Tenisz

Új koncepció az Ausztrál Openen, a korai búcsúzók is "tollasodhatnak"

  • VNA

Az ausztrál nyílt teniszbajnokság szervezői januárban rekord összeget osztanak szét a játékosok között - ezúttal jelentősebb lesz az első fordulós kiesőknek járó pénzösszeg is.

Az ausztrál nyílt teniszbajnokság szervezői is beszállnak az utóbbi időben a tenisz Grand Slam tornák közötti rivalizálásba, így januárban rekord pénzdíjjal csalogatják a világ legjobb játékosait. A 2013. január 14-27 között Melbourne-ben sorra kerülő kéthetes torna során összesen 31,1 millió amerikai dollárt osztanak szét a teniszezők között, amely magasan veri az eddigi rekorder US Opent, ahol idén "csak" 25,5 millió dollárt kaphattak a játékosok.

Ráadásul az ausztrál szervezők meghallgatták a játékos szakszervezetek régóta hangoztatott kérését (burkolt bojkott fenyegetését?) is, így nem csak a legjobbak pénzdíjait srófolták fel az egekbe, hanem már az első körös búcsúzók jutalmát is jelentősen megemelték. Jövőre 32,7 %-al több jut ugyanis annak, aki a főtábla első fordulójában esik ki (29.000 dollár), a második körben kiesők növekménye pedig egyenesen 36,6%-os lesz, nekik 45.500 dolláros "fájdalomdíj" jár majd. Soha korábban még nem volt példa tenisz Grand Slam tornán arra, hogy a verseny korai fázisában kiesők is ilyen mértékű díjazásban részesüljenek.

"Szeretnénk biztosítani azt, hogy az Ausztrál Openen történő indulás a játékosok számára pénzügyileg is kellően vonzó legyen" - nyilatkozta a bejelentés kapcsán a torna igazgatója, Steve Wood. A pénzdíj megemelésével egyben kedveztek Roger Federernek is, aki a játékos szakszervezet egyik vezéralakjaként többször hangsúlyozta, hogy a növekvő költségek ellensúlyozására szükséges a második vonalba tartozó játékosoknak szánt pénzdíjak emelése is.