Serie A

Végérvényesen a halhatatlanok között Francesco Totti

  • Barcsai Róbert - Szabó András

Ha lehet, még jobban beírta magát a történelemkönyvekbe Francesco Totti. A Roma csapatkapitánya egy egyszerű Parma elleni bajnokin megszerezte karrierje 226. Serie A-gólját, megelőzve ezzel a Milan svéd legendáját, Gunnar Nordahlt; s hogy teljes legyen a Farkasok öröme, 2-0-ra győztek is az egy negyedórás jó peridóus kivételével semmit sem mutató vendégek ellen. Az este másik mérkőzésén a Torino egy kései góllal múlta felül a pocsék formában lévő Laziót.

Roma - Parma

Még el sem kezdődött a mérkőzés, de már rekordokat ünnepelhetett az Olimpiai Stadion közönsége. A Farkasoknál ugyanis Daniele De Rossi 300. bajnokiján játszott a híres bordó-sárga mezben, Francesco Totti pedig 526. fellépésével minden idők legtöbbet foglalkoztatott Roma-játékosává lépett előre. A csapatkapitány ennek megfelelően állt a mérkőzéshez, s úgy tette jobbra-balra a labdát, mint fénykorában. Közvetlenül a szünet után például úgy dörrentett kapura egy szabadrúgásból, mintha Roberto Carlos dinamitjait helyezték volna el a lábában.

Eddigre Erik Lamela (vagy Alessandro Florenzi, attól függ, melyik kameraállásnak hiszünk) góljával már negyven perce vezettek a hazaiak: a 7. percben Marquinho jött előre a bal oldalon, eredetileg Perrotta lövése mellément volna, de jött lendületből az olasz-argentin duó, s a labdát becsúszva a hálóba segítették. 1-0!

Nem sokkal később a Farkasok harmadik világbajnoka, Perrotta is emlékezetessé tehette volna a maga számára a mérkőzést, de a veterán középpályás tíz méterről az üres kapu helyett csak a keresztlécet tudta eltalálni. A félidő derekán Lamela hasonlóan nagy helyzetet hagyott ki - az argentin szenzációs labdát kapott Tottitól, de rosszul sikerült átvétele után Mirantéba lőtte a bogyót.

A Roma fölényével jellemezhető első félidő után totálisan megfordult a mérkőzés. A második játékrész már a Parma lehetőségeit hozta: előbb Amauri emelt fölé Stekelenburg kapkodása után, majd Paletta fejelt kapufát. A fokozódó nyomást legközelebb csak csodával határos módon élték túl a fővárosiak: a 62. percben Parolo ugyanis érthetetlen módon az ötösön belülről nem a hálót, hanem Budrissót lőtte szét - a hátvédről pedig centikkel a keresztléc felett ment ki a labda.

A 70. percben azonban jött megint Totti, és - ahogy csak a zsenik tudják - végérvényesen eldöntötte a három pont sorsát. A 36 éves farkasvezér egy saját maga által kiharcolt szabadrúgást vállalt el, s 20 méterről, kissé jobbról a sorfal mellett szétbombázta a hálót. 2-0! Róma királya 226. gólját szerezte meg a Serie A-ban, s ezzel Gunnar Nordahlt megelőzve már egyedül áll Silvio Piola mögött az örökranglista második helyén.

A fővárosiak tízese nem sokkal később akár duplázhatott is volna, de Mirante csodával határos módon védte próbálkozását. Két gólos előnyét így is megőrizte a Roma, amely egymás utáni harmadik hazai találkozóját nyerte meg, s ezzel feljött a - vasárnap esti Sampdoria elleni meccsét elhalasztani kényszerülő - Inter elé az ötödik helyre. A Parma maradt a 15. helyen; igaz, a kieséssel már nem lesz gondja így sem Lucarelliéknek, hiszen kilenc ponttal előzik meg a 18. Genoát.

Torino-Lazio

Torino - Lazio

Szakadó hó fogadta a Lazio játékosait Torinóban, a fővárosiakat pedig láthatóan zavarták a mostoha időjárási körülmények. A találkozót egy Barreto lövés nyitotta a 7. percben, amely elkerülte a kaput, majd négy perccel később a Lazio is veszélyeztetett Gonzalez révén, de a szöglet utáni lövés nem talált kaput.

A 17. percben aztán tovább nehezítette magának a mérkőzést a Lazio, hiszen Barreto felrúgásáért Ciani kapott piros lapot (a körülményekről mindent elárul, hogy a Torino játékosa 7-8 métert csúszott a belépőt követően). A buktatásért kapott szabadrúgást felívelték a hazaiak, Rodriguez fejese viszont elkerülte a kaput.

Annak ellenére, hogy a Torino emberelőnybe került, a hazaiak nem igazán tudtak fölényt kialakítani a mezőnyben, ugyanakkor a veszélyesebb helyzetek a vendéglátók előtt adódtak. A 27. percben Lulic tisztázott az utolsó pillanatban hat méterre a kaputól, majd a 33. percben Santana szabadrúgása szállt mellé.

Az első játékrészben tehát alig-alig láthattunk épkézláb helyzetet, a mostoha időjárás alaposan rányomta a bélyegét a játékra.

A második félidőben a Lazio nagyon korán, már az 50. percben megszerezhette volna a vezetést, amikor Lulic kezdett hatalmas sprintbe a bal szélen. A beadását követően Kozak kerülhetett volna nagy helyzetbe, viszont a rossz minőségű talaj miatt elpattant tőle a játékszer, és csak lövésre tudta lekészíteni Onazi elé, aki azonban képtelen volt gólra váltani az adódó lehetőséget.

A Torino aztán szépen lassan átvette az irányítást, helyzetszerűséget viszont először csak a 75. percben sikerült kialakítani. Ekkor egy jobbról érkező beadás Cana fejéről pattant Marchetti kapus ölébe. A 78. percben aztán megtört a jég, egy szögletet követően az egy perccel korábban beálló Jonathas érkezett a röviden, majd a bal alsóba fejelte a játékszert (1-0).

A találkozó hátralévő részében Marchettinek még kétszer is akadt dolga, előbb egy Torino-kontránál Jonathas, majd nem sokkal később Cerci lövését fogta a vendégek kapusa, változás azonban már nem állt be az eredményt illetően.

A fővárosiak a vasárnapi vereségnek köszönhetően a 7. helyről várhatják a folytatást ( az Inter-Roma párossal azonos pontszámmal), míg a Torino a 12. pozíciót foglalja el a tabellán.

Serie A
29. forduló
Roma - Parma 2-0 (1-0)
Gól: Lamela (7.), Totti (71.)
 
Torino - Lazio 1-0 (0-0)
Gól: Jonathas (78.)
Kiállítva: Ciani (16.- Lazio)