Légiósaink

Szalai és Dzsudzsák is betalált, Huszti tovább szárnyalt

Az elmúlt héten kupamérkőzéseken és bajnoki találkozókon is pályára léphettek légiósaink. Szalai Ádám, Huszti Szabolcs és Dzsudzsák Balázs mellett Szabics Imre, valamint Korcsmár Zsolt is gólt szerzett csapatában, sokan azonban továbbra is sérüléssel bajlódnak külföldön futballozó honfitársaink közül.

ANGLIA

Gera Zoltán az Angol Ligakupa harmadik fordulójában szerdán rendezett West Bromwich Albion-Liverpool mérkőzésen nem került a nevezettek közé, a birminghamiek 2-1-es vereségükkel búcsúztak is a sorozat további küzdelmeitől. A vasárnapi, Aston Villa elleni bajnoki rangadón azonban kezdőként számított a 33 esztendős Mágikus Magyarra Steve Clarke menedzser, a pécsi születésű középpályás pedig végigjátszotta az 1-1-es döntetlennel záruló találkozót. Gera kulcsszerepet vállalt csapata vezetőgóljában, ő hozta játékba a gólpasszt adó James Morrisont.

Gera Zoltán ismét kezdőként jutott szóhoz - Fotó: AFP

A Liverpool profija, Gulácsi Péter a West Brom elleni Ligakupa-viadalt a kispadról szemlélte, a Premier League 6. fordulójában, a Norwich City otthonában 5-2-re diadalmaskodó gárda keretébe viszont be sem került. Somogyi Csaba együttese, a Fulham szombaton 2-1-re kikapott a Manchester City-től, a 27 éves kapust nem nevezték. A Championship 8. fordulójában a Bolton kapuját Bogdán Ádám védte a Crystal Palace elleni mérkőzésen, melyen a látogató londoniak Glenn Murray büntetőből szerzett góljának köszönhetően szereztek három pontot a tabella 18. helyére süllyedő Wanderers otthonában. Futács Márkó csapata, a Leicester City ugyanakkor sorozatban harmadszor nyert a pontvadászatban, igaz, a 22 esztendős támadó csak csere volt a Middlesbrough pályáján 2-1-es győzelmet arató Rókáknál.

Gyepes Gábor végig pályán volt és a 12. percben egyenlítő gólt szerzett a League One-ban szereplő Portsmouth színeiben, a Pompey végül három vesztes mérkőzés után 2-1-re legyőzte a Scunthorpe Unitedet.

 

NÉMETORSZÁG

Kedden, a Schalke 04 otthonában és vasárnap, a Volkswagen Arénában is kezdőként lépett pályára a Mainz csatára, Szalai Ádám. A 24 éves válogatott játékos Gelsenkirchenben 75 percet játszott, csapata pedig 3-0-ás vereséget szenvedett. A Wolfsburg elleni összecsapás sokkal jobban sikerült honfitársunknak, aki végig a pályán volt, a 37. percben pedig bevette a farkasok kapuját. Így alakult ki a 2-0-s végeredmény.

Szalai Ádám harmadik gólját szerezte a Bundesliga idei kiírásában - Fotó: AFP



Szalai Ádámmal ellentétben az utóbbi hetekben kirobbanó formában futballozó Huszti Szabolcs a hétközi fordulóban talált az ellenfél, vagyis a Nürnberg kapujába. Sőt, az 1-0-ás Hannover-vezetésnél lőtt pazar gólja mellett a válogatottságot 2010 őszén lemondó középpályás Lars Stindlnek és Didier Ya Konannak is kiosztott egy-egy gólpasszt. A hazaiak végül 4-1-re győztek az FCN ellen. Huszti szombaton is végig pályán volt, ám Mirko Slomkáék 1-0-ás vereséget szenvedtek Hamburgban.

Hajnal Tamás szerdán egy félidőt játszott a Hoffenheimtől hazai pályán 3-0-ás vereséget szenvedő VfB Stuttgartban, hétvégén viszont csak a kispadról figyelte, ahogy a svábok megszerzik első idei bajnoki győzelmüket, Nürnbergben. Stieber Zoltán nem volt tagja a Fortuna Düsseldorftól és a Bayer Leverkusentől is 2-0-ra elbukó Greuther Fürth-nek.

A Bundesliga 2-ben továbbra is őrzi veretlenségét Király Gábor együttese, az 1860 München. A magyar kapus sem az Ingolstadt (2-0), sem az SV Sandhausen (4-0) ellen nem kapott gólt, vagyis immár hat bajnoki mérkőzésen védte hibátlanul a bajorok kapuját az idei szezonban.

A harmadosztályban futballozó magyarok közül Nagy Dániel szerdán, a Darmstadt ellen 1-0-ra megnyert találkozón 65 percet töltött pályán, szombaton, Rostockban pedig a második félidőre állt be. A VfL Osnabürck 3-0-ra győzött a Hanza-városban. A Borussia Dortmund II-ben szereplő Bajner Bálint kezdőként végigjátszotta a Babelsberg ellen gól nélküli döntetlennel záruló keddi meccset, szombaton viszont nem cserélték be a Preussen Münster otthonában 1-0-ás vereséget szenvedő csapatba.

SPANYOLORSZÁG

Pintér Ádám, a Real Zaragoza középpályása sérülés után lábadozik, ezért nem lépett pályára a Mestallában, ahol csapata szombat délután 2-0-ra kikapott a Valenciától.

OLASZORSZÁG

A Genoa az elmúlt héten kétszer is döntetlent játszott a Serie A-ban. A piros-kékek magyar labdarúgója, Tőzsér Dániel a Parma (1-1) elleni találkozót végigjátszotta, az Udinese otthonában pedig a 14. percben, csereként lépett pályára a megsérült Felipe Seymour helyén. A Friuliban nem született gól.

A Serie B-ben a Bari játékosa, Filkor Attila sérülése miatt sem a Pro Vercelli elleni vesztes, sem a Hellas Verona elleni győztes mérkőzésen nem volt a keretben. Feczesin Róbert, az Ascoli Calcio támadója a Cesenával szemben 1-0-ra megnyert, és a Sassuolo otthonában hasonló különbséggel elveszített összecsapáson is végig pályán volt. A Vicenza Calcio profija, Laczkó Zsolt továbbra is maródi, ezért nem lépett pályára klubja találkozóin.

HOLLANDIA

Az NEC kapuját Babos Gábor védte szerdán, amikor a nijmegeniek drámai körülmények között búcsúztak a Holland Kupa küzdelmeitől, miután a 121. percben kapott góllal 3-2-es vereséget szenvedtek a Feyenoordtól. A magyar hálóőr kenyéradója szombaton, az Eredivisie 7. fordulójában már 5-1-re kapott ki a rotterdamiaktól, Ronald Koeman csapatának egyik gólja tizenegyesből született. Kádár Tamás a Zwolle ellen szintén a hosszabbításban elveszített (0-1) hétközi kupameccsen a 41. percben csereként lépett pályára a Roda színeiben. Hétvégén már kezdő volt a Groningen elleni bajnokin, ám a 18. percben buktatta a gólhelyzetben kilépő Género Zeefuikot, amiért kiállították. Az emberhátrányban játszó Roda végül 3-2-es különbséggel alul maradt. Németh Krisztián a Holland Kupában nem jutott szóhoz a kerkradeieknél, a Groningen otthonában viszont kezdőként 55 percet futballozott. A hollandiai magyar légiósok csapatai közül egyedül az ADO Den Haag jutott tovább a Holland Kupa második fordulójában, a harmadosztályú Ijsselmeervogels otthonában 2-0-ra diadalmaskodó együttesben azonban nem lépett pályára Horváth Gábor, aki a Heracles pályáján 3-3-mas döntetlennel záruló bajnoki találkozón is csak csere volt, de nem kapott lehetőséget.

Kádár Tamás szabálytalansága 2:35-től látható a felvételen

BELGIUM

Juhász Roland, az Anderlecht védője a másodosztályú Boussu Dour Borinage elleni 2-0-ra megnyert Belga Kupa-mérkőzésen végig pályán volt, de a Lokeren 3-0-ás legyőzését csak a kispadról figyelhette. Újabb bajnoki győzelmének köszönhetően a brüsszeliek őrzik veretlenségüket, és tovább üldözik a listavezető Club Brugge-t. A KRC Genk kapusa, Köteles László továbbra is sérült, klubja a Belga Kupában kiharcolta a továbbjutást, ráadásul a Pro League-ben is győzött - a Mechelen ellen 2-1-re -, így továbbra is harmadik a bajnoki tabellán. Bodor Boldizsáréknak nem sikerült jól az elmúlt hét, a szerdán a Sint-Truiden búcsúztatta a Beerschotot a kupaküzdelmektől, szombaton pedig a pontvadászat 9. fordulójában maradtak alul a RAEC Mons otthonában. A magyar játékos csak a Sint-Truiden ellen játszott, csereként 70 percet.

OROSZORSZÁG

Dzsudzsák Balázs és a Dinamo Moszkva sikeres hetet tudhat maga mögött. A Torpedo Moszkva otthonában rendezett szerdai kupamérkőzés a vendégek 2-1-es vezetésénél félbeszakadt a házigazda drukkereinek rendbontása miatt. A magyar szélsőt nem nevezték a találkozóra, melyen a győzelem végül 3-0-s gólkülönbséggel került jóváírásra a Dinamo javára. A Dan Petrescu vezette legénység vasárnap délelőtt harmadik idei bajnoki győzelmét is megszerezte a CSZKA Moszkva pályáján, a kék-fehérek 2-0-ás sikerével végződő derbin Dzsudzsák végig pályán volt, a 38. percben pedig vezetéshez juttatta csapatát.

Az FK Krasznodar színeiben Koman Vladimir kezdőként 63 percet játszott a harmadosztályú FK Kimik Dzerzsinszk ellen 2-0-ra megnyert kupamérkőzésen. A válogatott középpályást gárdája hétfői, Krilija Szovetov elleni bajnoki találkozóján a félidőben lecserélték, a végeredmény 2-2 lett. Priskin Tamás sérülés miatt kihagyta az Alanyija hétközi Orosz Kupa-csatáját, a Vlagyikavkaz búcsúzott a sorozattól. A hétfő esti kiesési rangadón az Alanyija 1-1-es döntetlent ért el a Szaranszk otthonában, ezúttal is Priskin nélkül.

GÖRÖGORSZÁG

A hellén bajnokságban futballozó két kapusunk közül Megyeri Balázst ezúttal is kiszorította az Olimpiakosz Pireusz kapujából Roy Carroll. Igaz, a piros-fehérek továbbra is százszázalékos teljesítménnyel vezetik a pontvadászat tabelláját, miután 1-0-ra győztek az Atromitosz vendégeként. Fülöp Márton ugyanakkor "lehúzta a rolót" a Panathinaikosz arénájában, a gól nélküli döntetlennel az Aszterasz Tripolisz fontos pontot szerzett Jesualdo Ferreira tovább vergődő társasága ellen, és ötödik a táblázaton.

AUSZTRIA

A Sturm Graz támadója, Szabics Imre a 75. percben lépett pályára a Schwechat ellen 5-0-ra megnyert Osztrák Kupa-mérkőzésen, beállása után három perccel pedig ő szerezte csapata negyedik gólját. A 31 esztendős csatárt a Salzburg elleni bajnoki találkozó szünetében lecserélték, a Sturm végül 3-2-es vereséget szenvedett. Sáfár Szabolcs együttese, a Wacker Innsburck kedden 5-1-re nyert a harmadosztályú Sollenau otthonában az Osztrák Kupa 2. fordulójában, ötből négy gól viszont csak a hosszabbításban született, a 92. és a 111. perc között. A magyar kapus a Rapid Wien elleni Bundesliga-meccsen is a gólvonalon állt, de nem tudta megakadályozni, hogy a sereghajtó Wacker 2-0-ra kikapjon a bécsiektől.

EGYÉB BAJNOKSÁGOK

Vanczák Vilmos, akin arccsonttörése miatt műtétet hajtottak végre az elmúlt héten, nem léphetett pályára a Sionban, amely a svájci bajnokságban előbb 4-1-es gólkülönbséggel alul maradt az FC Basellel szemben, majd 2-2-es döntetlent ért el az FC Zürich ellen. Lovrencsics Gergő izomsérülés miatt hiányzott a Lechia Gdansk otthonában 2-0-ás vereséget szenvedő lengyel Lech Poznanból, ahogyan a lábközépcsont-törés után gyógyuló Vass Ádám is kihagyta csapata, a CFR Kolozsvár összecsapásait. A Vasutasok a Román Kupában és a bajnokságban is győzelmet könyvelhettek el.

Norvégiában egymás ellen futballozott a Kovács Pétert foglalkoztató Strömsgodset és Korcsmár Zsolt klubja, a Brann Bergen. A "magyar rangadó" előbbi 2-0-ás győzelmével zárult, mindkét honfitársunk végigjátszotta a találkozót. A Brann csütörtökön a Norvég Kupában is érdekelt volt: a 90 percet pályán töltő Korcsmár vezetéshez juttatta ugyan csapatát, ám a másodosztályú IL Hödd fordítani tudott, és 3-1-es győzelmével továbbmasírozott. A bergeni labdarúgókat feldühödött szurkolóik miatt a rendőröknek kellett kimenekíteniük a stadionból.

A dán Superligában Vadócz Krisztián csapata, az Odense BK 2-1-re kikapott az Aarhustól, a magyar középpályás végigjátszotta az összecsapást. A kék-fehéreket vigasztalhatja, hogy alsóbb osztályú ellenfelükkel szemben továbbjutottak a Dán Kupában. Izraelben a Lencse Lászlót foglalkoztató Ironi Kirjat Smona 1-1-es döntetlent ért el a Hapoel Haifa otthonában, a 24 éves csatár végig pályán volt. Hrepka Ádám múlt heti debütálásához hasonlóan az Ironi Ramat Hasaron ellen is kezdőként kapott lehetőséget. Az MTK-tól a napokban szerződtetett játékos 68 percet töltött pályán a 2-2-vel záruló meccsen.