Férfi kézilabda

Odaérhetünk a Final Fourba - Nagy László

  • VP.

Vasárnap 19 órától a férfi kézilabda Bajnokok Ligája B-csoportjának rangadóján az MKB Veszprém együttese a német THW Kiel csapatához látogat. Az európai szövetség a hét mérkőzésének választotta a párharcot, melynek apropójából a sorozat hivatalos honlapja a veszprémiek klasszisával, Nagy Lászóval készített interjút.

Mint ismert, a magyar bajnok MKB Veszprém együttese bravúrosan szerepel az elitliga csoportkörében, hiszen az első nyolc forduló után nyolc győzelemmel vezeti a csoportját a két tavalyi döntős, a német THW Kiel és a spanyol Atlético Madrid előtt. A bakonyiak sikereiben kulcsszerepet játszik a nyáron a Barcelonától hazatérő Nagy László is, aki pályafutása során két ízben is elnyerte a legrangosabb európai trófeát. A magyar bajnokot immáron a kölni négyes döntőbe várják a szakemberek és az ellenfelek - erről és még sok minden másról beszél a magyar válogatott jobbátlövője a Bajnokok Ligája honlapjának adott interjújában.

Ehf: - Európa egyik legjobb kézilabdacsapatában játszottál, egy gyönyörű városban. Veszprémbe való igazolásod mintha visszalépésnek tűnne.

Nagy László: - Az volt a célom és az álmom, hogy Barcelonában folytassam a karrieremet, de a vezetőkkel nem tudtunk olyan megoldást találni, ami mindkét fél számára megfelelő lett volna. Ezek után kaptam ajánlatot Veszprémből, Szegedről, német és francia csapatoktól, majd leültem a feleségemmel és pro és kontra érveket állítottunk fel. A Veszprém új filozófiája, a felvázolt tervek, az új edző személye és az érkező új igazolások nagyon meggyőzőek voltak. Ez volt az egyik legfőbb indok a döntésemben. A másik, hogy 12 év távollét után újra közel lehetek a családomhoz.

 - Tizenkét két év alatt egy teljesen új élet valósult meg Barcelonában. Hogyan tudtad mindezt magad mögött hagyni?

 - Minden kezdet nehéz, de nekünk kicsit könnyebb dolgunk volt, hiszen nem egy idegen helyre, hanem haza jöttünk, ahol 18 évig éltünk barcelonai karrieremet megelőzően. A családommal Budapesten élünk, megtaláltuk a tökéletes iskolát a lányomnak és Veszprémbe is könnyedén eljutok. Magyarország fővárosa egy igazi nagyváros, amely méreteit és népességét tekintve hasonló mint Barcelona. Az üzleti kapcsolataim megmaradtak a Barcelonában, van két lakásom, amelyet bérelnek és társtulajdonosa vagyok egy étteremnek. Nem csak az üzlet, hanem a személyes kapcsolatok is kötnek Barcelonához, hiszen nem lehet csak úgy elfelejteni a barátokat. Tartom a kapcsolatot Xavi Pascuallal és néhány volt csapattársammal is, továbbra is jó a viszonyunk egymással, gyakran beszélünk és figyeljük a másik eredményeit.

- Milyen volt visszatérni Barcelonába a magyar válogatott tagjaként a januári világbajnokságon? Elégedett vagy a nemzeti csapattal elért nyolcadik hellyel?

 - Nem teljesen. Azt gondolom, hogy ez a csapat jobb helyen is végezhetett volna, mint a nyolcadik pozíció. Jobb eredményt kellett volna elérnünk, ezért nem vagyok elégedett a teljesítményünkkel. Az eredményt leszámítva azonban nagyszerű érzés volt újra pályára lépni korábbi csapatom csarnokában.

- Számos trófeát nyertél már karriered során. Meg tudnál nevezni egy vagy két olyan címet, amely külön helyet foglal el a szívedben?

 - Minden megnyert cím nagyon fontos a számomra, de két győzelem kiemelkedik a többi közül, az egyik 2005-ös, a másik a 2011-es Bajnokok Ligája-győzelem. Két évvel ezelőtt csapatkapitányként emelhettem magasba a trófeát. Életre szóló élmény volt.

- Mi az oka annak, hogy az MKB Veszprém ilyen sikeresen szerepel ebben a szezonban?

- Minden játékos hozzátesz a sikerhez azzal, hogy remekül teljesít. Nagyon jó szellemű társaság jött össze, az új tréner és segítője új szemléletet hozott a klubhoz. Azok a játékosok, akik már korábban is itt játszottak új impulzusokat kaptak, amitől motiváltabbak és eltökéltebbek lettek. Remek az öltözői hangulat, élvezzük a tréningeket és a mérkőzéseket, így azt gondolom ezen dolgok összessége a siker kulcsa.

- Hogyan lehetséges az, hogy a Veszprém legyőzte a BL-címvédő THW Kielt, majd vereséget szenvedett a Pick-Szegedtől a bajnokságban? Mi volt a szezonbeli egyetlen kudarcotok oka?

- Ilyen a sport. Azon a bizonyos találkozón a Pick támadásban és védekezésben is fantasztikusan játszott, Mikler Roland a kapuban szenzációsan védett, így teljesen megérdemelten győztek le minket. Természetesen nem számítottunk rá, hogy kikapunk, de ahogy mondani szokták a vereségekből lehet igazán tanulni. Az az igazság, hogy a szegedi mérkőzés rákényszerít minket arra, hogy a siker érdekében minden mérkőzésen teljes erőbedobással küzdjünk.

- Néhány nappal ezelőtt az egyik közösségi portálon azt írtad, hogy a Veszprém célja a kölni FinalFourba-jutás. Látsz erre reális esélyt?

- Engem nem zavar, ha a klubnál a maximumra törekednek. Az jó, ha vannak álmok, de mindent meg kell tennünk azért, hogy ezek megvalósuljanak. Hiszek benne, hogy elég erősek és felkészültek vagyunk, hogy odaérjünk Kölnbe, de ehhez szükségünk lesz egy kis szerencsére is. Jó úton haladunk, de tudjuk, hogy rengeteg kihívás vár még ránk.

- Melyik csapatnak van nagyobb esélye a négyes döntőre? A Barcelonának vagy a Veszprémnek?

- Ha elkerüljük a legjobb 16 csapat között vagy a negyeddöntőben a katalánokat, akkor végig mehetünk az úton. Rengetegen megkérdezték már tőlem, hogy milyen érzés lenne döntőt játszani a Barcelona ellen. Én erre mindig azt válaszolom, hogy egy fantasztikus élmény volna, sőt, most azt mondom, még azt se bánnám, ha nem mi nyernénk, mert az már azt jelentené, hogy ott vagyunk a fináléban. Viccet félretéve, természetesen ha valóban sikerülne eljutnunk a végső összecsapásig akkor minden erőmmel azon lennék, hogy sikeresek legyünk.

- Ahogy említetted, rengeteg kihívás vár még rátok szezonban, ráadásul ezek nem apró próbatételek, ott van mindjárt például a THW Kiel elleni találkozó is.  Mire számítasz az EHF által a hét mérkőzésének választott rangadótól?

- Tisztában vagyunk vele, hogy ha sikerülne egy vagy két pontot szereznünk Kielben akkor a csoport élén végeznénk. A mérkőzés favoritja természetesen a Kiel csapata, de emiatt rajtunk semmiféle nyomás nem lesz a találkozón. Remélem, hogy minden játékosunk tiszta fejjel tud majd játszani, meglátjuk, hogy ez majd mire lesz elég.  Minden mérkőzésnek úgy vágunk neki, hogy nyerni szeretnénk, ezért vasárnap is a győzelemre játszunk majd, de ha ez nem sikerül akkor sem történik katasztrófa.

THW Kiel - MKB Veszprém
Bajnokok Ligája, B-csoport, 9. forduló
Vasárnap 19.00, Kiel, Sparkassen Arena,

A vasárnap 19 órakor megrendezésre kerülő THW Kiel - MKB Veszprém mérkőzésről a hatharom.com élő szöveges tudósítással jelentkezik.