Bajnokok Ligája

A Dortmund négyet lőtt az Ajax otthonában

A Bajnokok Ligája D csoportjában a Borussia Dortmund idegenben 4-1 arányban legyőzte a holland Ajax csapatát. Ezzel a németek továbbjutottak a legjobb tizenhat közé, az Ajax kiesett.

Az Ajaxnak győznie kellett hazai pályán a Dortmund ellen ahhoz, hogy legyen némi esélye a továbbjutásra, s nem könnyítette meg helyzetét, hogy egyik legjobbját, Ryan Babelt sérülés miatt nélkülöznie kellett.

Közvetlenül a találkozó elején ráadásul vezetést szerzett a Dortmund, a nyolcadik percben Götze ugratta ki Reust, aki az ötös sarkáról Vermeer lábai között a kapuba gurított (0-1). A bekapott gól alaposan megfogta a hazaiakat, az Ajax ezt követően először a 21. percben próbálkozott, azonban Eriksen jócskán kapu fölé tekert a tizenhatos széléről. A másik kapu előtt Götze ugorhatott volna ki helyzetben, de az utolsó pillanatban megbotlott.

Götze a második dortmundi gólt lövi

A 36. percben már nem hibázott a fiatal támadó, a bal szélről becselezte magát a büntetőterületen belülre, majd a lábak között laposan a rövid sarokba lőtt (0-2). Mindössze öt perccel később tovább növelték előnyüket a fekete-sárgák: Götze távoli lövése megpattant, Vermeer ugyan hárított, de éppen középre ütötte a labdát, érkezett Lewandowski, aki hat méterről a kapu közepébe lőtt. Vermeer ismét csak beleütni tudott a labdába (0-3).

A szünet után az Ajax próbálkozgatott, de kevés volt játékukban az átütőerő, majd a félidő derekán negyedik gólját is megszerezte a német bajnok. Götze adott középre a bal oldalról, Lewandowski átvette a labdát, s ugyan kisodródott, az ötösön kívülről éles szögből laposan a hosszú sarokba lőtt (0-4). A mérkőzés hátralévő idejében az Ajax ment előre becsülettel a szépítő gólért, s a 86. percben siker koronázta erőfeszítéseit. Eriksen továbbított Hoesen elé, aki egy védő érintésének segítségével átemelte a labdát Weidenfeller felett (1-4).

Gólzáporos győzelmével a Dortmund továbbjutott, s a Real Madrid Manchester City elleni döntetlenjét követően kiderült, hogy első helyen. Az Ajax ezzel szemben legfeljebb a harmadik hely megszerzésében reménykedhet.

  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bajnokok-ligaja-d-csoport-2012-2013/1322511 
Bajnokok Ligája
D csoport, 5. forduló
Ajax-Borussia Dortmund 1-4 (0-3)
Gólszerzők: Hoesen (87.) ill. Reus (8.), Götze (36.), Lewandowski (41., 67.)