Serie A

Azt hittem, versenyben lehetünk a scudettóért - Zanetti

  • Szabó András

Hatalmas rutinja ellenére is meg lehet téveszteni Javier Zanettit. Az argentin legendát ezúttal saját csapata, az Internazionale ültette fel: az ősszel a Juventus pályáján végrehajtott bravúr után ugyanis azt hitte a jobbhátvéd, hogy harcban lehet csapata a bajnoki címért. Azóta viszont tizenhét próbálkozásból csak ötször nyertek a ligában a kék-feketék, így lassan már a Bajnokok Ligájától is kezdhetnek elköszönni.

A bajnokság elején ráadásul nem egyszerűen csak győzött Andrea Stramaccioni gárdája, hanem azt rendkívül tudatosan is követte el, így elsőként sikerült megvernie a Juventust annak új stadionjában. Azóta viszont teljesen ellenkező irányba halad a két gigász: a Juventus kilenc ponttal vezeti a Serie A-t a mostanában bukdácsoló Napoli előtt, az Inter viszont mindössze hetedik a Roma és a Lazio társaságában.

Zanetti el is árulta a Tuttosportnak, mennyire meglepte a dolgok alakulása. „Sokan gondolták úgy, hogy versenyben lehetünk a bajnoki címért, engem is beleértve. Ugyanakkor azóta sem bírtunk úgy teljesíteni, mint akkor. Így most már a Bajnokok Ligája-szereplésért kell harcolnunk.

A milánóiakat 1995 óta szolgáló argentin tökéletesen tudja, mekkora rivalizálás folyik a két csapat között: „Ez a Meccs, ez történelem. Már akkor értettem, hogy mit jelent ez a meccs, amikor ideérkeztem. Ez egy olyan találkozó, amiben minden futballista részt akar venni.

A jobbhátvéd ugyanakkor ennek ellenére is sportszerű maradt, s dicsérő szavakkal illette a zebrák vezetőedzőjét, Antonio Contét, valamint a torinóiak montenegrói csatárát, Mirko Vucsinicset. „Conte egy harcos volt játékosként is, a győzelemért mindenért odaadta. Egy őszinte, egyenes ellenfél volt, és ez a Juventus az ő mintájára játszik. Hogy Vucsinics milyen? Ha rajtam múlna, nem játszana ellenünk, mert amióta csak a Romában szerepelt, mindig gondokat okozott nekünk. Egyetlen mozdulattal is új helyzetet hoz létre.