Bajnokok Ligája

Győzelemmel kezdett a Bayern, helyzeteit elpazarolva bukott a Lille

A tavalyi döntős Bayern München győzelemmel rajtolt a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában. Jupp Heynckes együttese az F csoport nyitónapján magabiztos játékkal 2-1-re legyőzte a Valenciát, míg a kvartett másik összecsapásán a hatékony kontrajátékot bemutató BATE Boriszov Lille-ből hozta el a három pontot 3-1-es sikerével.

Ha valamely európai csapatok, akkor a Bayern München és a Valencia biztosan jól tudja, milyen érzés elbukni egy Bajnokok Ligája-döntőt. A németek egészen friss emlékekkel készülhettek idei első nemzetközi kupatalálkozójukra, májusban drámai körülmények között maradtak alul a Chelsea-vel szemben, az Allianz Arénában rendezett fináléban. A bajor egylet korábban 2010-ben, 1999-ben, 1987-ben és 1982-ben is vereséget szenvedett a BL- vagy a BEK-döntőjében, 2001-ben azonban - eddigi utolsó nemzetközi sikerét aratva -, elhódította az elsőszámú európai sorozat serlegét. A 11 esztendővel ezelőtt rendezett találkozón éppen a Valencia volt a Bayern ellenfele, az Ottmar Hitzfeld vezette gárda pedig 1-1-es végeredmény után büntetőpárbajban győzte le Gaizka Mendietáékat. Az említett meccset végigjátszotta, ám a mindent eldöntő tizenegyest elhibázta az a Mauricio Pellegrino, aki szerda este vezetőedzőként küldte harcba a spanyol klub játékosait. A Denevérek egyébként egy évvel korábban, 2000-ben is elbukták a Bajnokok Ligája döntőjét, akkora Real Madriddal szemben.

A Bayern repülőrajtot vett a Bundesligában, eddigi három mérkőzésén összesen tizenkét gólt szerezve nyert. A bokasérüléssel bajlódó Mario Gomez mellett Diego Contento és David Alaba sem állhatott Jupp Heynckes vezetőedző rendelkezésére, Frank Ribéry és Arjen Robben azonban - az Athletic Bilbaótól szerződtetett Javi Martínezzel együtt - bevethető állapotban, a kezdőcsapatban várta a kezdést. Gomez hiányában némi meglepetésre Claudio Pizarro is kezdőként szerepelt, a perui támadó volt az egyetlen a nevezett játékosok közül, aki 2001-ben is tagja volt aktuális együttesének. A Valenciánál a legnagyobb nehézséget az agyrázkódást szenvedő Fernando Gago pótlása jelentette, Pellegrino a szűrő pozícióban Tino Costának és Dani Parejónak szavazott bizalmat.

Cissokho hiába repült, Schweinsteiger vezetéshez juttatta a Bayernt - Fotó: AFP

A találkozó elején Ribéry okozott zavart a vendégek védelmének jobb oldalán, Kroos azonban nem tudta a kapuba juttatni az eléje keveredő labdát. A Bayern folyamatos rohanását elkerülendő, a spanyolok igyekeztek hosszabb időre birtokba venni a játékszert, Diego Alves kapus mégsem unatkozott, Kroos lövésénél például vetődve kellett hárítania. A bajorok nagy fölényben futballoztak az első félidőben, dominanciájuk pedig a 38. perc érett góllá. Ribéry , Robben, Schweinsteiger volt a labda útja, a passzjáték végén pedig a 28 esztendős középpályás jobbról, éles szögből tüzelt. A labda Aly Cissokho lábán csúszott meg és védhetetlenül vágódott a hálóba. (1-0)

A térfélcsere után voltak felvillanásai a valenciaiaknak, ám a Bayern hamar visszavette az irányítást, Kroos újabb távoli lövését pedig ismét Diego Alvesnek kellett a léc fölé tenyerelnie. A müncheniek sikere a 76. percben vált biztossá, miután Holger Badstuber passzát a mérkőzésen sokat dolgozó Kroos 20 méterről továbbította a kapu jobb oldalába. (2-0) A Valencia szépítőgólja két csereember összjátékából született a 91. percben: Jonathan Viera bal oldali beadását Nelson Valdez bólintotta a léc alá. (2-1) Két perccel később Adil Rami rántotta le Robbent a tizenhatoson belül, a francia védő második sárga lapja után pirosat, a Bayern büntetőt kapott. A labda mögé Mario Mandzukic állt, de nem tudott túljárni a brazil hálóőr eszén, így maradt a 2-1.

UEFA Bajnokok Ligája
E csoport - 1. forduló
Bayern München-Valencia CF 2-1 (1-0)
Gólszerzők: Schweinsteiger (38.), Kroos (76.) illetve Valdez (90+1.)

A selejtezőkör harmadik fordulójában a magyar bajnok Debrecent búcsúztató BATE Boriszov a csoportkör első fordulójában a 2011-es francia bajnok Lille vadonatúj stadionjába, a Grand Stade-ba látogatott. Rudi Garcia, a piros-fehérek vezetőedzője a találkozó előtt hangsúlyozta, míg a fehérorosz gárda játékosai már 21 bajnoki mérkőzést játszottak, a Bajnokok Ligája küzdelmeibe pedig már július közepén bekapcsolódtak, addig a LOSC még csak néhány hete fejezte be a felkészülést. Dimitri Payet-ék kissé beragadtak a Ligue 1-ben - a győztes nyitányt követő négy összecsapáson mindössze három pontot gyűjtöttek -, igaz, a BL play off-körében hosszabbítás után elbúcsúztatták a dán FC Köbenhavnt.

A július eleje óta veretlen BATE vezeti hazája pontvadászatát, a legrangosabb európai kupasorozat főtábláján viszont még sosem tudott nyerni idegenben. A vendégeknél hiányzott a térdszalag-sérüléssel küszködő Dmitrij Baga, ott volt viszont a kezdőcsapatban a rutinos Alexandr Hleb is. A BATE házi góllövőlistáját vezető Dimitrij Mozolevszkij a kispadon kezdte a találkozót. A Lille leginkább improvizatív fedezetsorában, a Dimitri Payet, Marvin Martin, Salomon Kalou trióban bízhatott, akik kezdetben nem Nolan Roux-t, hanem Tulio De Melót próbálták kiszolgálni.

A kezdősípszó után hat perccel hidegzuhanyként érte a franciákat, amikor Alekszandr Volodko gondolt egyet, és 20 méterről óriási gólt ragasztott Mikael Landreau kapujának jobb felső sarkába. (0-1) A Lille támadott az egyenlítésért - De Melo fejelt, Mathieu Debuchy lőtt -, ám a hazaiak próbálkozásai kimaradtak, a BATE pedig büntetett. A 20. percben Edgar Oleknovics passzát Vitalij Rodionov helyezte el a hálóban. (0-2) A forgatókönyv a folytatásban sem változott, Rudi Garciáék rohamoztak, de ismét a fehéroroszok találtak a kapuba. A 43. percben Oleknovicsnak két lehetősége is adódott néhány másodpercen belül, a másodikat ki is használta, tovább szőve a megvalósuló boriszovi álmokat. (0-3)

A szünetben kettőt cserélt a Lille, Roux és a BL-ben debütáló Ryan Mendes is beszállt, de újabb negyedórán keresztül nem tudták tesztelni a vendégek kapusát, Andrej Gorbunovot. Hleb végképp eldönthette volna a párharcot, de az utolsó pillanatban megállították a hazaiak, a 60. percben pedig szépített a LOSC. Payet szögletét az előre húzódó Aurélien Chedjou fejelte gólba, a játékszer a kapufáról pattant a gólvonal mögé. (1-3) Tovább próbálkozott a házigazda, Payet újabb szögletére Kalou érkezett, de nem talált célt. A meccs utolsó lehetősége Reman Bressan nevéhez fűződött, a támadó szabadrúgását Landreau hárította, megmentve a helyzeteivel pocsékul gazdálkodó együttesét a még csúfosabb kudarctól.

UEFA Bajnokok Ligája
E csoport - 1. forduló
LOSC Lille-BATE Boriszov 1-3 (0-3)
Gólszerzők: Chedjou (60.) illetve Volodko (6.), Rodionov (20.), Oleknovics (43.)