Karrier

Lipcsei Péter ismét felköszönti José Mourinhót

Nem nagy kockázat kijelenteni, hogy Magyarországon valószínűleg Lipcsei Péter ismeri legjobban José Mourinhót. A Ferencváros második csapatának trénere még játékosként került kapcsolatba a Real Madrid jelenlegi edzőjével, tavaly viszont már mint kollégák találkoztak. Lipcsei a hathárom.hu-nak elmondta, habár idén nem fut össze Mourinhóval, de nem felejti el felköszönteni őt születésnapján.

Lipcsei

Január 26-án ünnepli 50. születésnapját a nemzetközi futball egyik legmegosztóbb személyisége, José Mourinho. A Real Madrid vezetőedzőjét tavaly személyesen köszöntötte fel Lipcsei Péter, aki akkor tanulmányi úton vett részt a királyi gárdánál. A Ferencváros második csapatának mestere és a portugál szakember 1995 óta még az FC Portóból ismerik egymást, Mourinho akkoriban Bobby Robson edző tolmácsa és segédje, Lipcsei pedig a csapat játékosa volt. A Ferencvárosban 647 mérkőzésen pályára lépő egykori középpályás életrajzi könyvében (Fűrész Attila - Privacsek András: Lipcsei) elárulta, elsőre nem tűnt különlegesnek Mourinho, semmi nem indokolta későbbi becenevét, a Special One-t. Ezt most is tartja.

"Ugyanezt megerősítheti Jorge Costa, akivel a mai napig tartom a kapcsolatot - mondta a hathárom.hu-nak Lipcsei Péter. - Az ötvenszeres portugál válogatott játékos csapattársam volt, 2004-ben pedig Bajnokok Ligáját nyert a Mourinho-vezette Portóval."

Mourinho a portói diadalt követően a Chelsea-hez szerződött, ahol mindinkább reflektorfénybe került. A pályán és azon kívül is alakított. Számos híressé vált szópárbaj tarkította londoni karrierjét, a meccseken heves gesztusaival keltett feltűnést. Lipcsei bevallotta, meglepte őt Mourinho változása.

"Amikor a Chelsea-hez került nem volt szimpatikus, a tévén keresztül látott gesztusai és reklamálásai taszítottak - mesélte a Fradi legendája. - Azt gondolom, mindezt azért csinálta, hogy felfigyeljenek rá, nevet akart szerezni magának. Ezzel együtt a szakmai munkáját nem lehet megkérdőjelezni. Utólag azt mondom, ma már megteheti, hogy így viselkedik. Sokszor említik, hogy mindezt a játékosai miatt teszi, ezzel tehermentesíti őket. Lehet benne valami, az eredmények legalábbis őt igazolják."

Névjegy
José Mourinho
Teljes név: José Mário dos Santos Félix Mourinho
Születési idő: 1963. január 26.
Születési hely: Setúbal (Portugália)
Csapatai edzőként: Benfica (2000), Leiria (2001-2002), Porto (2002-2004), Chelsea (2004-2007), Internazionale (2007-2010), Real Madrid (2010-)
Sikerei edzőként: portugál bajnok (2003, 2004 – Porto), Portugál-kupa győztes (2003 – Porto), UEFA-Kupa-győztes (2004 – Porto), Bajnokok Ligája-győztes (2004 – Porto, 2010 – Internazionale), angol bajnok (2005, 2006 – Chelsea), Angol Ligakupa-győztes (2005, 2007 – Chelsea), FA-kupa győztes (2007 – Chelsea), Community Shield-győztes (2005 – Chelsea), olasz bajnok (2009, 2010 – Internazionale), Olasz-kupa győztes (2010 – Internazionale), Olasz Szuperkupa-győztes (2008 - Internazionale), Spanyol Király Kupa-győztes (2011), Spanyol bajnok (2012), Spanyol Szuperkupa-győztes (2012).
Elismerései: az év edzője a Bajnokok Ligájában (2003, 2004), az év edzője a World Soccer Magazin alapján (2004, 2005, 2010), az év személyisége – edzői díj a BBC-nél (2005), az év edzője a Premier League-ben (2005, 2006), az IFFHS év edzője (2004, 2005, 2010, 2012), FIFA év edzője (2010).

Mourinho 2005 augusztusában a Chelsea edzőjeként Budapesten járt. Az argentin válogatott a Puskás Ferenc Stadionban szerepelt és a londoniak mestere Hernan Crespo miatt érkezett, játékosát figyelte. Ekkor már kilenc éve nem találkoztak Lipcsei Péterrel.

"Mondtam a feleségemnek, hogy ez az ember meg sem fog ismerni engem - emlékezett Lipcsei. - Erre mi történt? Belépett a Puskás Stadion portájára, meglátott, köszönt és átölelt. Teljesen lefagytam, beszélgettünk, olyan szimpátiát mutatott, amire büszke voltam."

Lipcsei akkor egy máig emlékezetes telefonbeszélgetést is felidézett José Mourinhóval, aki 1996 decemberében váratlanul felhívta a Porto középpályását. A portugál abban az időben már Bobby Robson segítőjeként az FC Barcelonánál dolgozott.

"Mourinho felhívott és azt mondta, két hete van a Barcelonának arra, hogy megszerezzen, készüljek, mert ott folytatom - mesélte Lipcsei. - Azóta tudjuk, hogy ebből semmi sem lett, ám 2005-ben Budapesten megemlítettem Mourinhónak. Emlékezett rá, megjegyeztük, hogy balszerencsém volt. Szegény Bobby Robson is így gondolta, aki pedig mindent megtett annak érdekében, hogy a Barcához kerüljek. Sajnos azonban az edző szava számított legkevésbé, a klub tanácsa döntött, száz játékos közül kettőt választhattak. Így került Emmanuel Amunike és Fernando Couto a katalánokhoz."

Mourinho a Chelsea után az Internazionalénál folytatta, ahol másodszor is nyerni tudott a Bajnokok Ligájában, 2010 óta pedig a Real Madridot irányítja. Lipcsei tavalyi madridi tanulmányútján ismét összefutott Mourinhóval, de hozzátette, ugyanúgy tartott a találkozástól, mint 2005-ben.

"Eltelt nyolc év, nem tudtam mire számítsak - mondta a Ferencváros meccsrekordere. - Persze ismét nagyon kedves volt. Elsőre a családról kérdezett, emlékezett a nagyobbik fiam nevére, érdeklődött. Még azt is felidézte, amikor a fiam 3-4 éves volt, akkor Portóban játszott vele. Nem számítottam ilyen reakcióra. Később végig vitt az edzőközponton, azt mondta, nyugodtan üljek le az edzőpályájuk kispadjára, de nem mertem bevállalni. Teljesen másképp viselkedik a magánéletben, mint amit látunk tőle. Akkoriban robbant ki a balhé közte és Sergio Ramos között. A Real Madrid védője kioktatta, azt mondta neki, soha nem futballoztál, nem tudhatod, hogy néha akadnak olyan esetek meccs közben, amikor meg kell cserélni a védőket. Kíváncsi voltam, mi ebből az igazság és rákérdeztem. Szinte egy mondattal túllépet ezen, azt felelte, ő az edző, mindenkinek azt kell csinálnia, amit mond, látniuk kell ki a főnök. Trénerként megpróbálom átvenni tőle a két talán legfontosabb tényezőt. Fegyelem és alázat, ezt hajtogatom a játékosaimnak. Amikor Mourinho megszólal, a Real Madrid játékosai felnéznek rá, pisszenés sem hallatszik, legyen az Cristiano Ronaldo vagy Iker Casillas, mindenki arra figyel, amit ő mond. Ezt kivívta magának és ez teljesen normális."

Lipcsei tavaly januárban, éppen Mourinho 49. születésnapján járt a spanyol fővárosban. Idén nem találkoznak, de a köszöntés nem marad el.

"Tavaly 49-es számmal egy Fradi-mezt vittem neki a születésnapjára - mesélte Lipcsei. - Idén is felköszöntöm őt, mailen tartjuk a kapcsolatot, szombaton írok neki. Nem hívom fel, mert a telefonját csak magáncélra használja, nem akarom őt zavarni a magánszférájában. Rendkívül közvetlen figura, de vasárnap meccsük van, szerintem már arra készül."