzetközi labdarúgást. A játékosok együtt nevelkedtek, tökéletesen ismerik egymást, ez az elsődleges tulajdonságuk."

Jupp Heynckes szerint tiszteletlen volt a német sajtó viselkedése - Fotó: AFP

A párosítás több szempontból is pikánsnak mondható, hiszen a szezon végeztével távozó Jupp Heynckes utódja az a Josep Guardiola lesz, aki sikert sikerre halmozott Barcelonában.

"Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy játékosként és edzőként is elismerem Guardiola munkásságát, nagyon jó kapcsolatban vagyunk egymással. Azt azonban magammal és vele szemben is tiszteletlenségnek tartottam, amikor a német sajtó azzal foglalkozott, hogy fel kellene hívnom őt. Úgy ismerem a Barcelonát, ahogy saját csapatomat, a Bayernt. A mi játékunk csapatmunkára épül, jelenleg a csapat története legmodernebb futballját játssza. Sok mindent előre eltervezhetsz a pályán, beszélhetsz a riválisodról, a legfontosabb azonban a spontaneitás, a rögtönzés, méghozzá a körülményektől függetlenül."

Heynckes idén hetedik alkalommal nyerte meg a Bundesligát, négyszer játékosként, háromszor pedig vezetőedzőként ért fel a csúcsra Németországban. Az első és az utolsó siker között nem kevesebb, mint negyvenkét év telt el, a csaknem fél évszázad során pedig jelentősen átalakult a világ futballja.

"A játékosoknak kevesebb idejük és helyük van a gondolkodásra, többet kell foglalkozniuk a technikával és a taktikával is. Az egység sokkal inkább meghatározó, mint az egyéniség, ugyanakkor mindig vannak olyan játékosok, akik a különbséget jelentik."

A bajorok trénere a kedd esti mérkőzéshez visszakanyarodva hozzátette, kisebb fájdalmakkal ugyan, de mindenki hadra fogható a Bayernnél, kivéve a hosszabb ideje sérült Holger Badstubert és Toni Kroost. A támadósor lehetséges összetételével kapcsolatban Heynckes elmondta, szerencsés helyzetben van, hogy két olyan klasszis közül választhat, mint Mario Gómez és Claudio Pizarro, döntést azonban csak a kettejükkel való beszélgetés után hoz a kezdőcsapatról.

A kedden 20:45 perckor kezdődő mérkőzésről élő, szöveges közvetítés formájában számolunk be a hatharom.com-on.