Magyar Kupa előzetes

Paulo Sousa most nem fog rotálni - Artner Tamás

  • Göbölyös János

MTK, Eger, Kecskemét, Újpest, Ferencváros, Pápa, Kaposvár. Egy híján az NB I-es mezőny fele. Ők már biztosan nem nyerik meg a Magyar Kupát ebben a szezonban, merthogy kiestek. Ki korábban, ki később, pedig még csak a legjobb tizenhat közé kerülés a tét.

Sousa és Artner bajnoki meccsét a portugál nyerte, most a kupában találkoznak

Az azért elgondolkodtató, hogy a Fradi kivételével valamennyi élvonalbeli gárda alsóbb osztályú együttesekkel szemben maradt alul, bár az utóbbi évtizedek tapasztalata alapján nincs ebben semmi meglepő. A Magyar Kupának mifelénk csak kilóban mérhető a súlya, a többség számára mintha nyűg lenne harcba szállni a serlegért. Pedig a trófea megnyerése nem csak dicsőséget és elismerést jelent, hanem (adott esetben a második hely is) indulási jogot ér az Európa Ligában.

Kilenc élvonalbeli klub érdekelt még a sorozatban, ám szerdán csak heten csatlakozhatnak a kedden továbbjutott Diósgyőrhöz, a Videoton és a Haladás ugyanis egymással játszik. A fehérváriak számára ha nem is létkérdés, de kiemelten fontos a győzelem, hiszen a tetemes ponthátrányuk miatt a bajnokságból nehezebben kvalifikálhatják magát a nemzetközi porondra. Ha Paulo Sousa csapata nyer, már csak hét meccsen (négy ellenfélen) kell túljutnia ahhoz, hogy május 22-én a csapatkapitány, Sándor György magasba emelhesse a kupát. Erre a mozdulatra persze esélyesek még néhányan, hiszen például az NB I első és második helyezettje, a Győr és a DVSC is pályára lép szerdán - harmadosztályú ellenféllel szemben. A továbbjutásuk borítékolható, bár így volt ezzel nyilván a szombaton Diósgyőrben győztes Kaposvár is, aztán a Rákóczi kedden megégett Dunaújvárosban. Gyanítom, nem ez volt az utolsó meglepetés(?) a Magyar Kupa 3. fordulójában. Hogy a Sóstói Stadionban bejön-e a papírforma? Erre sem lehet mérget venni, mert bár a két csapat legutóbbi bajnokiját augusztusban a Videoton nyerte 2-1-re, a Haladás megizzasztotta a fehérváriakat.

,,Biztos, hogy nem lesz egyszerű mérkőzés, a szombathelyiek már a bajnokin is megnehezítették a dolgunkat - fogalmazott Tóth Balázs a vidi.hu-n. - Ugyanakkor mindenképpen győzelmet várok, és szeretnénk ugyanolyan jó teljesítményt nyújtani, mint az elmúlt héten az Európa Ligában a Basel, és a bajnokságban a DVSC ellen. Szerencsére jó formában vagyunk, a hangulat is nagyszerű az öltözőben. Gondolkodás nélkül mindenki azt válaszolná, nekünk kedvez, hogy egyetlen meccsen dől el a továbbjutás. Valamilyen szinten persze tényleg előny a hazai pálya, és az, hogy a saját szurkolóink előtt játszhatunk, de nagyon is veszélyes egy olyan párharc, ahol nincs javítási lehetőség. Ráadásul a Haladás az előző fordulóban sem törődött azzal, hogy idegenben játszik, tette a dolgát, és nyert a Ferencváros otthonában. Ezért is mondom, hogy nagyon nehéz mérkőzés vár ránk, de hazai pályán dominálnunk kell. A szakmai stáb mindent megtesz annak érdekében, hogy fizikálisan is topon legyünk, inkább a mentális fáradtságot nehezebb kipihenni. Úgy érzem, az elmúlt időszakban a csapat elkapta a fonalat, jó ritmusban játszunk. Bízom benne, hogy a Haladás ellen is sok szurkoló kijön biztatni minket, és közösen elérjük a célunkat, azaz kiharcoljuk a továbbjutást."

Ha Szombathelyen is így gondolkodnak, akkor valóban jó meccset láthatnak a nézők. A Haladás mindenesetre nem mondhatja magát szerencsésnek, a Fradi után a Videotonhoz kell utaznia. Artner Tamás csapata az első feladatot megoldotta, a cél az, hogy a második is sikerüljön. A két együttes tavaly szintén összekerült egymással a Magyar Kupában, akkor egy körrel később, a nyolcaddöntőben találkoztak, a fehérvári 1-0 (és Aczél Zoltán őrizetbe vétele) után gól nélküli döntetlent játszottak Szombathelyen, ami a Haladás kiesését jelentette. Van tehát miért revansot venni.

,,Egyértelműen a Videoton a meccs esélyese, biztos vagyok benne, hogy nem rotál ellenünk Paulo Sousa, és a létező legerősebb csapatát küldi pályára - vélekedett Artner Tamás, a vasiak mestere a szombathelyi klub honlapján. - Az ország legjobb csapatának tartom ellenfelünket, amely a nemzetközi szereplése miatt a bajnoki aranyéremért folytatott versenyben leszakadt a Győrtől és a Debrecentől. Bár még utolérheti őket, a Magyar Kupát ettől függetlenül biztos meg akarja nyerni. Felkészültünk, hogy Videoton hazai pályán dominálni fog, ezért nekünk olyan masszívan és jól kell futballoznunk, mint tettük azt a Ferencváros elleni kupameccsen. Ígérem, hogy alaposan megnehezítjük a fehérváriak dolgát. Csalódott lennék, ha alulmaradnánk, ugyanakkor az sem mindegy, hogy az ember milyen kaliberű csapattól kap ki."

Magyar Kupa, 3. forduló
A legjobb 16 közé jutásért
10.30., kedd  
Létavértes SC (NB III)-Lombard Pápa (NB I) 1–0
Velence SE (Megye I)-Diósgyőri VTK (NB I) 0–3
Kazincbarcika (NB II)-Nyíregyháza Spartacus (NB II) 1–2
Dunaújváros-Pálhalma (NB III)-Kaposvári Rákóczi (NB I) 1–0
10.31., szerda  
Szentlőrinc SE (NB III)-Debreceni VSC-Teva (NB I) 12:30
Pécsi VSK (Megye I)-Budapest Honvéd FC (NB I) 12:30
Bölcskei SE (NB III)-Győri ETO FC (NB I) 12:30
Mórahalom VSE (NB III)-Szolnoki MÁV (NB II) 12:30
Felsőtárkány SC (NB III)-FGSZ Siófok (NB I) 12:30
Bükkábrányi SC (NB III)-Zalaegerszegi TE (NB II) 12:30
Tiszaújvárosi FC (NB III)-Pécsi MFC-Matias (NB I) 12:30
Tiszakanyár SE (NB III)-Dunakanyar-Vác (NB II) 12:30
Vasas (NB II)-Ajka (NB II) 16:00
REAC (NB III)-MVM-Paksi FC (NB I) 17:00
Videoton FC (NB I)-Szombathelyi Haladás (NB I) 18:00
11.07., szerda  
Soproni VSE (NB II)-Békéscsabai Előre (NB II) 12:30