Bundesliga

A Bayern és a Dortmund is simán győzött

A Bayern München 2-0-ra nyert a forduló előtt harmadik Eintracht Frankfurt ellen a német labdarúgó-bajnokság 11. fordulójában. A címvédő Borussia Dortmund a sereghajtó Augsburg otthonában nyert 3-1-re.

Bayern-Eintrach Frankfurt

Az Allainz Arénában az elképesztő őszt produkáló Bayern a forduló előtt bronzérmes Eintracht Frankfurtot látta vendégül. A góllövőlistát vezető Mario Mandzukic és Thomas Müller pihenőt kapott Jupp Heynckestől, a Lille ellen triplázó Claudio Pizzaro rohamozta a vendégek kapuját. A Frankfurt nem ijedt meg a tizedik győzelmére készülő bajoroktól, bátran futballozott, a 18. percben Aigner kecsegtető helyzetben fejelt hat méterről fölé. A 20. percben Alaba jobbról, szabadrúgásból csavart kapura, Trapp szögletre ütötte a labdát. A 22. percben ismét eljutott Neuer kapujáig az újonc, Rode bólintott mellé, ziccerben. Az első félóra végéhez közeledve Robben lövését védte bravúrral Trapp, a holland balról próbálkozott. Egy perccel később Ribéry lába is elsült balról, Trapp újabb nagy védést mutatott be. A 35. percben már a harmadik ziccer adódott a vendégek előtt, de Mesier jobbról a kapu mellé fejelt. Még a szünet előtt megfizetett az Eintracht a kihagyott lehetőségekért, Van Buyten fejesét nem adták meg les miatt, de aztán Javi Martínez jobbról tálalt Ribéry elé, a francia balról a rövid sarokba helyezett (1-0). Rögtön ezután Kroos majd Ribéry növelhette volna az előnyt, de kimaradtak a helyzetek.

A szünet után majdnem összejött az egyenlítés Armin Veh együttesének: egy szabadrúgás után  Meier csúsztatott, Anderson a felső lécre rúgta a labdát. Matmour távolról tornáztatta meg Neuert, nyílt volt a mérkőzés, egészen a 76. percig: Schwensteiger profin esett el Gyemidov mellett, a büntetőt Daniel Alaba értékesítette (2-0). A Bayern a hátralévő időben könnyedén kézben tartotta a mérkőzést, a hosszabbításban Alaba 26 méteres löketénél kellett nagyot nyújtóznia Trappnak. A Bayern München ha olykor kissé álmos, akadozó játékkal is, de végül biztosan begyűjtötte a három pontot.


 

Augsburg-Dortmund

A kedden a Real Madridnak kellemetlen perceket okozó Dortmund a tökutolsó Augsburghoz látogatott, és 6. percben Werner lövésénél kellett bravúrt bemutatnia Weidenfellernek. Három perccel később már a vendégek ünnepelhettek: Marco Reus balról, szabadrúgásból tekert a kapu bal sarokba, a labda a kapufáról pattant a hálóba (0-1). A 14. percben Baier a 16-oson kívülről próbálta meglepni a Borussia kapusát, de nem volt kellő erő a lövésben. A 18. percben Oehrl már jóval nagyobb helyzetet szórakozott el, a kapuval szemből, tisztán durrantott fölé. A fekete-sárgák nem érezhették biztonságban magukat, a 35. percben Oehrl 19 méterről, kapásból tüzelt centikkel a kapu jobb oldala mellé. A félidő végén Baier balról, éles szögből lőtt, Weidenfeller csak ütni tudta a labdát, a másik oldalon Götze 11 méterről a jobb kapufát találta telibe.

A második félidő elején Gündogan távolról a nézőteret célozta meg. Egy perccel később megnyugodhattak a vendégek, Götze passza után Lewandowski középről, két védő szorításában gurított a hálóba (0-2). A 61. percben szépíthetett volna az Augsburg, Ottl kissé balról, 17 méterről lőtt, Weidenfeller Musona elé ütötte a labdát, aki ajtó-ablak helyzetben a bal kapufára célzott. A 76. percben Schieber balról az oldalhálót találta el, aztán nem sokkal később érkezett a harmadik dortmundi gól: Reus passzolt Lewandowskihoz, aki Langkamp asszisztálása mellett a helyezett a hálóba (0-3). A hajrában megszerezte a becsületgólt a sokáig derekasan küzdő kiscsapat: a 82. percben egy előreívelt szabadrúgást Mölders fejelt a kapuba (1-3). A 87. percben ismét Mölders került helyzetbe, Weidenfeller reflexből védte a fejest, majd a hosszabbításban ismét a portás bravúrja kellett Ostrzolek bombájánál.

Bár a 3-1-es végeredmény sima Dortmund-győzelmet sejtet, az Augsburg sokáig partiban volt Jörgen Klopp fiaival, de ennyi kihagyott ziccert egyetlen csapat sem engedhet meg magának a címvédővel szemben. Egy negatív szériát megtört Markus Weinzierl csapata, megszerezte története első gólját a Borussia ellen.


 

A többi mérkőzésen

A második Schalke hátrányból fordított a Werder Bremen ellen, így nem szakadt le még jobban a Bayerntől, viszont a Frankfurttal szemben három pontra növelte előnyét. A Hamburg a 35. perctől tíz emberrel futballozva szerzett pontot a Freiburg otthonában, ahogyan a Hoffenheim is idegenben, emberhátrányban csikart ki döntetlent.

Bundesliga, 11. forduló:
Bayern München-Eintracht Frankfurt 2-0 (1-0)
gólszerző: Ribéry (44.), Alaba (77. - 11-esből)
 
FC Schalke 04-Werder Bremen 2-1 (0-1)
gólszerző: Neustädter (59.), Draxler (69.), illetve Hunt (16.)
 
SC Freiburg-Hamburger SV 0-0
kiállítva: Scharner (35. - Hamburg)
 
FC Augsburg-Borussia Dortmund 1-3 (0-1)
gólszerző: Mölders (82.), illetve Reus (9.), Lewandowski (51., 70.)
 
Fortuna Düsseldorf-1899 Hoffenheim 1-1 (1-1)
gólszerző: Kruse (4.), illetve Joselu (39.)
kiállítva: Compper (50. - Hoffenheim)
 
Pénteken játszották:
FSV Mainz 05-1. FC Nürnberg 2-1 (2-1)
 
Vasárnap:
VfL Wolfsburg-Bayer Leverkusen 15.30
VfB Stuttgart-Hannover 96 17.30
SpVgg Greuther Fürth-Borussia Mönchengladbach 17.30