Premier League

A City letudja a favágókat, a United bosszút állhat

A 4. fordulóval folytatódik a hétvégén az angol labdarúgó-bajnokság. A címvédő Manchester City ahhoz a Stoke-hoz látogat, amelyet a Premier League-ben még nem tudott legyőzni idegenben. A városi rivális Vörös Ördögök a jól rajtoló Wigant fogadják, míg az élvonal egyetlen magyarja, Gera Zoltán korábbi klubja, a Fulham ellen bizonyíthat.

Arsenal-Southampton 16:00 hathárom-tipp: 1

A legutóbb a Liverpool otthonában fölényesen győző Arsenal a sereghajtót fogadja - legutóbb 2005-ben találkoztak, akkor megosztoztak a pontokon a St. Mary's-ban (1-1). Arsene Wenger, az Ágyúsok menedzsere úgy véli, hiába nyeretlen még a Southampton, komoly veszélyt jelent rájuk.

"Azon a két meccsükön, amit láttam, nagyon meggyőzőek voltak. A City és a United elleni mérkőzésre gondolok. Mindkétszer az utolsó percekben kaptak ki, ami arra figyelmeztet minket, fokozottan kell koncentrálnunk, mert támadólag lépnek fel és feltalálják magukat az ellenfél kapuja előtt" - fogalmazott a francia szakember. Az Ágyúsoknál sérülése után újra elfoglalhatja helyét a kapuban Wojciech Szczesny, Abou Diaby játéka viszont kétséges.

"Az eddigi három mérkőzésünkön olykor sziporkázóan futballoztunk, de a bajnokság az eredményekről szól, égető szükségünk van a pontokra. Az Arsenal a mezőny legjobbja a labda megtartásában és ezzel az ellenfélre való nyomásgyakorlásban. Amint megszerezzük a labdát, azonnal helyzetbe kell kerülnünk" - mondta Nigel Adkins, a Szentek főnöke, aki az Arsenal ellen már bevetheti a nagy ígéretet, a Bolognától klubrekordért szerződtetett Gastón Ramírezt.

Fulham-West Bromwich Albion 16:00 Hathárom-tipp: x

Gera először tér vissza a Craven Cottage-re, az előző szezonban súlyos sérülése miatt hiányzott. Kérdéses ugyanakkor, hogy a válogatott csapatkapitányának - aki kedden, a hollandoktól 4-1-re elveszített világbajnoki selejtezőn büntetőt harcolt ki - bizalmat szavaz-e Steve Clarke menedzser, ugyanis annak ellenére, hogy a nyitófordulóban bombagólt lőtt a Liverpoolnak, a magyar légiós az elmúlt két bajnokin nem jutott szóhoz.

A birminghami klub hivatalos honlapja éppen egy Gerával készült interjúval vezeti fel a szombati összecsapást. "Nagyon várom, hogy a Fulham ellen játsszak, és találkozzak a régi barátokkal, három nagyszerű szezont töltöttem el a klubnál - mondta a 75. válogatottságát kedden ünneplő Gera. - Hosszú sérülés után tértem vissza, a Liverpool elleni megkaptam a lehetőséget és gólt szereztem. A következő két mérkőzésen nem játszottam, de türelmesnek kell lennem. Persze minden futballista játszani akar, és ezzel én sem vagyok másképp. A két válogatott mérkőzés segített abban, hogy jobb fizikai állapotba kerüljek."

A 33 éves támadó hozzátette, nem tart a Fulham-szurkolók esetleges haragjától: "Biztos vagyok benne, hogy csak a szépre emlékeznek velem kapcsolatban." Gerának óriási szerepe volt abban, hogy a Fulham 2010-ben eljutott az Európa Liga döntőjébe.

A londoniak remekül kezdték a szezon, 5-0-ra kiütötték a Norwich-ot, de aztán a Manchester United és a West Ham otthonában is három gólt kaptak. A WBA-nál sokkal jobb hangulatban várják az összecsapást: a gárda előbb legyőzte a Liverpoolt, majd pontot szerzett a Tottenham vendégeként, a legutóbbi fordulóban pedig az addig százszázalékos Evertont fektette két vállra.

Manchester United-Wigan Athletic 16:00 
Tv: Digisport 1
Hathárom-tipp: 2

A hétközi válogatott mérkőzések nyomán kissé nehéz helyzetbe került a Sir Alex Ferguson, ugyanis Sindzsi Kagava a japán nemzeti csapattal, Robin van Persie pedig éppen a Puskás Ferenc Stadionban szedett össze egy kisebb sérülést, ráadásul a második fordulóban megsérült Wayne Rooney sem játszhat a Wigan elleni hazai bajnokin.

Roberto Martínez csapata a Chelsea elleni 0-2 után legyőzte a Southamptont és pontot szerzett a Stoke ellen. Áprilisban nagy bravúrral 1-0-ra megverte a Vörös Ördögöket (akkor kezdődött a Wigan nagy menetelése amely bennmaradást ért), de az Old Traffordon nem sok babér terem a Laticsnak, gól is csak egyetlenegyet szereztek PL-történetük során Manchesterben, még 2006-ban, pontot még ennyit se. Az MU most bosszút állhat a wigani égésért, (az ott elhullajtott pont(ok) bajnoki címet ért volna), míg a vendégeknél abban bízhatnak, hogy  Danny Welbecket és Chicharitót talán könnyebb lehet megállítani, mint van Persie-t vagy Rooneyt.

Sir Alex pénteki sajtótájékoztatóján ugyanakkor bejelentette, hogy Darren Fletcher közel egy év után közel áll a visszatéréshez, valószínűleg már a Wigan ellen ott lesz a kispadon. Chris Smalling és Phil Jones továbbra is hiányzik a védelemből.

Az Old Trafordon két játékos is jubilálni fog: Paul Scholes 700. , Rio Ferdinand 400. Premier League-mérkőzésére készül.

  • Arsenal - Southampton 2012-09-15 16:00:00
  • Aston Villa - Swansea 2012-09-15 16:00:00
  • Fulham - West Bromwich 2012-09-15 16:00:00
  • Man. United - Wigan 2012-09-15 16:00:00
  • Norwich - West Ham 2012-09-15 13:45:00
  • QPR - Chelsea 2012-09-15 16:00:00
  • Stoke City - Manchester City 2012-09-15 16:00:00
  • Sunderland - Liverpool 2012-09-15 18:30:00

 

Queens Park Rangers-Chelsea 16:00 Hathárom-tipp: 2

Az egyedüli százszázalékos és listavezető Chelsea forró hangulatú meccsre számíthat a Loftus Roadon: a tavaly októberi John Terry vs. Anton Ferdinand ügy hullámai még nem csitultak el (a Kékek védője, rasszista megjegyzéseket tett ellenfelére), bár Terry most sérült, a mellette kiálló Ashley Cole-al nem szándékozik kezet fogni a QPR bekkje. Nos, a pályán is elkelne egy kis "keménykedés" a Queens Parknak, a szezonban eddig egyetlen pontot gyűjtöttek, és egyetlen hazai mérkőzésükön egy ötöst kaptak a Swansea-től. Ezzel szemben a Chelsea három kör alatt nyolc pontot szorgoskodott össze.

"Kicsit dadogós volt eddig a játékunk. A nyáron rengeteg játékos érkezett, különböző futballkultúrákból, és más-más erőnléti állapotban. De az elmúlt két hétben sokat dolgoztunk, aminek meg fog látszani az eredménye" - mondta Mark Bowen, a QPR másodedzője.

Stoke City-Manchester City 16:00
Tv: Digisport 1
Hathárom-tipp: x

Négy meccs óta nem nyert a PL-ben a Stoke, de alighanem a címvédő ellen is beérné az egy ponttal Tony Pulis menedzser, ahogyan a legutóbbi években történt. A City utoljára 1996-ben tudott győzni a Britannia Stadionban, csakhogy akkor még a League One-ban csapott össze a két együttes. A menedzser a szurkolók segítségét is kérte.

"Minél hangosabban kell szurkolniuk, ez a tényező döntő lehet. Ha akár csak fele akkora lenne a támogatásunk, mint márciusban (1-1), akkor az nagyszerű lenne. Nagyon kemény meccs lesz, de hinnünk kell magunkban, meg tudjuk csinálni!". Pulis az új szerzeménnyel, az aranylabdás Michael Owennel is számolhat a kékmezesek ellen.

A gyárvárosiaknál hiányzik elölről Balotelli és Agüero, de a Tévez-Dzeko duó szórja a gólokat. Roberto Mancini elismerte, a Stoke otthona az egyik legnehezebb helyszín a Premier League-ben, de nem állt neki kritizálni a Fazekasokat. "Alkalmazkodnunk kell ehhez a stílushoz, és még több lesz a tapasztalatunk. Még sosem győztünk a Stoke pályáján, de legalább a sorsolás most kedvező, túl leszünk az elején ezen a kiránduláson."

Sunderland-FC Liverpool 18:30 Hathárom-tipp: 2

Két nyeretlen csapat találkozik a Fény Stadionban, bár a Sunderland egy meccsek kevesebbet is játszva egy ponttal többet gyűjtött a Liverpoolnál. Márciusban a Fekete Macskák örülhettek (1-0), de az utóbbi tíz összecsapásból csak kettőt nyert meg a Sunderland, igaz, mindkétszer hazai környezetben. A Vörösöknek már "illene" nyerniük, ráadásul a héten új megvilágításba került Hillsborough-i katasztrófára is méltóképp emlékeznének a győzelemmel.

A hazaiknál a védelemben vannak hiányzók,  Wes Brown és Phil Bardsley is maródi, míg a vendégeknél Raheem Sterling kiszoríthatja az eddig keveset mutató Fabio Borinit.

"A Liverpool látszólag katasztrofálisan rajtolt, de ez csak a felszín. Még nem állt össze a csapat, és egyébként is, 11-12 forduló után ehet valós képet festeni egy klubról" - mondta az ellenfélről Martin O'Neill. "Nekünk ez lesz az első hazai meccsünk a bajnokságban, és máris pikáns párosítással. Támadni akarunk, és azt hiszem, meg tudjuk ezt valósítani, főleg Adam Johsnon érkezésével. És Stephane Sessegnon valamint Steven Fletcher személyében két kreatív középpályásunk van, jóval nagyobbak a variációs lehetőségeink, mint tavaly" - tette hozzá.