Bajnokok Ligája

Semmi nem szól a Barca mellett, gondban lehet a Schalke

Kedden folytatódnak a küzdelmek a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőiben, a végső győzelemre is esélyesnek tartott Barcelona kétgólos hátrányból állna fel az AC Milan ellen, míg a Schalke Gelsenkirchenben használná ki helyzeti előnyét.

Yilmaz és Terim is győzelmet vár a Galatasaraytól / AFP

Schalke - Galatasaray

A télen két korábbi Bajnokok Ligája-győztessel, Didier Drogbával és Wesley Sneijderrel megerősített Galatasaray a hétvégén elrontotta a főpróbát, hiszen hazai pályán szenvedett 1-0-s vereséget a Gencerlebirgli csapatától úgy, hogy Drogba büntetőt hibázott. Fatih Terim alakulata így is vezeti a török Szüper Ligát a nagy rivális Fenerbahce előtt, így a kínos vereség ellenére sincs pánikhangulat a piros-bordók háza táján.

A Galata legendás vezetőedzője igen bizakodóan nyilatkozott a mérkőzést felvezető sajtótájékoztatón, a korábban a Milan élén is megforduló Terim szerint ugyanis Németországban nyerhetnek. "Az isztambuli 1-1 óta a Schalke látványos fejlődésen megy keresztül, és mára egy sokkal jobb csapattá vált. Tisztában vagyunk vele, hogy egy nagyon erős ellenfél testén keresztül vezet az út a legjobb nyolc közé, de biztos vagyok benne, hogy mi nyerjük meg a keddi mérkőzést, bízom a csapatomban" - mondta az 59 éves szakember, aki valamennyi bevethető sztárjátékosát - így Wesley Sneijdert is - a kezdőcsapatba jelölheti. 

Tudtad?
- A Schalke az utolsó három találkozóját egyaránt megnyerte, ennyi győzelmet ezt megelőzően 16 mérkőzés alatt hozott össze
- A Schalke egyike annak a három csapatnak, amely még nem kapott ki az idei BL-szezonban
- Benedikt Howedes és Roman Neustadter minden BL-mérkőzését végig játszotta a német csapatnak
- A Galatasaray három BL-győzelméből kettőt idegenben aratott (Braga, Kolozsvár)
- A törököket erősítő Hamit Altintop Gelsenkirchenben született, és itt is kezdte felnőtt profi karrierjét
- Burak Yilmaz az első török játékos, aki négy különböző klubbal is szerepelt a legrangosabb kupasorozatban (Besiktas, Fenerbahce, Trabzonspor)

A törökök első számú gólfelelőse, Burak Yilmaz az odavágón már a 12. percben feltörte a német védelmet, majd az Ordaspur elleni meccsen is duplázni tudott, de utolsó két bajnokiján gól nélkül maradt. Ennek ellenére osztja mestere véleményét. "Büszkék vagyunk rá, hogy itt lehetünk. Én is és a csapattársaim is hiszünk benne, hogy hosszú út vár még ránk ebben a sorozatban. Mi egy olyan klubot képviselünk, amely történelmet írt Európában és remélem, hogy boldoggá tesszük magunkat és megnyerjük a visszavágót".

Az isztambuli kirakatcsapatban továbbra is sérüléssel bajlódik a cseh Tomás Ujfalusi és a svéd Johan Elmander, így ezúttal is nélkülük kell helytállnia a csapattársaknak. A hétvégi bajnokin Drogba csak a kispadon kezdett, de a keddi találkozón szinte biztosan ott lesz majd a kezdőben Yilmaz mellett, a két klasszis ék mögött pedig a hétvégén 56 percet pályán töltő Wesley Sneijder szerepel majd. A középpályán Hamit Altintop mellett Felipe Melo és az első meccset eltiltás miatt kihagyó Yekta Kurtulus juthat szóhoz, míg a védősorban a spanyol Alberto Riera, az elefántcsontparti Emmanuel Eboué, a kameruni Danny Nounkeu és a török Kaya Semih kap majd lehetőséget.

A Schalkét irányító Jens Kellernek annak ellenére főhet a feje, hogy csapata a hétvégén helyenként kiváló játékkal 2-1-re legyőzte a címvédő Borussia Dortmundot a Ruhr-vidéki rangadón, így a télen sokak által lesajnált gelsenkircheni alakulat zsinórban harmadik győzelmét aratva fellépett a tabella negyedik - és egyben Bajnokok Ligája-selejtezőt érő - helyére. A királykékek feltámadásában egy fiatal titán és egy bal lábas brazil játszik főszerepet: a mindössze 19 éves Julien Draxler a wolfsburgi duplája után a Dortmundnak is betalált, míg Michel Bastos az előkészítésben jeleskedett. Az utóbbi mérkőzéseken hajdani legjobbját nyújtó Klaas-Jan Huntelaarról sem szabad megfeledkezni, de a kiváló holland támadó biztosan nem lehet ott társaival a visszavágón, mivel szombaton részleges keresztszalag-szakadást szenvedett. "Azonnal tudtam, hogy valami baj történt a térdemmel. Utálom, hogy hetekig semmit sem tehetek, de járhattam volna rosszabbul is. Bosszantó, hogy csak nézhetem a mérkőzést ahelyett, hogy Wesley ellen játszhatnék. Az édesapámmal és a testvéremmel leszek kint a stadionban. Nagyon rossz érzés lesz"- nyilatkozta Huntelaar a De Telegraafnak a hétfői napon. 

A csapat egyik legnagyobb sztárjának kiválása érzékeny veszteséget jelenthet, főleg, ha hozzátesszük, hogy a támadók közül így már csak a finn Teemu Pukki és a nigériai Chinedu Obasi egészséges - ők ketten viszont mindössze egyetlen gólt hoztak össze a szezon során. A Schalkénál eddig is egy fél csapatra való játékos bajlódott sérüléssel, így Ibrahim Afellay, Kiriakosz Papadopulosz, Ciprian Marica és a kapus Lars Unnerstall sem játszhat a Galatasaray ellen, ráadásul eltiltás miatt Jermaine Jones sem állhat a szakmai stáb rendelkezésére és a brazil Raffael is kihagyja a keddi összecsapást. Jens Kellernek így olcsóbb alapanyagokból kell kisütnie valamit a továbbjutás érdekében, de a Veltins Aréna közel 60 ezres nézőserege előtt a Farfán, Draxler, Bastos trió vezette német gárda elérheti célját.

 

A fogadóirodák egyértelműen a Schalke továbbjutását várják, hiszen elképesztően alacsony szorzót kínálnak a német csapat negyeddöntős szereplésére. A bukmékerek oddsai alapján egy több gólt hozó, izgalmas csatára van kilátás, ahol mindkét csapat a lehető legtöbbet adhatja ki magából.

Várható kezdőcsapatok / hatharom.com

Schalke - Galatasaray
Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 2. mérkőzés
Népszerű fogadási lehetőségek
Végeredmény Schalke@1.67 Döntetlen@4.25 Galatasaray@5.50
Gólok 2,5 felett@1.69 2,5 alatt @.2.30 Mindkét csapat szerez gólt@1.67
Továbbjutó Schalke@1.36 Galatasaray@3.25  
Kedd 20.45, Stadion: Veltins Aréna, Játékvezető:Jonas Eriksson, Tv: Digisport1
[1382391] 2013-03-12 20:45:00 Schalke 04 - Galatasarayx;

 

Messire vélhetően kedden is többen figyelnek majd egyszerre / AFP

Barcelona - Milan

Az odavágók után talán erre a párharcra terelődött a legnagyobb figyelem a szurkolók és a média részéről is, hiszen az előjelek alapján óriási szenzációnak számított, hogy a piros-feketék 2-0-ra legyőzték a katalánokat a San Siróban. Azzal, hogy Massimiliano Allegri legénysége kapott gól nélkül lehozta a gránátvörös-kékek elleni első mérkőzést, óriási lépést tett a továbbjutás felé, mivel a kétgólos előny birtokában kedvező pozícióból várhatja a visszavágót.

A Milan valósággal szárnyal az idei évben, hiszen ugyan már március idusa felé haladunk, még mindig veretlen a lombardiai gárda. Allegri legénysége a Juventus elleni - hosszabbításban - elbukott kupanegyeddöntőt leszámítva többnyire pozitív eredményeket ért el, három idegenben kiharcolt döntetlen mellett nyolc győzelem a 2013-as mérleg. A Manchester City-től szerződtetett Mario Balotelli gyorsan beilleszkedett hőn szeretett csapatának szerkezetébe, vele kiegészülve a milánóiak támadójátéka kivirult, így nem lepődhetünk meg azon, hogy a Serie A tabelláján immáron  a harmadik helyen áll a csapat. A Bajnokok Ligájában a csoportból való továbbjutás sem volt egyszerű feladat a Milan számára, ezért is keltett óriási meglepetést a Barcelona leiskolázása. A tavalyi kiírásban a csoportkörben találkozott egymással a két csapat, akkor is gól nélkül maradt a Barcelona a San Siróban, csakhogy 2012 tavaszával ellentétben idén nem maradt érintetlen Victor Valdes hálója.

Tudtad?
- A Barcelona 19 mérkőzés óta nem talált legyőzőre a BL-ben hazai pályán - A Barcelona 11 párharcát megnyerte a 24-ből, amikor elveszített az első felvonást
- A Bajnokok Ligája történetében még nem fordult elő, hogy egy csapat 0-2-s állásról fordítson
- Lionel Messi egy gólra van Ruud van Nistelrooy 56 gólos rekordjától, amivel a BL örökrangsorában a második helyen áll
- Az AC Milan még nem kapott ki idén a bajnokságban
- A Milan a csoportkörben a Málaga vendégeként 1-0-s vereséget szenvedett, Spanyolországban meglehetősen szerény a mérlege (4gy6d13v)
- A BL történetében a Milan esett ki a legnagyobb előnyből, a 2003/04-es szezonban a Deportivo egy 4-1-es vereség után 4-0-ra győzte le és ejtett ki az olasz gigászt
- A Milan hétszer, a Barcelona négyszer hódította el a legrangosabb európai trófeát

A Milan a 2-0-s győzelemmel komoly lépést tett afelé, hogy az idény egyik meglepetését okozza. A kétgólos fór ugyanakkor nem jelent életbiztosítást a Nou Campban, de mindenképpen bizakodásra adhat okot az olasz szurkolóknak. "Mindenki tisztában van vele, milyen fontos ez a találkozó. Ugyanakkor a csapat jövőjét nem fogják befolyásolni a holnapi történések. Augusztusban kezdődött el az építkezés, és nem áll le, ha kikapunk a világ legnagyobb klubjától. Fiatal játékosaink vannak, nemzetközi tapasztalat nélkül, bizalomra és nyugalomra lesz szükségünk a Camp Nouban" - nyilatkozta Massimo Allegri vezetőedző a hétfői sajtótájékoztatón, aki szerint sokkal többet kell nyújtania csapatának a három héttel ezelőtti odavágóhoz képest. "Egy olyan csapattal nézünk farkasszemet, amely a kétgólos hátránya ledolgozásáért harcol majd, vagyis még jobb teljesítménnyel kell előrukkolnunk, mint az első mérkőzésen. A Barcelona mindig ugyanarra a stílusra kényszeríti ellenfeleit a nyomasztó labdabirtoklásával. Ha távol tudjuk tartani a Barcát a tizenhatosunktól, akkor növekszik az esélyünk a negyeddöntőre. Ami minket illet, három csatárral állunk ki" - tette hozzá a szakvezető.

Allegri magabiztossága átragadt az olasz játékosokra is, akik egytől egyig hisznek a továbbjutásban, noha nem becsülik le a Barcelonát sem. Adriano Galliani, a Milan alelnöke meglehetősen visszafogottan nyilatkozott, a 68 éves klubvezető szerint még semmi nem dőlt el ebben a párharcban. "Újra megmérkőzhetünk a világ legerősebb csapatával, amelynek olyan szörnyetegei vannak, mint Lionel Messi, aki mindig gólt szerez. Reméljük kedden könnyelmű lesz! Nem szabad arra gondolnunk, hogy kétgólos előny birtokában vagyunk. Ez most egy másik mérkőzés lesz, egy új kihívás, egy végtelenül nehéz kihívás a számunkra. A Barcelona ellen mindig jó játszani, de ezúttal meglehetősen feszült atmoszféra vár majd ránk".

Nagy dobásra készülnek a milánóiak / AFP

A Milanban nem lehet ott a hétvégén megsérülő Giampaolo Pazzini és Nigel de Jong sem,  így Allegri utóbbit vélhetően Ambrosinivel pótolja, míg a háromtámadós rendszerben - Balotelli távollétében - Boateng, Niang és El Shaarawy játszhat majd csatárt. A középpályán Ricardo Montolivo és Seydour Muntari robotolhat, míg hátul Abate, Zapata, Méxes és Constant várhatja a hazai rohamokat. A hátsó alakzatra vélhetően hatalmas teher nehezedik majd, így a visszavágó egyik nagy kérdése lehet, hogyan bírja majd ezt elviselni a védelem.

Ami a Barcelonát illeti - látott már szebb napokat is a katalán gárda. A Jordi Roura irányításával készülő együttes a Milan elleni zakó óta két vereséget is elszenvedett az ősi rivális Real Madridtól és csak szerényebb teljesítménnyel tudta legyőzni a Sevillát és a Deportivót. Mivel a Barcelona az elmúlt években ritkán produkált ilyen jellegű szériát, sokan máris morális válságról beszélnek a csapattal kapcsolatban. Ugyanakkor a játékosok többsége elszántan várja a keddi BL-találkozót, sőt Fabregasék már az olaszországi vereség másnapján arról beszéltek, hogy mennyire fűti őket a bizonyítási vágy. Ez minden bizonnyal így is van, de egy előnyben lévő olasz csapat ellen pokolian nehéz dolga lesz a katalánoknak.

"Le kell dolgoznunk a kétgólos hátrányt, és újra a régi fényében kell tündökölnie a csapatunknak. Annyi helyzetet kell teremtenünk, amennyit csak tudunk. Persze azzal is tisztában vagyunk, nem engedhetjük meg, hogy az ellenfél gólt rúgjon. Szerintem az a kulcskérdés, hogy képesek leszünk-e hinni magunkban. Ha igen, sokkal könnyebb dolgunk lesz, és eljutunk oda, ahova szeretnénk" - foglalta össze röviden a teendőket Gerard Piqué, a Barcelona 26 éves világ- és Európa-bajnok védője. Vilanova betegsége miatt a vezetőedzői feladatok ideglenesen ellátó Jordi Roura egy bekkelő Milanra számít kedd este. "A rosszabb eredmények után egy hetet keményen végigdolgoztunk, a csapat jól reagált a helyzetre. A Milan nem fog meglepni minket. Nem tudom, milyen stílust fognak játszani, de úgy képzelem, a 2-0-s előnyüket fogják védeni" - mondta a szakember, aki a Deportivo La Coruna ellen 2-0-ra megnyert bajnokin a négyszeres aranylabdás Lionel Messit és további öt spanyol válogatott játékosát kevesebbet játszatta vagy pihentette. A legfrissebb hírek szerint Xavi Hérnandez pályára léphet a Milan ellen, így gyakorlatilag Roura teljes kerettel dolgozhat, és a lehető legerősebb összeállításban küldheti pályára csapatát.

A Guardiola-féle Barcelonának nem jelentett jót, ha az egyenes kieséses szakasz első mérkőzésén nem tudott kedvező eredményt kiharcolni. A 2009/10-es szezon elődöntőjében az Internazionale 3-1-re győzte le a katalánokat az első meccsen, majd a visszavágón megúszta 1-0-s vereséggel, így végül kiejtette a spanyol sztárcsapatot, míg a tavalyi kiírás elődöntőjében a Chelsea egy hazai 1-0-t követően ért el 2-2-es döntetlent a Nou Campban. Az sem jelent sok jót Messiék számára, hogy a Milan idén még nem játszott olyan eredményt, amely most a katalán továbbjutást jelentené (3-0, 4-1 vagy nagyobb arányú győzelem), és a Bajnokok Ligájában még soha nem fordult elő, hogy egy csapat 0-2-s állásról fordítani tudjon. Persze ha van együttes, amely képes lehet erre, az a Barcelona.

 

Nem csodálkozhatunk azon, hogy a fogadóirodák a Milant tartják favoritnak a negyeddöntőre. Az olasz továbbjutás valamivel az 1.70-es szorzó alatt mozog, míg a Barcelona sikere 2,25 körüli oddson kelhet el. A bukmékerek sejtése alapján a Milan gólt szerez(het) majd a Nou Campban, hiszen a mindkét csapat betalál opcióra átlagos szorzót kínálnak. A mérkőzés tétjére való tekintettel nem zárható ki egy büntető netán kiállítás, noha a találkozót vezető Kassai Viktor nem arról híres, hogy hagyná magát a játékosok által befolyásolni. Ugyanakkor a Nou Camp 90 ezres tömege és a katalán játékosok meggyőző nyomásgyakorlása nehéz találkozót sejtet a magyar sípmesterre nézve.

A kedden 20:45-kor kezdődő Barcelona-Milan csúcsrangadóról a hatharom.com élő, szöveges tudósítással jelentkezik!

Várható kezdőcsapatok / hatharom.com

Barcelona - Milan
Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 2. mérkőzés
Népszerű fogadások
Végeredmény Barcelona@1.31 Döntetlen@6.25 Milan@10.45
Gólok 2.5 felett@1.40 2,5 alatt@2.80 Mindkét csapat szerez gólt@1.73
Lapok száma 5,5 felett@1.83 5,5 alatt @1.83  
Továbbjutó Barcelona@2.30 Milan@1.65  
Kedd 20.45, Stadion: Nou Camp, Játékvezető: Kassai Viktor, Tv: Sport1
[1382387] 2013-02-20 20:45:00 AC Milan - Barcelonax;[1382383] 2013-02-20 20:45:00 Galatasaray - Schalke 04x;