Felkészülés

Olaszország talpra állt, Brazília megremegett - lapszemle

Hiába a kétgólos hátrány, az olasz labdarúgó-válogatott Mario Balotelli vezetésével talpra állt a jövő évi világbajnokság házigazdája, Brazília ellen. A genfi felkészülési meccsen az ötszörös világbajnok már félóra játék után 2-0-ra vezetett, de a szünet után szerkezetet váltó Olaszország mégis egyenlített. A csütörtöki meccs legjobbja a Milanban is remeklő Mario Balotelli volt, aki csodálatos gólt szerzett. Cesare Prandelli a mutatott játék mellett a két újonc, Alessio Cerci és Mattia De Sciglio teljesítményével is elégedett lehetett. Az olasz válogatott egy szinte teljesen tökéletes mérkőzéssel hangolt a keddi, Málta elleni világbajnoki-selejtezőre.

„Olaszország talpra állt, Brazília megremegett” (Il Messaggero), „Balotelli elintézte”(Il Giornale), „Elképesztő feltámadás” (La Gazzetta dello Sport), „Balotelli fantasztikus volt” (La Repubblica). Néhány cím, melyek az olasz internetes oldalakon jelentek meg pár perccel a Brazília elleni 2-2-es döntetlent követően. A sajtó nem véletlenül dicsérte Cesare Prandelli együttesét, hiszen az olasz válogatott kétgólos hátrányból ért el döntetlent csütörtök este.

„Nagyon nagy meccset játszottunk. Kaptunk két gólt harminc perc alatt, ekkor sokan azt hihették, simán kikapunk. Ennek ellenére hatalmasat küzdöttünk és alapjában véve, egy nagyon érdekes meccset játszottunk. A 4-3-3-as játékrendszerrel elégedett vagyok, fogjuk alkalmaznia jövőben is, de van még munka vele, nem is kevés. Balotelli? Óriási volt. Csodálatos gólt szerzett, és mindig veszélyt jelentett a kapura. Ez egy tökéletes felkészülés volt a Málta elleni selejtezőre” – nyilatkozta Cesare Prandelli.

„Balotelli csodagólt szerzett, ez a meccs a miénk volt” - írta címlapján a La Gazzetta dello Sport pénteki száma. A rózsaszín újság természetesen a Milanban hét bajnoki gólnál járó Mario Balotellit választotta a találkozó legjobbjának. A fantasztikus gólt szerző csatár meglepő módon nem volt túlságosan elégedett a saját teljesítményével. „Szép gólt lőttem az biztos, de maximum egy hatost tudnék adni magamnak” – mondta Balotelli, akit a Gazzetta 7,5-re értékelt.

A Milan támadója mellett a szintén gólt szerző Daniele De Rossi, Riccardo Montolivo és az azúrkék mezben 19 évesen bemutatkozó De Sciglio is nagyon jó kritikát kapott. Az olasz csapat csütörtök este nem csak kiválóan felkészült Málta ellen, hanem egy rossz sorozatát is megszakította. Legutóbb 1997 júniusában Alessandro Del Piero volt képes arra, hogy betaláljon Brazília ellen. Más kérdés, hogy az 1982-es Paolo Rossi vezette csapat sikere óta az olaszok nem nyertek az ötszörös világbajnok ellen.

A genfi kirándulás egyébként nemcsak a két gyorsan bekapott gól miatt indult rosszul Olaszország számára. Az együttest szállító repülőgépbe ugyanis nem sokkal a firenzei felszállás után belecsapott a villám, ami jó pár játékost igencsak megrémített. Aztán a mérkőzés napjának délelőttjén érkezett a hír, hogy elhunyt az 1980-as olimpián 200 méteres síkfutásban aranyérmet szerző Pietro Mennea. Az olaszok legendájára természetesen gyászszünettel emlékeztek a csütörtöki találkozó előtt.

Eredmény, nemzetközi felkészülési mérkőzés:
Olaszország-Brazília 2-2 (0-2)
gólszerzők: Fred (33.), Oscar (42.), illetve De Rossi (54.), Balotelli (57.)