Australian Open

Veterán japán hölgy takarítja el sorra a fiatalokat

  • VNA

Az idei ausztrál teniszbajnokság eddig nagy szenzációja az immáron 42 éves Date-Krumm Kimiko nagyszerű menetelése.

Az ausztrál nyílt teniszbajnokság női tornájának második fordulójában is győzött a mezőny legtapasztaltabb tagja, a japán Date-Krumm Kimiko, aki az izraeli Shahar Peer ellen jutott tovább 6-2, 7-5 arányú sikerével. Az immáron 42 esztendős japán teniszező utoljára még 1995-ben jutott túl az Australian Open második fordulóján, akkor, amikor a mostani mezőnyben szereplők közül például Madison Keys vagy Donna Vekics még meg sem született.

Date-Krumm ráadásul először 23 évvel ezelőtt indult el az évad első Grand Slam tornáján. Az idei torna előtt a világranglista 100. helyén álló japán játékos  (aki jelen állás szerint akár a 80. helyig is előrejöhet majd a rangsorban) már az első körben történelmet írt a 12. helyen kiemelt Nadja Petrova legyőzésével, akkor ő lett ugyanis az ausztrál bajnokság történetének legidősebb játékosa, aki mérkőzést tudott nyerni. A Peer elleni sikerrel újabb csúcsokat döntöget, lévén utoljára 1979-ben (Renee Richards révén) fordul elő, hogy egy ilyen korú játékos egy Grand Slam torna egyéni tornájának harmadik fordulójába jusson.

Izomerő tekintetében a veterán Date-Krumm sem áll rosszul - Fotó: AFP

"Még ötször indulok legalább, de nem lesz könnyű, mert egy új testre lenne szükségem" - válaszolta mosolyogva a '94-es elődöntős Date-Krumm azon újságírói kérdésre, hogy meddig akar még indulni az Australian Openen. A japán játékos nagy korok tanúja a női teniszben, hiszen annak idején még Steffi Graf, Gabriela Sabatini vagy éppen Lindsay Davenport ellen is játszott. Saját bevallása szerint akkoriban még a technika uralkodott a játékban, manapság viszont az erő és a gyorsaság vette át a főszerepet, még a női teniszben is.

"Akárhányszor elmegyek az edzőterembe, meccsek előtt vagy meccsek után, szinte mindig találkozok ott a többiekkel. Olyan sok erősítést végeznek, hogy az elképesztő. Ezért változott meg annyira a női szakág az elmúlt tíz évben" - nyilatkozta Date-Krumm, akit saját bevallása szerint is mindenki őrültnek tart, hogy még 42 évesen is fel akarja venni a versenyt a fiatalokkal. Sőt, nem csak akarja, de ahogy Melbourne-ben is látjuk tőle, még mindig fel is tudja venni a ritmust. A japán teniszező a harmadik fordulóban is verhető ellenfelet kapott, hiszen a szerb Bojana Jovanovszkival találkozik.