Férfi kézilabda-vb

Nagy László fantasztikus, Iváncsik már nem a régi - értékelés

A magyar férfi kézilabda válogatott a Spanyolországban zajló világbajnokság negyeddöntőjében 28-26-as vereséget szenvedett a végső győzelemre is esélyes dán csapattól. Mocsai Lajos együttese az első negyedórában nem találta önmagát, ennyi idő pedig elegendő volt az északiaknak, hogy eldöntsék a meccset. Noha a bravúr így végül elmaradt, így is elégedettek lehetünk a csapat teljesítményével, hiszen immáron zsinórban a negyedik világversenyén jutott be a legjobb nyolc alakulat közé.

A magyar csapat a világbajnokságon - galéria / AFP

Mikler Roland
(28 éves, kapus, Pick-Szeged)

Fazekas Nándor távollétében a szegedi portásra várt a feladat, hogy első számú kapusként segítse a csapatot. Habár sokan féltették, a 28 éves Mikler nem okozott csalódást. A mieink hét mérkőzéséből haton lépett pályára, ezalatt 174 lövés érkezett a kapujára, amiből 67 próbálkozást hárított. Mikler 38 százalékos védési mutatóval zárta a tornát, amivel az összesített rangsorban a 8. helyen áll. A lengyelek és a dánok ellen is extraklasszis teljesítményt nyújtott a második félidőben.

Tatai Péter
(23 éves, kapus, Pick-Szeged)

Mikler klubtársával kapcsolatban szintén az volt a kérdés, hogy át tudja-e menteni a formáját a válogatottba és ha igen, akkor azt képes-e huzamosabb ideig fenntartani. Nos, a választ megkaptuk, Tatai kiválóan ugrott be Mikler helyett, bizonyítva ezzel rátermettségét. Noha közel sem volt tökéletes a produkciója, a 43 %-os védési mutató (46/106) önmagért beszél. Tatai a kapusok rangsorában a harmadik helyen áll, a lengyel Wichary és az egyiptomi Mostafa mögött, de mindkét kapusnál lényegesen több időt töltött a pályán.

Nagy László
(31 éves, jobbátlövő, MKB Veszprém)

A világ legjobb balkezes játékosának tartott Nagy László minden elismerést megérdemel a spanyolországi produkcióját illetően. A fehérvári születésű átlövő védekezésben hozta a tőle már megszokott világklasszis teljesítményt, míg támadásban - ha ereje engedte -, ugyancsak a magyar csapat legnagyobb fegyvere volt. Mocsai Lajos az ígéretének megfelelően "patikamérlegen" adagolta a terhelést Nagynak, aki összesen így is 263 percet töltött a pályán - Harsányival a legtöbbet a csapatból. A veszprémi csillag 58 %-os lövési hatékonyság mellett 28 gólt szerzett és 16 asszisztot adott, 8 labdaszerzés és 9 blokk mellett csupán egy alkalommal állították ki. Nem vitás, Nagy a magyar csapat vezére volt ezen a vb-n is.

Nagy Kornél
(26 éves, baltátlövő, Dunkerque)

A francia élvonalban légióskodó Nagy Kornéltól nagyon sokat vártunk a tornát megelőzően, de az egykori dunaújvárosi átlövőt olykor mintha megbénította volna a rá nehezedő nyomás.  Nagy minden meccsünkön pályára lépett, összesen 228 percet játszott, ez idő alatt 15 gólt (47 %) és hat gólpasszt írhattunk fel a neve mellé. Sajnos volt 12 technikai hibája és öt kiállítása is, de a lengyelek és a dánok ellen már láthattuk, hogy jóval több van benne. A jövő embere lehet.

Zubai Szabolcs
(28 éves, beállós, Pick-Szeged)

A szegedi beállónak volt már jobb világversenye is pályafutása során, de hogy most is hatalmasat birkózott az ellenfelekkel az nem vitás. Zubaira támadásban és védekezésben is számított Mocsai Lajos, így összesen 240 perc jutott a számára. Az irányítók gyengébb formája miatt kevés labdával találták őt meg, 14 lehetőségéből nyolcat így is értékesített.

Vadkerti Attila
(30 éves, balszélső, Pick-Szeged)

A szegediek "Körtéje" Iváncsik Gergő cseréjeként kevesebb játéklehetőséget kapott. A szövetségi kapitány hat mérkőzésen tartott igényt a szolgálataira, összesen 118 perc jutott Vadkertinek. A balszélső kilenc kísérletéből négy gólt szerzett a tornán, emellett kiosztott négy gólpasszt. A rábízott feladatokat többnyire elvégezte, bár védekezésben elkövetett egy-két szarvashibát.

Iváncsik Gergő
(31 éves, balszélső, MKB Veszprém)

A veszprémi szélső összességében elmaradt attól a produkciótól, amihez hozzászoktatta a magyar szurkolókat az elmúlt bő egy évtizedben. A 31 éves balszélső egyedül a lengyelek elleni nyolcaddöntőben villogott - azon a meccsen 7/6-al zárt -, a többi mérkőzésen sajnos csak árnyéka volt régi önmagának. Az egykoron villámléptűnek tetsző Iváncsiktól elmaradtak a gyors megindulások és a precíz befejezések, ráadásul védekezésben nem tudta megoldani a legfontosabb feladatokat. A három nagyágyú elleni találkozón a vele szemben játszó klasszisok nagyon megszórtak minket: Cupic 8, Tomás 5, Rocas 6, Lindberg 10 gólt szerzett ellenünk.

Putics Barna
(28 éves, balátlövő, Gummersbach)

A Bundesligában szereplő Gummersbach légiósa a válogatott minden mérkőzésén pályára léphetett, de összesen csak 122 percet szerepelt. Az óriási lövőerővel megáldott átlövő 20 kísérletéből hét végződött góllal, ami 35 %-os teljesítménynek felel meg. Nagy Kornélhoz hasonlóan ő sem tudott valós veszélyt jelenteni a balátlövő poszton, de a lengyelek ellen ő sem játszott rosszul.

Császár Gábor
(28 éves, irányító, MKB Veszprém)

Nagy László mellett a veszprémi irányítót szokás megnevezni a magyar válogatott másik világklasszisának, ezért a 28 éves játékszervezőre hatalmas teher hárult. Sajnos "Csaszi" saját bevallása szerint is rosszul menedzselte ezt a vb-t, nyári klubváltásának nyilvánosságra hozatala okozta felhajtást képtelen volt kezelni. Császár fejben nem volt egyben, majd a csoportmérkőzések után egy vírusos megbetegedés döntötte le a lábáról. Mindent elmond képességeiről, hogy így is a magyar csapat legeredményesebb játékosa lett. Hat találkozón jutott szóhoz, 46 lövési kísérletből 29-et góllal fejezett be, a heteseket és a gyorsindításokat magas százalékban értékesítette. Sajnos neki is volt 12 technikai hibája, de emellett 11 gólpasszt is kiosztott. Látunk még tőle jobbat is.

Schuch Timuzsin
(27 éves, beállós, MKB Veszprém)

A veszprémiek védekezőspecialistája Nagy László mellett a 2-es védő posztján számított alapembernek. Valamennyi találkozón szóhoz jutott, és úgy, hogy támadásban nem kapott szerepet, 181 minutumot töltött a parketten. Schuch sokat fejlődött az elmúlt években, a régen rá oly' jellemző durvaságnak nyoma sem volt, amit jól mutat, hogy összesen négy kiállítást szedett össze a hét mérkőzés alatt! A magyar csapat védekezésének alappillére, Nagy mellett pedig akár klasszissá válhat a maga posztján.

Mocsai Tamás
(34 éves, jobbátlövő, Hannover)

A 34 éves jobbátlövő a válogatott minden találkozóján szóhoz jutott, összesen 148 percet töltött a pályán. Noha a korábbi versenyeken akadt egy-egy mérkőzése, amikor megszórta magát, ez most Spanyolországban elmaradt. Huszonkét lövési kísérletéből 12 végződött góllal, ami 55 %-os hatékonyságnak felel meg. A kilenc gólpassz viszont kiváló produktum, így összességében nem érheti kritika a kisebbik Mocsait.

Harsányi Gergely
(31 éves, jobbszélső, Tatabánya)

A Tatabánya rutinos jobbszélsőjére óriási teher hárult, hiszen amellett, hogy a csapat kapitánya volt, gyakorlatilag csere nélkül kellett végig játszania a tornát. A 31 éves szélső így 263 perc játékidőt mondhat magáénak, ami alatt 40 kísérletből 27 találatot szerzett, 68 százalékos helyzetkihasználása elfogadható. A fontos lélektani pillanatokban - példát mutatva a többieknek - rendre odatette magát, védekezésben pedig az egész tornán jól teljesített. Öt gólpasszt és hét labdaszerzést is magáénak mondhat, kilenc büntetőből pedig hatot bevágott. Rászolgált a csapatkapitányi tisztségre.

Lékai Máte
(24 éves, irányító, Celje-PL)

A szlovén Celje irányítójának nem igazán sikerült ez a torna, amit elsősorban az önbizalomhiánynak tudhatunk be. Lékai minden meccsen szóhoz jutott, de sem a gólok, sem pedig a gólpasszok számában nem alkotott maradandót. Sajnos a játékvezetők már a vb elején rászálltak a vékonydongájú irányítóra, akinek betörési kísérleteit rendre támadószabálytalanságnak ítélték meg. Az ebből is eredő 15 technikai hiba borzasztóan sok, amit 17 góllal és 12 gólpasszal valamelyest ellensúlyozni tudott.

Milorad Krivokapics
(32 éves, jobbátlövő, Cimos Koper)

A Cimos Koper rutinos átlövője kiegészítőemberként utazott el a világbajnokságra, a neki szánt feladatokat sikerült is ellátnia. Harsányi pihentetését szolgálva a könnyű mérkőzéséken vetette be elsősorban a szövetségi kapitány, 10 góljával és négy gólpasszával megtette a magáét. A büntetők értékesítésében is jeleskedett, briliáns csuklójával a legjobb pillanatokban törte meg az ellenfelek remeklő kapusait. Sajnos a dánok ellen a legvégén mellőle ugrott be a védekezőspecialista Molgaard, talán ha kicsit határozottabban áll oda, elkerülhettük volna azt a gólt.

Ancsin Gábor
(22 éves, jobbátlövő, Pick-Szeged)

A szegediek ifjú tehetsége csak epizódszerepet kapott a világbajnokságon, igaz posztján Nagy László és Mocsai Tamás is előtte van a rangsorban. Mindössze 63 percet töltött a pályán, legtöbbet az Algéria elleni utolsó csoporttalálkozón. Az afrikaiak ellen öt akciógólt is dobott, egyértelműen az a mérkőzés volt számára a csúcs.

Szöllősi Szabolcs
(23 éves, beállós, Csurgói KK)

Nem vitás, hogy a világbajnokság magyar felfedezettje Szöllősi Szabolcs lett. A Csurgó beállósán egyáltalán nem látszódott a megilletődöttség, amikor szóhoz jutott, élt a lehetőséggel. A dánok elleni meccs előtt 17/18-as helyzetkihasználást tudhatott magáénak, és ugyan Landin kétszer is kifogott rajta, egy gólt azért az északiaknak is bedobott. Örömmel vehetjük tudomásul, hogy Zubai Szabolcs mellett találtunk egy másik beállóst, aki a válogatottban is képes lehet az eredményes játékra. Szöllősire még rengeteg munka vár, de ha folytatja a megkezdett utat, sok boldog pillanatot okozhat még a szurkolóknak.

Fotók: keziszovetseg.hu