Bajnokok Ligája

Barca-verés a glasgow-i jubileumon, Óscar Cardozo intézte el a Szpartakot

  • Horváth Gergely

Izgalmas mérkőzéseket hozott a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének negyedik fordulója a G-csoportban. A 125. évfordulóját ünneplő Celtic bravúros győzelemmel ajándékozta meg magát, miután drámai csatában 2-1-re legyőzte az FC Barcelonát Glasgow-ban. A Benfica-Szpartak Moszkva találkozón Óscar Cardozo bizonyult a nyerőembernek, aki a félidőben beállva duplájával döntött a három pont sorsáról.

Egy nappal fennállása 125 évfordulója után győzelemmel, de legalábbis pontszerzéssel ünnepelt volna a Celtic, amely a továbbjutás bebiztosításáért küzdő Barcelonát látta vendégül. Katalóniában még jól emlékezhettek arra - vagy ha nem emlékeztek, Tito Vilanova vezetőedző a mérkőzést felvezető sajtótájékoztatón emlékeztetett -, hogy a gránátvörös-kékek az utolsó percben szerzett góllal múlták felül a skótokat a Camp Nouban, a Glasgowban begyűjthető újabb három pont viszont már a nyolcaddöntőbe repíthette a Lionel Messiéket.

A vendégek viszonylag gyorsan magukhoz ragadták a kezdeményezést, a Celtic ráadásul sok pontatlansággal "segítette" a labdatartásban egyébként is kiváló katalánokat. Komoly helyzetig azonban sokáig mégsem jutottak el a Vilanova-legények, mert a skótok védői egymást kisegítve, önfeláldozóan próbálták elfojtani a látogatók rohamait. Az első 20 perc végén aztán hidegzuhanyként érte a barcelonaiakat, amikor Charlie Mulgrew szögletet végezhetett el, a beadást pedig az előre húzódó Victor Wanyama Jordi Alba mellett felugorva a hálóba fejelte. (1-0) Gyorsan válaszolhatott volna a Barca, Andrés Iniesta passza után Messi vette célba a kaput, de a ballábas próbálkozást Fraser Forster a keresztlécre piszkálta. Percekkel később Alexis Sánchez is tesztelte a glasgow-i alumínium minőségét, miután Daniel Alves centerezése után célt tévesztett.

Csodát tett a Celtic azzal, hogy legyőzte a Barcelonát - Fotó: AFP

A második félidő úgy folytatódott, ahogy az első befejeződött, vagyis Barcelona-rohamokkal. Előbb Pedro Rodríguez kísérletezett egy közeli fejessel, majd Messi lepte meg váratlan lövésével Forstert, de egyikük sem tudott túljárni a hálóőr eszén. A szakadó esőben Sánchez egy akción belül kétszer is betalálhatott volna, de elhibázta a lehetőségeket. Védekezésben maximális fegyelemmel és koncentrációval dolgoztak Neil Lennon tanítványai, a hajrában pedig a kegyelemdöfést is megadták a katalánoknak. Forster hosszú kirúgását követően többen is elszámították a labda ívét, Tony Watt kiugrott a védők között, és a bravúr kapujába repítette csapatát. (2-0) A hosszabbítás perceiben Messi még szépített - az argentin Pedro, kapusról kipattanó lövését kotorta a gólvonalon túlra, mindez azonban a lényegen nem változtatott. (2-1)

A Barcelona továbbjutására még várni kell, a skótok képes voltak arra, hogy az idegenbeli találkozó megnehezítése után a Celtic Parkban legyőzzék a spanyol bajnokság listavezetőjét.

UEFA Bajnokok Ligája
G-csoport, 4. forduló
Celtic FC (skót)-FC Barcelona (spanyol) 2-1 (1-0)
Gólszerzők: Vanyama (21.), Watt (83.) illetve Messi (90+1.)
Kiállítva: -

A csoport másik mérkőzésén a portugál bajnokság listavezetője, a Benfica azt a Szpartak Moszkvát fogadta, amely két héttel ezelőtt legyőzte ibériai riválisát az orosz fővárosban. Jorge Jesus együttese számára kulcsfontosságú volt a három pont megszerzése, mert a továbbjutást illetően csak így maradhatott saját kezében a sorsa. A Szpartak még sosem szenvedett vereséget Portugáliában Bajnokok Ligája-mérkőzésen, Unai Emery tanítványai abban bíztak, hogy a sorozat folytatódik.

A kezdősípszó után nekiesett ellenfelének a Benfica, de a lendület hamar alábbhagyott, és kiegyenlítetté vált a játék. Dinijar Biljaletgyinov lövése után Artur kapusnak bravúrral kellett hárítania, míg a hazai oldalon Eduardo Salvio lesipuskás próbálkozása és Enzo Pérez kapáslövése okozott kellemetlen pillanatokat az első negyvenöt perc során.

Óscar Cardozót csak szabálytalanul lehetett megállítani a Fény Stadionjában - Fotó: AFP

A mérkőzés kulcsmomentuma a félidőhöz köthető, ekkor ugyanis a lisszaboniak mestere úgy döntött, pályára küldi Óscar Cardozót, a paraguayi támadó szűk negyedóra alatt két góllal hálálta meg Jorge Jesus bizalmát. Hiába voltak helyzetei a moszkvaiaknak, a cserecsatár előbb Melgarejo, majd Ola John passzát továbbította a hálóba (2-0). A 76. percben Cardozo egy kiállítás-büntető kombinációt is kiharcolt, de a szabálytalankodó Nicolas Pareja piros lapja után a tizenegyest a kapufára durrantotta.

A helyzetdömpinget hozó összecsapás másképp is alakulhatott volna, ha a Szpartak jobban sáfárkodik lehetőségeivel, így azonban a Benfica életben tartotta továbbjutási esélyeit, s felkapaszkodott a csoport harmadik helyére.

UEFA Bajnokok Ligája
G-csoport, 4. forduló
SL Benfica (portugál)-Szpartak Moszkva (orosz) 2-0 (0-0)
Gólszerzők: Ó. Cardozo (55., 69.)
Kiállítva: Pareja (76.)