Magyar-román

Az MLSZ a román szövetséghez fordult a zászlóégetés miatt

A Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalos levélben fordult a román szövetséghez a CFR Cluj-Rapid Bucuresti román bajnokin történt szélsőséges szurkolói megnyilvánulások, és egy magyar zászló elégetése kapcsán.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a tegnapi rangadón a magyar mellett a bukaresti drukkerek a kolozsvári CFR zászlaját is meggyújtották a mérkőzés elején. A vendégszurkolók egy szélsőséges csoportja a magyarokat gyalázó rigmusokat is skandált.

Az MLSZ levelében tájékoztatást kért a fegyelmi jogkör gyakorlójától arról, hogy a történések kapcsán indult-e fegyelmi eljárás, és ha igen, az milyen eredménnyel végződött, követte-e bármilyen felelősségre vonás.

A Magyar Labdarúgó Szövetség álláspontja szerint egymás kölcsönös tisztelete a sport egyik alapértéke, ezért az ilyen nemkívánatos, a nemzeti érzékenységet sértő incidensek – legyenek azok bármely oldalról –, súlyosan sértik a fair play szellemét. Az ehhez hasonló cselekmények száműzése a stadionokból – összhangban az UEFA és a FIFA irányelveivel – közös érdek és feladat - olvasható a szervezet közleményében.

A kolozsvári CFR-t elsősorban Pászkány Árpád magyar nemzetiségű tulajdonosa miatt tekintik egyesek magyar csapatnak, törzsszurkolói olykor magyarul is eléneklik a csapatot biztató rigmusokat. A CFR keretében egy magyarországi (a régóta sérülésekkel bajlódó Vass Ádám) és két erdélyi magyar játékos (Sepsi László és Veres Szilárd) szerepel.

A mostani sorozatban is Bajnokok Ligája-résztvevő kolozsvári CFR vasárnap a Ferencvárossal játszik barátságos találkozót - ez lesz az Albert Stadion búcsúztatója. Pénteken zártkapus mérkőzésen fogadja a magyar válogatott Romániát világbajnoki selejtezőn.