Légiósaink

Hrepka és Lovrencsics mosolygott, Szalai szomorkodott a hétvégén

Csendes hétvégén vagyunk túl, legalábbis ami a külföldön szerencsét próbáló honfitársaink eredményeit illeti. Az európai topbajnokságokban, a Premier League-ben és a Bundesligában nem sok babér termett a magyaroknak, pozitív hírek leginkább Izraelből és Lengyelországból érkeztek Hrepka Ádám, valamint Lovrencsics Gergő gólja kapcsán. Sérülése után Korcsmár Zsolt újra pályára lépett, Megyeri Balázsék bajnoki aranyéremmel a zsebükben gáláztak, Vadócz Krisztiánék Koppenhágában szereztek bravúrpontot, Sáfár Szabolcsékat pedig a kettős emberhátrány sem akadályozta meg a döntetlen kiharcolásában. Légiósmustra.

ANGLIA

Sajnos a Premier League 32. fordulója sem a magyarokról szólt a szigetországban. A továbbra is sérült Gera Zoltán csapata, a West Bromwich Albion közel járt a bravúrhoz, de végül 2-1-re kikapott az Arsenaltól, míg Gulácsi Péter nem kapott helyet a West Ham United ellen gól nélküli döntetlenre végző Liverpool keretében.

A másodosztályban szereplő, és Bogdán Ádám kapusunkat foglalkoztató Bolton két bajnoki mérkőzést is megnyert az elmúlt héten. A Wanderers előbb a Huddersfield Town (1-0), majd a Wolverhampton (2-0) csapatát múlta felül hazai pályán. Honfitársunk csak utóbbi találkozón állt a gólvonalon, kedden a cserepadon ült. Futács Márkó egy hete még a Blackpool kispadján ült a Crystal Palace legyőzésekor (1-0), kölcsönszerződése azonban lejárt, így visszatért a Leicester City-hez, ahol rögtön ki is maradt a keretből.

A Tranmere Rovers legyőzésével (1-0) kezdte, majd a Stevenage elleni gól nélküli döntetlennel zárta a hetet a harmadosztályú Portsmouth, melyben Gyepes Gábor mindkét mérkőzést végigjátszotta.

Somogyi Csabával a kapuban egyelőre veretlen az ötödosztályban vitézkedő Dartford, a magyar hálóőr a Woking (4-1) és a Telford United (2-0) ellen is magabiztosan védett.

 

NÉMETORSZÁG

Magyar rangadót rendezhettek volna a Bundesliga 28. fordulójában, de a főszereplők sajnos lemaradtak az előadásról. A sérülése után lábadozó Huszti Szabolcs Hannoverének és a cserepadon ücsörgő Hajnal Tamás Stuttgartjának randevúja végül egyhangú 0-0-val ért véget. Szalai Ádám is csalódottan vonulhatott le a pályáról, mivel csapata, a Mainz 2-1-re kikapott Nürnbergben, a válogatott támadó ráadásul gól nélküli állásnál büntetőt hibázott, így múlt heti villámtalálata után nem tudta megszerezni tizennegyedik bajnoki gólját. A lassacskán matematikailag is kieső Greuther Fürth magyarjai, Varga József és Stieber Zoltán nélkül szenvedett vereséget Mönchengladbachban (0-1).

Ha nem is a legjobb esélyekkel, de továbbra is pályázik az osztályozót jelentő harmadik helyre Király Gábor együttese, az 1860 München, amely a másodosztály 28. körében 1-1-es döntetlent ért el az Energie Cottbus ellen. A gólvonalon válogatottunk örökifjú portása állt.

A 3. Ligában mindkét légiósunk csapata vereséget szenvedett a hétvégén. A Borussia Dortmund II az összecsapást végigjátszó Bajner Bálinttal a Chemnitzer FC otthonában bukott el 1-0-ra, míg az Osnabrück a Wehen Wiesbaden pályáján maradt alul (3-2), Nagy Dániel kezdőként 64 percet játszott.

OLASZORSZÁG

A kiesőzónában tanyázó Genoa 2-0-ás vereséget szenvedett Nápolyban a Serie A 31. fordulójában, Tőzsér Dániel ezúttal a cserepadról szemlélődött.

A másodosztályban nem sok babér termett honfitársainknak. Feczesin Róbert múlt heti gólja után kimaradt a Livernóban vereséget szenvedő (0-3) Ascoli keretéből, a Laczkó Zsoltot nem nevező Vicenza pályájáról a Cittadella vitte el a pontokat (1-2), míg a Pro Vercelli a kispados Filkor Attila nélkül bukott Modenában (0-1).

 

SPANYOLORSZÁG

Pintér Ádám a cserepadról izgulhatta végig, amint munkaadója, a Real Zaragoza fordulatos mérkőzésen 3-2-es vereséget szenved La Corunában, a Primera División 30. játéknapján.

 

OROSZORSZÁG

Permben veszített pontokat a Dinamo Moszkva a Premjer Liga 23. fordulójában, az 1-1-es döntetlen alkalmával Dzsudzsák Balázst a 87. percben lecserélték. Az Alanyija Vlagyikavkaz Priskin Tamás nélkül végzett gól nélküli döntetlenre az Anzsi Mahacskala vendégeként, Koman Vladimir csapata, az FK Krasznodar pedig hétfőn délután lép pályára Szaranszkban.

 

GÖRÖGORSZÁG

A már bajnok Olimpiakosz Pireusz fölényes idegenbeli győzelemmel kényeztette szurkolóit, a piros-fehérek kapuját védő Megyeri Balázs és társai a Plataniasz stadionjában nyertek 4-0-ra. Az Aszterasz Tripolisz háza tájáról kevésbé vidám hírek érkeztek, az ezüstéremért küzdő sárga-kékek a Xanthitól szenvedtek vereséget (0-1), Lencse László kezdőként 66 percet kapott, Fülöp Mártont nem nevezték.

 

NORVÉGIA

Sérülése után visszatért a Brann védelmének tengelyébe Korcsmár Zsolt, a bergeniek egy hajrában szerzett góllal 1-0-ra le is győzték a címvédő, ám a jelenleg futó szezont három vereséggel kezdő Moldét. A tavalyi ezüstérmes Strömsgodset 1-1-re végzett a Sarpsborg ellen, Kovács Pétert a 76. percben lecserélték.

 

DÁNIA

Bravúrpontot szerzett az Odense a dán Superliga 26. fordulójában, Vadócz Krisztián csapata az éllovas FC Köbenhavn otthonában ért el döntetlent (1-1), a magyar középpályás végig pályán volt.

 

HOLLANDIA

A felsőházi rájátszásért küzdő NEC Nijmegen csak egy pontot tartott otthon a mélyrepülésben lévő AZ Alkmaar ellen, a "csak" szócskát azonban mindjárt módosíthatjuk is, ha hozzátesszük, hogy Babos Gáborék félórán keresztül emberhátrányban futballoztak. Honfitársunk magabiztosan őrizte a kaput. Németh Krisztián, a Roda, és Horváth Gábor, a Den Haag légiósa továbbra is sérült, a hétvégén mindkettejük csapata vereséget szenvedett.

 

BELGIUM

Ha Belgium, akkor Köteles László. A Genk első számú hálóőre a Pro League felsőházi rájátszásának második körében egy pontnak örülhetett, csapata 1-1-re végzett a Zulte-Waregem ellen. A Cercle Brugge otthonában 1-0-ás vereséget szenvedő Beerschot színeiben Bodor Boldizsár nem jutott szóhoz.

 

EGYÉB BAJNOKSÁGOK

Az osztrák Bundesliga 28. fordulójában a Sturm Graz simán kikapott Salzburgban (0-3), Szabics Imre a 74. percben csereként lépett pályára. A sereghajtó Wacker Innsbruck ugyanakkor kettős emberhátrányban is képes volt egy pontot otthon tartani a bécsi Rapiddal szemben (1-1), Sáfár Szabolcs jól állta a sarat a gólvonalon. Lengyelországban a bajnoki címért küzdő Lech Poznan könnyedén verte a Lechia Gdansk gárdáját, a 4-2-es hazai sikerrel zárult találkozón Lovrencsics Gergő a házigazda harmadik gólját szerezte egy távoli lövésből.

Az izraeli bajnokság felsőházi rájátszásában is magyar gólnak tapsolhattak a nézők, a Bnei Jehuda légiósa, a Ironi Ramat Hasharon otthonában 3-0-ra megnyert összecsapáson ugyanis Hrepka Ádám szerezte csapata első találatát. Svájcban a Sion 2-1-re legyőzte a Luzernt, Vanczák Vilmos pedig végig pályán volt a győztes csapatban. Romániában a Dinamo Bukarest 1-0-ra győzött Kolozsvárott, a maródi Vass Ádám nem volt tagja a CFR keretének.